Tisdag 30 april 2019

Vi hade berättat att det är valborgsmässoafton, att det tänds brasor för att fira in våren och att det är ledigt imorgon. 
Vi hade missat att berätta en sak!
- Va ... ni skojar ... det är bara tisdag ... inte fredag, sa han när han kom till kvällsmaten och såg att han hade fått en kebabtallrik, hans favoritmat. 
Han satte sig med ett stort leende!
(null)


Måndag 29 april 2019

Idag var det studiedag/lov på Kalles skola. Han var den enda av alla ungdomar på hans Ungdomsfritids som var på fritids hela dagen. Han berättade när han kom hem att det var en "bästa-dag" för han var ensam där. De flesta andra hade nog varit lite uttråkade att inte ha någon att prata med, men han njöt av lugnet! En perfekt dag!
(null)


Söndag 28 april 2019

Idag fick Kalle veta något tråkigt, farmors ena hund, Lassie kommer att få somna in på tisdag. Han har troligtvis ständig värk i sina bakben och använder dem knappt. Frambenen har blivit så stela att han ofta tippar framåt när han försöker gå. Veterinären har tittat på honom och sagt att det inte går att göra något åt det. Man skulle kunna välja att inte ta bort honom samtidigt som han troligtvis lider en hel del. Ett svårt beslut!

När Lassie kom hem till oss idag så kröp han in under kökssoffan. Kalle la sig på huk och la sin ena hand på Lassies ena tass.
- Så tråkigt! sa han lågt till Lassie och höll kvar sin hand på Lassies tass i ett par minuter. 
Det var en fin stund!
(null)
Lördag 27 april 2019

Idag åkte vi och firade en 50-åring som hade öppet hus. De bjöd på tårta, både smörgåstårta och gräddtårta. Kalle äter inget av det, men som tur var så hade de vindruvor och godis i några skålar, så han tog av det. Om det är något positivt med Kalles snäva kost, så är det nog ändå att han ofta finner sig i att det bjuds på saker han inte äter, utan att klaga. Idag fanns det i alla fall vindruvor!
(null)
Efter "maten" hittade han bästa fåtöljen!
(null)


Fredag 26 april 2019

Ikväll blev det ett besök på McDonalds. Kalle brukar dras till djur, men ikväll var det en fågel som drogs till honom. Han kunde inte låta bli att ge den lite av hamburgerbrödet. Efter lite tvekan vågade den äta ur Kalles hand. När Kalle skulle äta själv så hade han två åskådare - en fågel och Rosie!
(null)
(null)


Torsdag 25 april 2019

- Titta ... jag har ätit Steve i Minecraft! utbrast Kalle när han åt mellanmål efter skolan. 
Han visade upp burken med Digestivekex, men höll för de första fyra bokstäverna. 
Det som var kvar stavades inte som Steve, men lät som Steve och det var ljudet han hade snappat upp. 
(null)
Han visade oss vilken Steve han hade ätit upp:
(null)


Onsdag 24 april 2019

Några gånger i veckan har vi lite mer bråttom iväg till skola och arbete än andra dagar, eftersom jag har morgonmöten. Det är nästan omöjligt att skynda på Kalle så det krävs planering för att lyckas hinna i tid. Ikväll tog vi ett ritplatta med whiteboardtavlan som stöd. Jag började ned att rita de två första bilderna och gjorde ett frågetecken i den tredje rutan. Det vanligaste i tredje rutan är att han vänder på sig och somnar om, ofta många gånger. 
(null)
Han tog whiteboardtavlann och förstod på en gång vad jag ville att hans kulle göra.  Jag sa också att det är lite bråttom imorgon på morgonen. Här är hans svar på mitt frågetecken. Perfekt! Hoppas planen håller!
(null)


Tisdag 23 april 2019

- Det har fastnat papper ... varför är näsan så djupig, undrade Kalle som i minst en timme hade försökt tvätta näsan, torka den med papper, används pincett, använt nässpray  och tryckt med handen. Han tyckte det kändes som om en pappersbit fastnat och var omöjlig att få bort. Hans allergi är riktigt besvärlig just nu! Till slut fixade Stefan en pytteliten kamera på sladd (vad den nu kan heta) och som kopplades till en dator så att bilden kunde ses på skärmen. Kalles insida av näsan uppenbarade sig på hela skärmen och Kalle kunde konstatera att det inte fanns något papper, bara en del snor. 
(null)


Måndag 22 april 2019

- Jag ör en hund, sa Kalle och höll upp sitt Nintendo Switch-spel framför ansiktet. Han var också noga med att hålla handen som en hund. 
(null)
Vi höll med honom om att det såg ut som ett hundandikte med långa öron. 
- Vänta ... jag ska visa många hundar! sa Kalle och hämtade sin mobil. Snabbt skrev han "nintendo switch dog" i displayen. Det kom upp många bilder. 
(null)


Söndag 21 april 2019

Idag hade vi påsklunch tillsammans med släkten. Att kunna äta påsklunch utomhus var så mysigt! Kalle tog om flera gånger. Hans fjärde portion var lite rolig. Han hämtade en (!) köttbulle.
(null)
(null)
Kalles kusin Rebeckas hade med sig sin whippet Belle. 
- Hej Rinklocka, sa Kalle när han såg henne. 
Det tog ett tag innan vi förstod vad han menade , han hade översatt hennes namn från engelska till svenska. 
(null)
(null)
Sin vana trogen - efter ett par timmar somnade han. Han hade krupit ner i sängen i vårt arbetsrum, med Nintendo Switch-spelet vid fotänden. Vilken förmåga att somna mitt i allt stoj, med huset fullt med folk!
(null)


Lördag 20 april 2019

Påskafton är dagen då "påskharen" kommer med påskägg. Hos oss brukar det vara en rebus eller något annat dom kräver en lösning för att hitta påskägget. I år fick Kalle ett kuvert med bokstäver i. Bokstäverna skulle bilda ett ord, som var platsen där ägget låg.
(null)
I hans kuvert var det bara 5 bokstäver. Ganska snabbt förstod han att platsen var ugnen. 
Han hittade ägget!
(null)
Det var så roligt att se hur paff och samtidigt glad han blev över innehållet, ett nytt Super Mario-spel som han har pratat om och en väska till spelen.
(null)


Fredag 19 april 2019

- Det här är min kvinna! sa Kalle när han bar på farmors hund Lady. 
De gillar varandra!
(null)
(null)


Torsdag 18 april 2019

Idag kom den riktiga värmen och Kalle njöt av att hoppa på studsmattan. Super Mario-poser funkade riktigt bra!
(null)
(null)


Onsdag 17 april 2019

Idag jobbade vi hårt! På vår uppfart har då gott dom alla cementplattor gått sönder och knäckts i flera delar. Vi tog bort dem och fyllde ytan med grus. 
Kalle följde mycket motvilligt med ut. Han ör en liten latmask som hellre bara gör roliga saker, så det var inte med glädje han tog på sig arbetshandskarna. De första plattorna tog han med några suckar, men ju mer vi hade gjort desto mer energisk blev han. Det var klart på några timmar och få hade vi också hunnit till en återvinningscentral och lämnat allt. 
- Tack för hjälpen, Kalle. Vad duktig du var! berömde vi. Hur känns det nu?
- Tack ... det känns bra ... jag är stark! svarade Kalle.
(null)
(null)
(null)


Tisdag 16 april 2019

Att erkänna är inte alltid kul! När Kalle på morgonen skulle hämta mobilen som han i smyg tagit med till sängen kvällen innan, så var den inte på den plats han lagt den. Han letade länge innan han skamset kom och berättade att den var borta. Han pekade och sa:
- Jag gömde den under tidningarna ... den är borta!
(null)
(null)
Vi provade att ringa till hans mobil och hörde ett dovt surrande från golvet bakom sängen. Som tur var hittade vi den!
(null)


Måndag 15 april 2019

Igår berättade vi för Kalle att han idag skulle få träffa audiolog öronläkare för hörseltest och årlig kontroll.
- Jag är rädd ... jag är orolig, sa han.

Det gick jättebra. Öronläkaren kontrollerade hörselgångarna och "dammsög" bort vax. Audiologen gjorde hörseltest (som tyvärr visade att hans hörsel har försämrats) och gjöt nya proppar till hörapparaterna. Kalle tyckte en del saker var jobbiga och spände sig en hel del, men vägrade inte. 
- Vad duktig du var! sa vi efteråt.
- Tack! svarade Kalle och det märktes att han var nöjd att det var över.
(null)
(null)


Söndag 14 april 2019

Kalle använder sin mobil flera timmar varje dag, men han ringer aldrig med den. Totalt har han ringt två-tre gånger och det är länge sen det hände. 
Idag fick han inte igång tv:n för att kunna spela ditt Nintendo Switch. 
- Du får ringa till pappa och fråga hur man ska göra, sa jag. 
- VA ... SKA JAG!! svarade Kalle förvånat.
- Ja, det är du som behöver hjälp så du går ringa, sa jag. 
Han tittade på mig som om jag var från en annan planet, men tog fram mobilen för att ringa. Så fort han hittat pappa i kontaktlistan tryckte han på numret och sen på högtalaren. 
- Hej Kalle! svarade pappa nästan på en gång.
- Jag hör dig! utbrast Kalle glatt. 
Han förklarade sitt ärende, fick den hjälp han behövde och verkade väldigt nöjd att samtalet gick bra. (null)
(null)Lördag 13 april 2019

Ett hunddagis alldeles nära oss ordnar någon gång ibland hundpromenader. Vem som helst är välkommen att vara med. Idag följde Kalle oss tillsammans med vår hund Rosie. Han glömde på en gång bort att han inte ville gå en promenad när han såg de andra hundarna, stora och små i alla möjliga färger. 
 
Det blev en timslång promenad med lite olika träningsmoment. Bland annat fick hundarna stå i en stor ring och en och en gick de andra hundarna slalom runt de som stod i ringen. Det var en träning i att möta andra hundar. På en skolgård blev det också en hel del agility. Kalle var helt uppslukad av allt som hände. Så uppslukad att han direkt efter promenaden gick hem och sov middag!
(null)
(null)

 
 


Fredag 12 april 2019

Fredagsmys!
(null)


Torsdag 11 april 2019

Kalle kom och skulle säga godnatt till oss. Han såg lite bekymrad ut.
- Jag behöver en ficklampa, sa han och pekade på sin mobil.
- Det är så mörkt i sovrummet, fortsatte han.
Visserligen ser han riktigt dåligt i skumma rum, men det sitter en lysknapp direkt innanför dörren. Var det ett knep tro för att få ta med mobilen till sängen?
(null)


Onsdag 10 april 2019

Ikväll åt vi spagetti och köttfärssås till kvällsmat. Förra gången vi åt det så var det lite för starkt för Kalle och det kom han självklart ihåg. Vi höll tummarna för att han skulle kunna äta det ikväll. Eftersom han äter så få saker så skulle det vara trist om det också slutade fungera. 
 
Han suckade djupt när han såg maten.
- Är det stark? var det första han frågade. 
- Nej då, du kan äta det, svarade vi.
- Är det lök? fortsatte han.
- Nej, ljög vi eftersom vi hade rivit den till nästan slät konsistens.
Han la upp mat på sin tallrik och delade. Han synade varje liten del av såsen innan han till slut bestämde sig för att börja äta. Då hade vi nästan ätit klart.
- Jag känner nervös i munnen, sa han och stoppade in den första tuggan.
(null)
Efter några tuggor deklarerade han sin ståndpunkt. Det var för starkt! Vi hade ändå ansträngt oss för att göra den mindre stark, men det hjälpte inte. Vi värmde på lite köttbullar och makaroner.
- Jag blev trött på spegetti och köttfärssås, sa han och fortsatte glatt med den nya maten.
(null)


Tisdag 9 april 2019

Varje vår pratar vi vårblommor när vi går till skolan och de börjar dyka upp i rabatter och gräsmattor. 
- Kalle, är du bra på blommor? frågade jag.
- Ja! svarade Kalle. 
Eftersom han verkade så säker och eftersom vi har pratat om dem varje år i många år, så tänkte jag att han kanske kom ihåg.
- Vet du vad det här är? frågade jag.
(null)
- Nej ... den har jag inte sett förut ... den är ogissad! svarade han och menade nog att han inte kunde gissa. 
- Är det lila sallad? fortsatte han. 
Jag berättade att det var krokus och det kände han igen.

Måndag 8 april 2019

De senaste veckorna har vi hittat Kalle sovande både på platser och på tider han inte brukar sova. Ikväll somnade han i soffan med filten över sig.
(null)
När vi väckte honom reste han sig yrvaket.
- Men jag gjorde ju "Sleep mode", förklarade han och visade att spelet var inställt på "sovläge". Planering!
(null)


Söndag 7 april 2019

Igår skickade Kalles kontaktperson ett sms till Kalle och frågade om de skulle ta en promenad idag. Kalle svarade väldigt kort: 
(null)
Efter promenaden frågade vi var de hade gått. 
- Vi gick höger ... såg båt ... sen hem, svarade han. 

Han sa att det bästa på promenaden var när han kom hem och grannen hade besök av en hund som kom fram och hälsade.
(null)
(null)


Lördag 6 april 2019

Idag hade Kalle premiär för säsongen att hoppa studsmatta. Kalle har två regler som gäller för honom. Det ena är att studsmattan måste vara ren, det andra är att han vill ta av sig skorna. Det blev lite jobbigt eftersom det var fullt med små skalbaggar på hela studsmattan = studsmattan var smutsig. Han insåg att det var omöjligt att få bort alla. Till slut bröt han mot båda sina regler och hoppade upp på studsmattan med skorna på.
- Det gå bra ... de är inte så tunga, konstaterade han förvånat!
(null)

(null)


Fredag 5 april 2019

Kalle är inte så stark i nyporna. Han brukar inte lyckas öppna läskflasjan själv på fredagkvällar. Han brukar försöka själv, ge upp och be om hjälp. Ikväll klarade han det! Så glad han blev, det var som en vinstlott!
(null)


Torsdag 4 april 2019

Igår somnade Kalle nästan direkt när han kom hem från fritids. Idag somnade han i bastun när det var bad med skolan. Hans förklaring  att han somnade i bastun var att det var så svårt att andas så han la sig på golvet och då somnade han. 

Vi började fundera vad som händer. Han går och lägger sig regelbundet och sover som han brukar. Till slut kom vi på - han har börjat äta allergitabletter som gör honom trött! Han får vara trött ett tag till, tyvärr!
(null)


Onsdag 3 april 2019

Oftast när Kalle kommer hem från fritids så sätter han sig i sin fåtölj och läser. Han verkar må bra av den lugna stunden!

Idag gick han ett steg längre och kröp ner i sängen och drog upp täcket till näsan. Vi hittade honom ned slutna ögon och lugn andning.
- Kalle, sover du? frågade vi. 
- Nej ... inte alls ... jag är bara kall, svarade Kalle och slöt ögonen igen. 
Han skulle aldrig erkänna att han är trött! 😴
(null)


Tisdag 2 april 2019

Vi har hemma jobbat mycket med att hjälpa Kalle att känna efter om han vill ha mer mat för att han är hungrig. Vi har en känsla av att han äter för att det alltid ska ta slut, inte för att han vill ha.

Idag "vågade" han lämna lite stekt potatis.
- Vill jag äta den? frågade han oss. 
Vi svarade som vi brukar: att han ska bara ta om han är hungrig. 
- Jag mår lite illa ... i huvudet ... jag vill inte mer, svarade han.
Vi försökte fråga vad han menade, men han kunde inte förklara. 
(null)


Måndag 1 april 2019

Idag la Kalles skola ut ett inlägg på Facebook. Det stod att skolan ville förhindra lusspridning så därför skulle alla elever och all personal ha plastpåsar på huvudet den här veckan. På en bild var Kalle med en påse på huvudet. Frågan är hur de lyckades få honom att acceptera det!
Vi frågade honom varför de hade "mössor" på huvudet:
- Det är april-leken, svarade Kalle. 😄
(null)


RSS 2.0