Fredag 30 juni 2017

Idag blev det en "helrenovering", vi klippte både hår och naglar på Kalle. Han fick titta på Youtube-klipp och valde klipp medSiper Mario. Han skrattade gott efter varje klipp och ställde varje gång samma fråga:

- Nå ... vad tyckte du?

Roligt att han vill dela filmen och upplevelsen med mig, men jag var ju lite upptagen av annat ...


Torsdag 29 juni 2017

Idag var Kalle på bio och såg filmen Dumma mej 3, tillsammans med sin storasyster Mimmi. Den hade premiär igår, men han klarade av att vänta till idag. 😄

Han hade svårt att dölja sitt stora leende och hur bra han tyckte filmen hade varit. Han vill ju helst vara neutral, normalläge är det bästa. Leendet var stort.


Vi pratade lite om att man kunde säga hur många stjärnor en film var värd och att det talade om hur bra filmen var. Utan betänketid fick den 4 stjärnor av 5 möjliga!


Onsdag 28 juni 2017

IIdag har vi tittat på fotografier från förr. På lördag ska vi på bröllop och ville hitta några bra bilder till det. Det blev en nostalgisk tripp bakåt till tiden när Kalle och hans systrar var små. Vi tyckte det var jättekul att se alla händelser, detaljer, kläder och annat som gällde för 15-20 år sen. Kalke däremot kämpade för att slippa se. Tanken på att han har varit liten är jobbig för honom. Han vill egentligen ta bort allt som påminner om att han och hans systrar har varit annorlunda jämfört med hur de ser ut nu. Allt ska vara som det är nu, punkt slut!Tisdag 27 juni 2017

Idag var vi och tittade på utställningen om Titanic. Kalle hade redan sett den en gång med skolan och när vi frågade om han ville följa med sa han först "nej tack" och lite senare "ok då".

Här står han vid ingången till utställningen.
 

I 90 minuter följde han oss tålmodigt, när vi sakta gick igenom utställningen med hörlurar. En berättarröst berättade om människoöden och fakta. Bild för bild och en och annan monter passerade vi i långsamt mak. Vid de allra sista bilderna fanna 4 stora tavlor med namnen på alla de ca 1500 personer som omkom. 

Visst är det lustigt att det första han läste var Butt (rumpa på engelska)!
 

Måndag 26 juni 2017

Dagens rebus från Kalle:

- De är från USA ... ser du det?
(Svaret står efter bilden)

Namnet Innehåller USA: frökUSAr!


Söndag 25 juni 2017

Idag packade vi ihop efter 3 dagar tillsammans med släkten. Kalle valde att hoppa istället för att packa. 😄

 

På väg hem stannade vi på en vägkrog för att äta lunch. Kalle tog lappen med beställningen och hade koll på att vi väntade på order "155". 

Han log stort när han såg sin tallrik, det kunde inte varit bättre!
 

När maten var slut, så var det bara en sak kvar. En mycket viktig sak för Kalle. Han kan inte koppla av förrän han fått tvätta sig om munnen och händerna. Hans sätt att fråga "var kan jag tvätta händerna" är lätt att missa om man inte är uppmärksam:


Lördag 24 juni 2017

Vi firar midsommar med Kalles faster Gunilla och hennes familj. Kalle har mest roar sig med mobilen, han tittar på olika bilder på Super Mario. Närmare bestämt flera tusen bilder på Super Mario.


När vi skulle gå och titta på Gunillas båt blev Kalle irriterad att bli avbruten i sitt mobilsurfande. Han protesterade lite men följde ändå med.

När vi kom tillbaka fick han fortsätta utforska de flera tusen bilderna på nya och gamla Super Mario. Han har haft det riktigt bra!


Fredag 23 juni 2017

GLAD MIDSOMMAR! Torsdag 22 juni 2017

Hela dagen har Kalle haft ett leende på sina läppar, sen han fick veta att vi skulle åka med husbilen. Han packade mobilen och några Minecraft-böcker. 


När vi kom fram gick vi till faster Gunilla och hennes familjs husvagn.

På väg tillbaka till vår husbil frågade Kalle om vi skulle sova i husbilen eller åka hem. Vi skulle sova kvar.

- Åå nej ... jag glömde packa min tandborste!
- Inga problem, det har vi packat, svarade vi.

När vi hade bäddat sängarna så kom han på nästa problem:
Åå nej ... jag har inte packat kalsonger!
Vi förklarade att vi hade packat allt han behöver.
Pheew! svarade han och blev lugn.

Vi insåg att vi hade varit dåliga på att förbereda honom på vad som skulle hända. Miss av oss!


Onsdag 21 juni 2017

Idag gick Kalle och hans kontaktperson Henrik till en pizzeria. Kalle valde en "naken" kebabpizza, men enbart kebabkött på. När pizzan kom in hade pizzabagaren lagt vit kebabsås på den. Kalle blev irriterad, det var inte bra.

- Vad har du gjort!!! ... du har förstört pizzan!!! sa han mycket upprört.  
Den mycket snälla pizzabagaren bad om ursäkt, tog tillbaka pizzan och fixade den. 
Puh, Kalle blev nöjd!

Kalle fick i uppdrag att ta en bild på sin pizza. Här är den:


Tisdag 20 juni 2017

Idag hade Kalle tid på audiologen för både hörseltest och träff med läkare. Han bävade mycket för besöket eftersom det kan göra ont när de petar i öronen. Han bet ihop ordentligt när audiologen ville titta i hans öra.

Det visade sig att han nyligen haft en öroninflammation som vi inte jade en aning om. Läkaren såg att det var vätska innanför trumhinnan. 


Bäst var i alla fall leksakerna i väntrummet! 😄


Måndag 19 juni 2017

På kvällarna vill Kalle helst titta på olika YouTube-klipp i sin mobil. Han har den senaste tiden börjat andas ut och in med lite stötiga ljud när han tittar på filmerna. Vi har undrat vad han håller på med och om det är något som har med hans autism att göra. Vi har frågat honom flera gånger vad han gör men han har aldrig svarat - förrän idag.
- Jag gör ljuden och läser texterna ... men jag kanske viskar, svarade han.
När han berättade så förstod vi. Han har nästan alltid ljudet avslaget på mobilen när vi sitter med honom i samma rum, men han kan ju alla ljud utantill på det han tittar på eftersom han sett det många gånger förut.
 

Söndag 18 juni 2017

Idag gjorde vi köttfärsspett av kycklingfärs. Vi berättade för Kalle att det var som köttbullar, men avlånga. Vi berättade också att vi hade blandat i torkad lök (som han gillar) i färsen. Lika bra att "lägga korten" på bordet och berätta vad som fanns i dem. 


Han tog en pytteliten, misstänksam tugga.
- Det här är omöjligt ... det är inte köttbullar! sa han. 
Vi tänkte på en gång att han menade den avlånga formen, så det stämde.
- Du lurar mig ... det här är kyckling! sa han helt säker på din sak.
Det är verkligen omöjligt att lura honom.


Lördag 17 juni 2017

När Kalle var klar i badrummet, så låg toasitsen på golvet. Vi undrade såklart vad som hade hänt. Kalle gav oss en lång förklaring om hur dålig sitsen var, att den hade lossnat, inte funkade och att han la den på golvet. Han tyckte toan funkade lika bra utan sits, men det var lite kallt. 😊


Hur många hade lagt sitsen på golvet, tyckt att det var ok att använda toaletten utan sits och dessutom inte meddelat att den var "ur funktion"? Det är lustigt att han accepterar det, han som vill att saker alltid ska vara på ett visst sätt.

Vi visade honom hur man sätter tillbaka den så nu kan han själv! 👍🏻


Fredag 16 juni 2017

Som han har längtat. Äntligen kom dagen, 16 juni. I januari skrev han in dagens datum i sin väggalmanacka och har längtat sen dess. Idag var dagen som Disney-Pixar-filmen Bilar 3 skulle ha premiär. 

Vi började leta biobiljetter och upptäckte att filmen inte fanns på SF. Då började vi googla och såg snabbt att det skulle kunna bli katastrofläge av det här. Den har nämligen premiär i USA idag. Till Sverige kommer den först 1 september. Vi förklarade situationen för Kalle som direkt gick upp till sitt rum. Där bytte han datum i sin väggalmanacka och kom sen tillbaka till oss.

Vem som helst hade nog blivit ledsen, besviken eller arg om man längtat efter något i nästan ett halvår. Inte Kalle, han förstod och fann sig i det på en gång. Han markerade med en engelsk mening som han skrev i din mobil:

Y, de wurld (why, the world). Egentligen kan han den rätta stavningen, men han tycker det är roligare att "leka" med orden!
Det var det värsta kraftuttryck han kunde komma på. Ganska milt i sammanhanget, måste man ändå säga.


Torsdag 15 juni 2017

Idag tog vi ner ett partytält som har fått agera vind- och regnskydd när vi hade studentfirande och lite andra festligheter. Kalle fick hjälpa oss att hålla. Han tog uppgiften på fullt allvar, han höll med ett fast grepp. 


När han stod där så frågade jag honom:
- Kalle, vad tänker du på? 
Han tittade på mig med en lite upptagen blick.
- Skärp dig ... jag jobbar nu, svarade han.
Ja, det var lite mycket begärt - både fundera ut ett svar OCH hålla tältpinnar! 😄


Onsdag 14 juni 2017

Tummenn upp och ett hopp. Idag blev det sommarlov! 😄


Tisdag 13 juni 2017

Förberedelser

Idag fixade Kalle blommor och kort till sina lärare. När hans skulle skriva kortet började han med att testa hur det var att skriva med en silverpenna.

Budskapet var nog mer riktat till oss föräldrar än till lärarna. Vi förstår vinken! 😄

Pennan funkade bra och han skrev "KRAM FRÅN KALLE" på den ena sidan. Han funderade länge vad han ville göra på den andra sidan. Till slut gjorde han två prickar och en glad mun! Sommarlovs-glad!


Måndag 12 juni 2017

Nu är det längesen de sist var hos oss, men idag kom de och ska stanna till helgen. Det handlar om chihuahuorna Sandy och Sally. 


Kalle sken upp på en gång och kallade dem de namn Google translate har sagt att de betyder - Godis och Utfall! 😄

Utfall (Sally)

Godis (Sandy, men han skriver nog Candy)


Söndag 11 juni 2017

Idag träffade Kalle sin kontaktperson Henrik. De var ute på Pokémon-jakt i en dryg timme.


När han kom gående på vägen, nästan hemma hade han gett upp. Mobilen låg i fickan, huvan på jackan var uppdragen och han såg inte direkt ut som om han hade sin bästa dag. Det visade sig att mobilen hade han lagt i fickan en kvart innan de kom hem och huvan åkte upp när det började duggregna. Ja, ja, alla dar kan inte vara tipp-topp!

På 5 sekunder somnade han i soffan när han hade kommit hem. Det tog visst på krafterna att jaga Pokémon.


Lördag 10 juni 2017

Kalle har problem med ett öra som blöder inland. Det gör att hans hörapparater ibland blir smutsiga.

Vi brukar använda en mellanrumsborste för tänder när hörapparaterna behöver rengöras i den smala hörselgången. 


Kalle tog saken i egna händer. Han letade en bra stund efter något lämpligt. Det slutade med en kartnål. Inte det lättaste men det funkade. 😊


Fredag 9 juni 2017

Idag hade vi studentmottagning för Linnea. Kalle tog lite vindruvor och jordgubbar och satt med alla gäster en stund och gick sen till soffan.


Där la han sig skönt till rätta - och somnade. Han sov skönt en lång stund!

Senare på kvällen frågade vi om han hade haft det bra på festen.

- Det var en sovfest! sa han och gjorde tummen upp. 
Kanske är det hans strategi, att somna och på det sättet "missa" allt ståhej. Han var nöjd med festen!


Torsdag 8 juni 2017

Idag när vi förberedde Kalle på att det kommer att vara studentmottagning för Linnea här hemma imorgon, så visade han prov på sin omvärldskunskap. 😊

- I USA har de svarta kläder och roliga fyrkantiga mössor. I Sverige har de vita mössor och dansar på lastbilar som en idiot, förklarade han. Haha, ja lite rätt har han i sin iakttagelse. 


Onsdag 7 juni 2017

Idag var det ingen bra dag för Kalle på fritids. Han var sur och arg över något, men vad? Vi gav honom whiteboardtavlan och han började rita.

Bild 1: Kalle ligger i soffan på fritids och sparkar på en pojke.

Bild 2, 3 och 4: personalen på fritids säger till honom flera gånger, att inte sparka.

Bild 5: Till slut höjer personalen på fritids rösten och säger "SLUTA!". Kalle säger att han blev chockad.

Kalle var nöjd när han berättat klart, menvi kände att det inte var helt klart.

- Men Kalle, varför sparkade du på pojken? frågade vi.
Kalle blev tyst en lång, lång stund innan han till slut sa:
- Oj då!

Han förklarade senare att han vet att man inte får slåss, för det har vi haft ett allvarligt samtal om. Det var anledningen till att han sparkade - vi hade inte sagt att man inte fick sparka heller. Nu har vi ändrat till att man inte får slå, sparka, knuffa, riva eller bita någon annan så att det gör ont på den personen. 


Tisdag 6 juni 2017

Idag, på nationaldagen, åt vi Kalles favoriter till dessert - jordgubbar.

Femte gången han tog jordgubbar så åt han direkt ur skålen och med den stora serveringsskeden. 😊

- Jag ska rita en "earthman" - en "jordman"! sa han när han ätit upp alla jordgubbar. Det visade sig att det var en jordgubbe han menade. Inte ett traditionell ätbar jordgubbe, utan en gubbe men "jordhuvud". 


Måndag 5 juni 2017

Frågan är: vem går ut och går med vem - eller är det följa John? 😄Söndag 4 juni 2017

Idag bowlade Kalle med sin kontaktperson Henrik. Han såg fram mot att träffa Henrik och att bowla, men var ändå lite upprörd när han skulle åka. Han hade fått i uppgift av oss att fota en enda bild från bowlingen. Han ville verkligen inte fota och han ville verkligen inte ta med mobilen. Han var trumpen när han stoppade ner mobilen i bakfickan och åkte.


När han kom hem visade han bilden, det var bara en, som han tagit. Den visade vad de fikade efter bowlingen. Det blev en bild trots allt! 😄


Lördag 3 juni 2017

Idag följde Kalle med oss till ett café. Han valde länge, men det fanns ingen kaka, bulle eller annat bakverk som han ville ha. Han nöjde sig med en "sju upp". 


När vi hade satt oss visade han anledningen att han valde just den läsken. Han tog snabbt fram en bild med svampen 1-up från Super Mario. Den ger visst ett extra liv. Inte så dumt!


Fredag 2 juni 2017

Vad rolig han är!

I bilen på väg till skolan hade Kalle ryggsäcken på magen. Med sin ena hand spelade han luftgitarr på den. Med stor koncentration drog han handen taktfast upp och ner. Han var väldigt koncentrerad.

 - Hörde du vilken sång det var? undrade han när han spelat klart.
Det var ju helt omöjligt att höra och att gissa. 
- Nej, det var svårt. Du får berätta vilken det var.
Han berättade vad det var och jag hade aldrig tidigare hört den sången, så det var tur att han kunde acceptera att jag inte visste. Det var en instrumenatl sång som jag nog aldrig hört. Hur han kunde känna till den har jag intgen aning om!

Torsdag 1 juni 2017

Det hände mycket ikväll! Först följde vi med Linnea till fotograferingen inför kvällens bal. Kalle var tålmodig, han som inte gillar stora folksamlingar.

Mimmi gjorde ett försök att roa honom - de tränade att dansa vals. Det krävs ytterligare träning för att det ska bli en dans av det, men roligt hade de.

Han roade sig också med att stapla sin keps och två chaufförs-mössor på varandra. Kalle Trippelhatt!

Efter fotograferingen åkte vi till en restaurang och firade Sandra som fyllde 18 år idag. Det var riktigt gott och trevligt!

Sista äventyret var att titta på den fina utsikten, men Kalle roade sig med att istället läsa skyltarna om vad man såg på utsikten. Det fanns information på svenska, engelska och tyska. Han valde tyska!


RSS 2.0