Fredag 31 augusti 2018

Idag var det nästan som julafton - Superhjältar 2 hade premiär. Som han har längtat till idag!

Med ett stort leende förklarade han hela filmen. Den fick 5 stjärnor av 5 möjliga!
(null)
Det var lite synd om oss som inte sett filmen så vid kvällsmaten gick han och hämtade sin mobil.
- Nu ska ni få se filmen, sa han och satte på ett 12 minuter långt klipp med scener från filmen med mobilen vänd mot oss.
(null)


Torsdag 30 augusti 2018

De kvällar Kalle ska duscha så ställer vi hans klocka på 21.00. Ikväll ringde klockan 21.00 utan att Kalle brydde sig om den. Några minuter senare skickade hans pappa ett meddelande och frågade om han glömt att han skulle duscha. Kalle svarade på en gång:
(null)Underbart svar men frågan är vad "duscha snabb" innebär. Vi kollade hur lång tid det tog och han var klar efter 1 timme och 15 minuter! Han konkurrerar verkligen inte med Gunde Svans rekord på 1 minut och 23 sekunder, från fullt påklädd, schamponerad, tvättad, torkad och påklädd igen. Han får träna ett tag!

Onsdag 29 augusti 2018

Idag firade vi var hund Rosies 10-årsdag! Lika nöjd som hon var över "korv- och leverpastej-tårtan", lika nöjd var Kalle över att han fick bjuda henne och säga "varsågod"!
(null)
(null)
(null)
(null)


Tisdag 28 augusti 2018

Det var en riktigt nöjd kille vi hämtade vid skolan när han kom tillbaka från skollägret. 2 dagar hemifrån är inget som händer särskilt ofta, men allt har gått jättebra. Han hade bråttom in!
(null)
Varför hade han bråttom in? Jo, han ville in och packa upp sina saker!
30 sekunder efter att han kommit hem, var hela packningen uppackad ur ryggsäcken. Skönt att få det gjort på en gång! 
(null)


Måndag 27 augusti 2018

I morse var det en förväntansfull, laddad, glad kille som själv packat sin stora ryggsäck full med saker för två dagars skolläger några mil hemifrån.
(null)
På kvällen fick vi ett mysigt meddelande från skolan (de förstod nog att vi undrade hur dagen varit!). På en av bilderna sitter han i en kanot och ser väldigt nöjd ut! 😄
(null)


Söndag 26 augusti 2018

Daga för nya skor! För första gången blev det skor med snörning. Han har tidigare alltid haft skor med kardborre eller blixtlås. 
- Kalle, nu får du lära dig att kny ... , hann jag säga innan han avbröt mig.
- Nej ... jag tycker det är fånigt! förklarade han.
Han gjorde ändå ett försök att knyta dem, men vi får nog träna fler gånger! 

Vi köpte också en ny keps som inte fick godkänt. Den klämde och gick ner för långt i pannan och kändes inte bra! Den får vi ta fram igen nästa vår!
(null)
(null)
(null)


Lördag 25 augusti 2018

Idag var vi på "sommarkalas" hos Kalles moster Monika.
(null)
Han hälsade på alla människor, men den viktigaste var inte på plats. Han letade efter familjens katt Hoppsan, men hon var nog ute.
(null)
Maten var perfekt, grillad flankstek och ugnsrostad potatis. Trodde vi, ja! Köttet gick bra men potatisen var i fel form, hade skalet kvar och streck (kryddor)  uppepå. Vi erbjöd oss att ta bort skalet och kryddorna men det var inte det minsta intressant.
(null)
Vi hade en nödlösning i bakfickan och det var Burger King som låg helt nära. Han var inte nödbedd! 
(null)
En bra dag i trevligt sällskap!
(null)


Fredag 24 augusti 2018

Så mysigt att få äran att få en exklusiv visning av Kalles nya klassrum, av Kalle. Han var stolt att få visa allt det nya. Han visade allt från dagens schema utanför klassrumsdörren, klassrummet, till det lilla rummet innanför klassrummet där han har sin arbetsplats. 
(null)
Han förklarade noga de två Minecraft-verktygen som hänger på väggen ovanför hans arbetsplats. De är visst gjorda av Minecraft-diamanter! 😊

Torsdag 23 augusti 2018

Varje dag brukar Kalle få frågan vad han gjort på dagen. Varje dag berättar han allt i kronologisk ordning. Han tycker det är svårt att berätta och att ta ut det viktigaste. Idag sållade han rejält och gav oss dessutom en utmaning!
- Jag gjorde uppgift 1 ... eeh ... lunch ... eeh ... uppgift 2 ... eeeh ... gympa ... slut.
- Vad gjorde du på gympan? frågade vi.
- Basket ... och så här, svarade han och visade med händerna utmaningen. 
Det var inte lätt och han skrattade gott när vi gjorde fel. 
Klarar du det på första försöket?
(null)
(null)


Onsdag 22 augusti 2018

Kalle förstår nog inte hur priviligerad han är när det gäller att få extra anpassningar i skolan. Idag var det en gemensam aktivitetsdag för hela klassen, kanske för hela skolan. Eftersom det är bland det svåraste som finns för honom så anpassade skolan dagen utifrån hans behov. Anpassningen blev att han fick en heldag på tu man hand med en av lärarna! Han var väldigt nöjd när han kom hem och berättade om biblioteksbesöket, mötet med gnagarna och den goda lunchen!
 

Tisdag 21 augusti 2018

Multi-tasking med 2 tekniska och en levande pryl, samtidigt. Minecraft på YouTube i mobilen, Tillbaka till framtiden på TVn och klappa Sandy. Alla 3 uppgifterna är väl inövade! 😊
(null)


Måndag 20 augusti 2018

När Rosie kom till oss för 7 år sen, strök hon utmed väggarna så fort Kalle var i närheten. Hon var rädd för honom, hon tyckte han var oberäknelig. Han kunde komma hoppande på sin stora balansboll eller göra andra saker som skrämde henne.  

Det är verkligen skillnad på deras relation idag jämfört med för 7 år sen. Hon sticker inte sin väg så fort han är i närheten, han får klappa och gosa. 

Det var häftigt att se att det var Kalles famn hon gick till idag när det ösregnade och åskade. Hon är riktigt rädd för åskan. Vi sätter på henne en "thundershirt" som gör henne lite lugnare, men hon har det ändå jobbigt. Kalle blev lite överrumplad att hon sökte tröst hos honom, men han gillade det.
(null)


Söndag 19 augusti 2018

Till vänster har Kalle ritat en "före-bild" och till höger är det en "efter-bild". 
(null)
Om det är svårt att förstå vad det handlar om så kan man säga att det är hundratals tunna kroppsdelar som sitter fast högst upp, som växer och som måste klippas nån gång ibland. Att ha hår på huvudet är helt ok, men att vara tvungen att klippa av "kroppsdelarna" någon gång ibland, det är jobbigt. Inte för utseendets skull, utan för känslan att ta bort lite av kroppen. Idag blev det av. Check för den här gången!
(null)
(null)


Lördag 18 augusti 2018

Idag åkte vi till en gatuloppis. Vid en adress bodde en familj som vi känner. De sålde fika och vi ville såklart fika hos dem. De sålde bullar, kladdkakor, morotskakor, kolakakor, saft och kaffe. Kalle tackade nej till allt. Det spelade ingen roll  hur mycket vi trugade, han ville inte ha. 
- Du är verkligen billig! sa vi.
- I am rare! svarade Kalle och flinade. 😄
(null)Fredag 17 augusti 2018

Ovanför Kalles säng finns en hylla där han har sina Kalle Anka- och Minecraft-tidningar i prydliga högar. 
(null)
Idag fick han ett ryck och tog bort alla tidningar och böcker som handlar om Minecraft och la dem i prydliga högar på skrivbordet. Han slog stolt ut med handen och visade sitt verk, den stora flytten.
(null)
- Oj, vad fint. Varför flyttade du dem? frågade vi.
Han funderade i säkert 5 minuter, kanske mer, innan han svarade:
- Jag vet inte!

Eftersom han så sällan tar initiativ på det här sättet så var det roligt att se hur stolt han var över sitt verk, trots att han inte visste varför han gjort det!

Torsdag 16 augusti 2018

Protester vid kvällsmaten:
- Jag kan inte äta den där löken! sa Kalle irriterad när han såg att det var köttfärssås. 
Vi vet att han inte gillar lök, så vi river den och då ser han den inte.
- Det är inga lökbitar i den, sa vi. 
Sant, men inte hela sanningen. 

Efter en liten frågestund kunde han förklara varför han inte gillar lök. Det var inte som det brukar vara. Det var inte smaken eller konsistensen. Han hade hört att man blir ledsen av lök och det är ju en jobbig känsla!
(null)Onsdag 15 augusti 2018

Ojoj, vilken miss! Ibland brister vi ordentligt i vår omsorg av Kalle, om du frågar honom. Idag var en sån dag!

- Varför glömmer du? frågade han anklagande och visade upp klockan vi ställer så han vet när det är sovdags. 
Han hade själv ställt den, på den tid vi skulle ställt den på. 
Skönt att han hoppar in och fixar det när vi glömmer! 🙃
(null)


Tisdag 14 augusti 2018

I natt ska Kalles storasyster Mimmi åka på semester till Kroatien med några kompisar. Innan Kalle skulle lägga sig frågade vi om han ville följa med till hennes hus för att säga hej då. Han funderade en lång stund innan han svarade med ett kort "nä". Han tyckte det var väldigt konstigt att gå till någon för att säga "hej då". Man brukar ju säga "hej" om man går hem till någon.

Mimmi kom istället hem till oss och fick en hej då-kram. Att Sandy var med i kramen var bonus för Kalle! 😊
(null)
(null)Måndag 13 augusti 2018

Idag var det första dagen på ungdomsfritids efter det långa sommaruppehållet. Kalle var nöjd med dagen när han kom hem. Tummen upp!

Det var nog extra mysigt att komma hem till lånehunden Sandy som gav honom massor med kärlek!
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)


Söndag 12 augusti 2018

Sista kvällen innan det "vanliga livet", med de vanliga rutinerna, drar igång för Kalle. Nästa vecka är det ungdomsfritids hela veckan, skolan drar igång veckan därpå. 
- Hur känner du nu när det är fritids imorgon? frågade vi strax innan han skulle gå och duscha för att sen gå och lägga sig.
- Lite roligt, sa han och gjorde tummen upp. 
Skönt!

Han berättade att han vill läsa fritids Minecraft-tidningar och prata med mannen (!) som är intresserad av filmen Superhjältar 2, som har biopremiär 31 augusti.

Vi får kolla med honom imorgon kväll hur det gick med hans önskemål!
(null)Lördag 11 augusti 2018

Det är en svår konst att ha ett samtal med en person som har svårigheter med språket. Ibland blir det tokigt när vi pratar med Kalle.

Idag försökte vi prata med Kalle om ditt och datt. Han verkade inte höra vad vi sa så vi frågade om han hade hörapparaterna avslagna. Han sa att de var påslagna. Samtalet övergick till mer och mer teckenspråk eftersom han inte hörde oss. Till slut  började vi ifrågasätta om hörapparaterna verkligen var påslagna eller om han lurade oss. 
- Jag lurade ... jag var tvungen! svarade han.
- Vad menar du med tvungen? frågade vi.
- Vad betyder "tvungen", svarade han.
Vi förklarade vad det betyder och frågade varför han sa ett ord han inte kan. 
- Jag chansade, svarade han. 
- Eeh ... vad betyder "chansa"? sa han i nästa andetag. 
"Tvungen" och "chansa", två ord som passade bra i sammanhanget, men som han inte förstod.

Det visade sig att det ena batteriet var slut, men inte det andra. Han ville vänta med att byta till båda var slut. Helst ville han vänta till 31 augusti, för då har filmen Superhjältar 2 premiär på bio. När vi förklarade att det är nästan 3 veckor till 31 augusti och att han kommer behöva byta batterier ytterligare än gång innan dess, så gick han med på att byta. 

Sen han fick veta att Superhjältar 2 har biopremiär 31 augusti så har han längtat till den dagen!
(null)
Fredag 10 augusti 2018

Ibland lyckas vi få Kalle att använda fantasin, men det är inte lätt för honom!

Vi tittade på de fina, vita molnen mot den blå himlen.
- Jag tycker det ser ut som en världskarta, sa jag. 
- Jag tycker det ser ut som när Karl och Oskar ligger i gräset och tittar på molnen som ser ut som bebisar, i den tecknade filmen Upp, sa pappa Stefan. 
- Jag tycker det ser ut dom dinosaurier dom är olika stora, sa storasyster Maja.
Nu var det dags för den svåra frågan:
-Kalle, vad tycker du att molnen ser ut som?
Flera minuter senare hade han ett svar på den svåra frågan:
- Jag tycker det ser ut som Yoshi ... från Mario, sa han.
Det visade sig att Yoshi var det blå på himlen, inte det vita.

Tala om att man kan kan se saker på olika sätt!
(null)


Torsdag 9 augusti 2018

Kalle äter oftast inte samma mat som vi. Så gott som varje måltid äter han potatis; kokt, stekt, ugnsbakade klyftor eller pommes frites. Det har blivit svårare att beräkna hans portioner. Ibland kan han äta 10 kokta potatisar, ibland bara 1. Man kan aldrig veta i förväg!

Idag var det kokt potatis och fiskpinnar. Vi slog vad om hur många potatisar han skulle äta. Jag sa 2, pappa Stefan sa 5 och storasyster Maja sa 3. Den som gissade rätt skulle ta disken, så ingen ville vinna. 

Spänningen var stor när han la upp dina potatisar - det blev 2 stycken som hannar upp. 
- Kalle, visst vill du ha en till potatis? undrade Maja som verkligen inte ville vinna.
Jo, det kunde han tänka sig. Han tog en tredje potatis och åt upp den. 
Ajdå, jag vann att få ta disken!
(null)Onsdag 8 augusti 2018

Idag fick Kalle bestämma kvällens film; han valde den animerade barnfilmen Hjälp jag är en fisk. 

Vid kvällsmaten visade vi honom ett klipp från dagens Nyhetsmorgon i TV 4. Det var ett inslag om dinosaurier, med en "riktig" dinosaurie. 
(null)
Han tog snabbt ett nytt film-beslut. Han ville att vi skulle se science fiction/action-filmen Jurassic Park. Från barnfilm till action, tvära kast.
(null)
(null)
Han var väldigt nöjd med sitt val. Det var mycket mer spännande! 


Tisdag 7 augusti 2018

Kraftkälla, manuell aktivering, fällmekanism, snubbeltråd, tyngdtryckplattor, dagsljussensor, kolvdriven lönndörr, sensorräls, spårväxel, säkerhetskrets, pulskrets, vertikal överföring. Det är bara några av alla ord som Kalle försökte beskriva från den senaste av alla hans Minecraft-böcker. Det är en utmaning att hänga med i alla ord och uttryck; inte lätt för en utomstående att hänga med. Kalle vill heller inte att man frågar något om olika saker och begrepp utan det bästa är att bara lyssna och verka förstå.
- 7 kullersten ... en pilbåge ... en redstonedamm ... det blir en automat, sa han och pekade på en bild som visade vad man behöver för att göra en automat.
(null)
Ordet automat vet jag ju faktiskt vad det betyder, men Kalle ville förklara det för mig.
- Du vet ... hamburgerrestaurangen med mormor ... där fanns en automat-tvål ... kommer du ihåg? frågade han.
Javisst, jag kom ihåg, det är bara knappt två veckor sen, men jag ville gärna vända på hans ord.
- Du menar tvål-automaten? undrade jag.
 
Om jag skulle förklara ordet automat så hade jag nog inte tänkt på en tvålautomat i första hand, men det var ett bra exempel. 
(null)

 


Måndag 6 augusti 2018

Vi har haft mer än 16 år på oss att lära oss hur Kalle fungerar. Vi borde ha lärt oss att han inte småpratar, han tycker verkligen att det är överskattat och helt onödigt. Pratar gör man när man måste eller så är man tyst. Enkelt!

Trots att vi tränat i så många år att vara tysta tillsammans med Kalle så finns det tillfällen, då det är naturligt att småprata. Ofta när man bara är två personer som gör något tillsammans vill man småprata. Många vill det, men inte Kalle.

När vi rensade röda vinbär var det frestande att försöka småprata, men jag lät bli för vi hade en ganska bra stund ändå. När vi nästan rensat allt, var det faktiskt Kalle som småpratade!
Jag ... eeh ... är blodig, konstaterade han.
Det är alltid något!

Prova någon gång att göra något på tu man hand, utan att prata. Det är en utmaning!
(null)
(null)Söndag 5 augusti 2018

Idag var Kalle på bio tillsammans med sin kontaktperson Henrik. De såg Hotell Transsylvanien 3. 

Flera timmar innan Henrik skulle hämta honom så ville han veta vilken tid han skulle komma. Att visa hur visarna ska stå på klockan så långt i förväg är lite otydligt för honom, så när det äntligen var mindre än en timme kvar och vi kunde ställa hans egen klocka, då var han nöjd.
(null)
När klockan ringde ställde han sig vid fönstret och väntade. Rosie gjorde honom sällskap. Som tur var så kom Henrik nästan på en gång.
(null)
När han kom till bion såg han en stor reklambild för den film han har längtat efter i snart ett år. Snart har den premiär, Superhjältarna 2.
(null)
Hur var Hotell Transsylvanien då? Jo, den fick 8 "tummar upp" av 10 möjliga, av Kalle.

Lördag 4 augusti 2018

Idag firade vi Kalles farmor Ros-Maries och faster Kerstins födelsedagar. 
(null)
(null)
Kusin Jonas lärde sig en hel del om Minecraft!
(null)
Efter en stund försvann Kalle. Vi hittade honom under täcket i dubbelsängen.
- Jag vill inte vara med ... jag måste vara ensam, förklarade han.
Med på kalaset var 4 små kusinbarn. Kalle blev så störd av deras ljud så han drog sig undan. Hellre det, än att han gör något mot barnen!
(null)
På vägen hem åkte vi till faster Kerstins stall och tittade på deras ena häst, Skrutten. Så söt!
(null)
(null)


Fredag 3 augusti 2018

Ikväll var vi hos vänner som bjöd på god mat och trevligt sällskap. Kalle myser med ett glas passionsläsk, innan maten,
(null)
(null)
Det är fascinerande hur avslappnad Kalle kan vara i sociala sammanhang. När hans "mat- och sovklocka" ringer så gör han som den vill, oavsett var han är. När vi ätit klart, gick han till hammocken, la sig och somnade. I 3 timmar sov han gott!

Han sa efteråt att han haft en trevlig kväll! 😊
(null)


Torsdag 2 augusti 2018

När vi pratar med Kalle måste vi alltid lyssna aktivt, vara beredda på att byta språk och att tolka alla hans ord och rörelser. Det kan vara en utmaning! 

Idag satt Kalle i soffan och hade en fläkt som han förde fram och tillbaka runt sitt huvud. Han var varm och såg lite hängig ut. 
- Jag är laasig, förklarade han. 
- Eeh, vad sa du? frågade vi. 
Kalle suckade lite och pratade högre så att vi skulle höra. Nu var det ju inte styrkan i ordet som gjorde att vi inte förstod vad han sa, det var uttalet som var utmaningen.
- Jag är laasig, sa han lite högre än förra gången.
Han såg på oss att vi var lite tröga, vi förstod inte vad "laasig" betydde. 
Som tur var tog han till handalfabetet:
- Jag är L + A + Z + Y, sa och bokstaverade han. 
Kalles fria översättning från engelska till svenska: lazy - laasig.
Vi skulle översätta det till "lat"! 😊
(null)


Onsdag 1 augusti 2018

Häromdagen träffade vi en familj där båda föräldrarna jobbar som kockar på två olika skolor. De pratade om att när de lagar mat till sina elever med autism, så lagar de tydlig mat. Vilket bra uttryck! Det är precis som Kalle vill ha det. Var  sak för sig, inga blandningar. Tydlig mat!
Potatis i en skål, köttbullar i en annan och broccoli i en tredje:
(null)
Vi låter alltid Kalle själv lägga upp maten på tallriken. Han äter oftast en sak i taget.
(null)
Idag la han upp köttbullar och broccoli först. När de var slut la han upp potatisen. En sak i taget. Tydlig mat!
(null)RSS 2.0