Söndag 31 mars 2019

Kalles beskrivning av hur känslan var både före och efter hårklippningen, visade han med handen som symboliserade luggen:
Jobbigt! (före):
(null)
Bättre! (efter):
(null)


Lördag 30 mars 2019

Vi brukar försöka förbereda Kalle i förväg. Jag var inte beredd på svaret när jag idag berättade för honom att vi ska klippa hans hår imorgon.
- Kom ihåg ...  inte klippa så långt .., det var inte bra, sa han och drog handen genom sitt alldeles för långa hår.
Förra gången klipptes håret inte så mycket och det var han tydligen inte nöjd med. Han som inte gillar att bli av med sina "ägodelar"! 

Kalle och Lady, båda med långt hår!
(null)


Fredag 29 mars 2019

Idag på eftermiddagen fick vi inte riktigt ihop logistiken. Kalle kom hem lite tidigare än tänkt och vi blev tvungna att lämna honom ensam hemma en halvtimme. Han tycker det är lugnt, det är vi som inte tycker det känns bra. Han satt och åt mellanmål, saft och digestive, när jag åkte.  Han vinkade glatt hej då!

När jag kom hem var allt lugnt. Jag frågade hur det hade gått när han var själv hemma.
- Det var svårt!
Lite orolig blev jag, vad hade varit svårt?
Det visade sig att det var att han inte visste var han skulle ställa mellanmålet så han hade ställt allt på köksbänken! Ganska lugnt alltså!
(null)


Torsdag 28 mars 2019

Ikväll var vi hundvakt en halvtimme åt Kalles farmors hundar Lady och Lassie. Så fort farmor hade lämnat vårt hus, så börjar hundarna skälla oavbrutet. De hade hela tiden fokus på vår ytterdörr. De saknade sin matte!

Kalle som sällan visar empati, var väldigt förstående och försökte, så gott han kunde, att trösta dem. Han gick till dem och pratade lugnande! 
(null)
(null)
(null)


Onsdag 27 mars 2019

Det är tur att vi vet att Kalle inte menar något illa, när han säger saker som egentligen inte passar. 

När vårt internet "strejkade" försökte Stefan, Kalles pappa, få igång det på alla möjliga sätt. Efter kanske tio minuter började Kalle bli lite otålig. Han la en hand mjukt på Stefans axel och sa lite medlidsamt:
- Du är värdelös! 🙃

När det gäller Rosie har Kalle hur mycket tålamod som helst!
(null)


Tisdag 26 mars 2019

Dagens skrat! 
Rosie tecknade (med lite hjälp) "dricker du mjölk?". När Kalle såg filmen så skrattade han så tårarna rann! Det blev många filmvisningar och många skratt, under kvällen!


Måndag 25 mars 2019

- Va ... är det sant ... våfflor! utbrast Kalle när han kom till matbordet, idag på våffeldagen.
Vi äter våfflor väldigt sällan, kanske ett par gånger per år och oftast 25 mars, våffeldagen. Kalle gillar verkligen våfflor, så idag fick kvällsmaten en dubbel tummen upp!
(null)


Söndag 24 mars 2019

En söndags-groupie med systrarna Mimmi och Maja och den viktigaste i världen, Rosie!
(null)


Lördag 23 mars 2019

Idag hjälpte vi Kalles farmor att flytta. Från att ha bott 2,5 timmars bilresa bort till att bo på vår gata, bara 200 meter från oss, är en stor skillnad. Kalle var inte med och bar kartonger, han valde att vara hemma med Rosie.
(null)
När flytten var klar kom alla hem till oss på mat. Kalles kusindotter Alexia, 4 år, var med. Hon började plocka med Kalles almanacka. 
Kalle såg sååå missnöjd ut.
- Hallå ... hon förstör min almanacka, utbrast han irriterat. 
Efter lite övertalning fick hon leka med almanackan. 
Bra att han kunde låta henne göra det hon gjorde, trots att han inte gillade det!
(null)


Fredag 22 mars 2019

Kalle brukar ha lättare att svara på meddelanden, än att prata. Idag skickade hans kontaktperson Henrik ett meddelande och frågade om han ville åka och bada imorgon. Kalle svarade med ett "kanske". Som tur var såg vi hans svar och vi kunde fråga vad han menade med "kanske". 
- Jag vet inte om det är tidigt ... är jag vaken? svarade han. 
På en gång när han fick veta att det var en bra tid, så la han till att han ville bada. 
(null)


Torsdag 21 mars 2019

Kalle har problem med sin familj. Han trodde knappt sina ögon när vi tog fram en skål med smågodis.
- Vaaa ... nej ... jag kan inte ... jag kan imorgon, utbrast han. 
Fredagsmys på en torsdag! Nej, rätt ska vara rätt!
(null)


Onsdag 20 mars 2019

Bästisar pratar hemlisar!
(null)


Tisdag 19 mars 2019

Den låg i hans hand precis som om den var en mobil, den gamla, hederliga miniräknaren.
- Ehh ... den hjälper mig ... hur man blir lika med ... den kan inte internet! förklarade han.
(null)


Måndag 18 mars 2019

Vi är kanske lite dumdristiga när vi ber Kalle provsmaka sånt som han aldrig smakat förut. Risken är ju att han aldrig mer vågar smaka nya smaker. Med stor tvekan smakade han på en smoothie gjord på avokado, banan och sesamfrön. Det såg faktiskt kul ut, det syntes tydligt vad han tyckte om den. Tummen rakt ner! Utan tvekan!
(null)
(null)


Söndag 17 mars 2019

För Kalle kan det vara en utmaning att vara bland många människor. Speciellt svårt kan det vara om det finns barn som hörs med höga ljud. Idag åt vi lunch på IKEA. Ett ställe som verkligen kan vara en utmaning.
(null)
När vi precis hade satt oss och skulle äta så kom en barnfamilj och satte sig vid vårt bord. Två platser från Kalle satt en pojke på kanske 2 år, som gav ifrån sig en del skrikljud. Vi såg hur Kalle reagerade starkt, hela hans kroppsspråk visade irritation. Vii gjorde oss beredda att byta bord, för att vara säkra på att inget skulle hända. 
Kalle gjorde verkligen allt han kunde för att klara situationen. Det enda han gjorde var att missnöjt titta på pojken och sen ignorerade han honom. En prestation för att vara han!
(null)


Lördag 16 mars 2019

Idag var vi på examensfest för Kalles kusin Alexander som tagit ingenjörsexamen. Kalle brukar oftast dra sig undan till ett hörn och inte göra så mycket väsen av sig när det är mycket folk. Idag var det som att någon hade startat honom genom att trycka på en knapp. Han såg tavlan från Paris med Eiffeltornet på. Hans språkintresse fick en kick och han kunde inte sluta prata om det franska språket. Det är ett roligt, romantiskt och svårt språk, men det går bra att vara i Frankrike bara man låter bli att läsa, var lite av alla saker han berättade. Det är inte ofta han för en dialog, men när det händer så gör han det så bra!
(null)


Fredag 15 mars 2019

Kalle var torr om händerna så det nästan blödde så vi gav honom lite handkräm. Han satte sig i soffan med sina "obrukbara" händer - de var lite kladdiga av handkräm.
- Vi ska gå till din farmors lägenhet (som ligger 200 m från oss). Vill du följa med eller stanna hemma? frågade vi.
- Jag vill stanna hemma, svarade Kalle efter lite funderande.

Vi gick till farmors lägenhet, som är tom. Hon ska flytta dit nästa helg och vi skulle bara olja en bänkskiva innan vi skulle gå hem igen.

Till vår stora förvåning såg vi helt plötsligt Kalle komma gående på gatan utanför farmors hus. Vi trodde vi såg fel, men det var verkligen han. Han som aldrig någonsin går utanför huset om vi inte är med! Han kom in i lägenheten och förklarade att han hade tvättat bort den kletiga handkrämen. När händerna inte var kletiga så ville han följa med till farmors lägenhet. 
Det kan vara små detaljer som man inte förstår som ställer till det!
(null)


Torsdag 14 mars 2019

Idag kom Kalle hem lite tidigare än han brukar, då vi fick en fikastund tillsammans, vi började prata om homonymer, ord som stavas och uttalas lika, men betyder olika saker. Vi pratade om ring och ring, tomten och tomten, åker och åker, ren och ren. Kalle var helt med och skrattade många gånger åt det tokiga att ett ord kan betyda så olika saker. Det roligaste ordet var nog ballerina som vi hade på matbordet när vi fikade och en balettdansös. 
- Nu räcker det ... jag orkar inte skratta mer! 😂
(null)Onsdag 13 mars 2019

Bakslag - igen! Marken var vit i morse. Kalle klagade på att våren misslyckas. När han kom ut och såg bilen helt täckt med snö suckade han djupt. Han funderade en stund innan han började rita i snön. Vi förväntade oss en sur mun eller något annat trist men han bestämde sig visst för att göra något han gillar. Det blev en stjärna!
- Det är Steven Universe! förklarade han.
(null)

(null)


Tisdag 12 mars 2019

Det märktes på en gång att han var upprörd när han kom hem. Han höll fram 2 nästan tomma kartor med hörapparatbatterier.
- Är de här falska .... ni har lurat mig! utbrast han och hade svårare än han brukar att hitta rätt ord.
Det visade sig att batterierna i hörapparaterna hade tagit slut och de som låg i kartorna var redan använda, begagnade. Det är klart att de inte funkade så bra! Det var lätt fixat - han fick en karta med nya "äkta" batterier!
(null)


Måndag 11 mars 2019

Ikväll åt hela familjen köttbullar, Kalles basföda. i skålen med köttbullar fanns också några falafel. Kalle såg visst inte skillnad på dem för han råkade lägga upp några falafel på sin tallrik. Det såg verkligen roligt ut när vi såg  honom stoppa in en hel falafel i munnen och det syntes hur tuggan växte i hans mun ju längre han tuggade.  Han slutade till slut att tugga.
- Vad ska jag göra .., det går inte att äta! utbrast han. 
Han spottade ut tuggan i kompostpåsen och såg lättad ut.
- Det smakade som burtito! kommenterade han och tog en vanlig köttbulle.

Tur att han inte vägrade äta de vanliga köttbullarna!
(null)


Söndag 10 mars 2019

Igår när vi var hos Kalles farmor så höll Kalle upp mjölken och pekade på kon. 
- Den ser ut som en ko-svamp, sa han. 
Vi förstod såklart inte alls vad han menade!
(null)
Nu vet vi vad han menade! Han har visat en mooshroom (mu-svamp) i sin nya Minecraft-tidning. I fantasivärldar finns det andra djur än i verkliga livet. 
(null)


Lördag 9 mars 2019

Idag var vi först till Kalles farmor Rose-Marie och hjälpte henne att skruva ner lite skåp inför hennes flytt om två veckor. Hennes hund Lady skällde på Kalle för att hon var rädd för honom. Han är verkligen inget hot och till slut fick han klappa henne!
(null)
Efter stunden hos Kalles farmor var det dop av Melwin, Kalles kusins son. Han såg inte särskilt road ut utanför kyrkan:
(null)
- I Minecraft är prästen lila, kommenterade Kalle när han såg belysningen i kyrkan.
(null)
Kalle valde plats i ett hörn av lokalen vid middagen efter dopet. Han fick sin farmor som sällskap mitt emot sig.
(null)
Lika mycket som Kalle tycker om djur, lika svårt tycker han att det är med små barn.
Vid ett tillfälle satt lille Melwin helt nära honom. Han kände sig väldigt obekväm.
- Kan du lämna bort honom snabbt ... snälla? bad han.
(null)Fredag 8 mars 2019

Idag kom en överraskning i brevlådan - den första Minecraft-tidningen från julklappen med en årsprenumeration. Lyckan var stor!

På vägen till skolan håller kommunen på att bygga ett helt nytt bostadsområde. I veckan kom de första husdelarna upp. Kalle kommenterade bygget och sa att det såg ut som Minecraft för att det var så fyrkantigt. Han tyckte också att det såg ut som materialet lera, för byggklossarna i Minecraft har visst den färgen.

När han läste tidningen idag så studerade han materialen extra noga. När han trodde sig vara säker på vad det var så hämtade han oss. Han pekade på rubriken "concrete" och sa att huset måste vara byggt av det. Han hade till och med googlat så han visste att det heter betong på svenska. 
Vilket detektivarbete! Och det var rätt!
(null)

(null)Torsdag 7 mars 2019

Man ska passa på att fira allt man kan fira. Idag var det "fössta tossdan i mass" (första torsdagen i mars), Smålands "nationaldag". Vi slog på stort och köpte en liten tårta klädd med lila marsipan och en marsipanros. Kalle tackade nej, han ville inte ha. Till vår förvåning svarade han att han ville ha rosen.
- Vad är rosen gjord av? frågade han och tog en tugga.
- Det är marsipan! svarade vi.
Kalle stannade mitt i tuggan och såg helt paff ut. Han vände sig till Maja:
- Sa de mexikan?
Det kan bli tokigt när man inte hör så bra! 😊
(null)
(null)


Onsdag 6 mars 2019

Kalle har bett oss om att inte behöva prata när vi äter mat tillsammans. Han vill äta ELLER prata,  inte båda. Han sitter alltså tyst och äter när vi andra äter och pratar  om ditt och datt.  Eftersom han brukar vara tyst  och verka vara i sin egen värld, blev vi lite fulla i skratt  när han blixtsnabbt gav sig in i vårt prat om  att hundar kan vara bättre än människor.
- Det stämmer precis ... EXAKT! sa han med eftertryck.
- Jag ÄLSKAR hundar! fortsatte han.
Som om vi inte visste! 😄
(null)


Tisdag 5 mars 2019

När vi hittar sätt och anpassningar i vardagen som fungerar så känns det väldigt bra. Tyvärr är det ofta så att det som fungerar bra till slut kan komm till en punkt när det inte fungerar längre och vi måste tänka om. Ibland kan Kalle hjälpa oss att tänka om.

Hans klocka är en av de bästa sakerna vi har för att hjälpa honom att hålla tider. Speciellt på morgonen innan skolan och på kvällen när det är sovdags har den varit perfekt. Kalle har börjat ändra de inställda tiderna och också börjat strunta i den när den ringer och blinkar. Vi frågade honom hur han tänker runt hans "fuskande":
- Jo ... men ... ni har så bråttom!
- Vad menar du? 
- När den ringer ... jag vill vänta!
- Hur länge vill du vänta?
Det var en ganska abstrakt, svår fråga så han funderade ett tag.
- Jag vill vänta 9 minuter!
Absolut, inga problem! Vi ställer bara klockan 9 minuter tidigare i fortsättningen så får vi se om det fungerar!
(null)Måndag 4 mars 2019

Att välja mellan två saker tycker Kalle är svårt. Vi brukar medvetet ge honom val så att han får träna på det. Det roliga är att han ofta lyckas hitta saker som gör det verkar vara någon annan som gör valet.
- Kalle, vill du ha fiskpinnar eller köttbullar till kokt potatis?
- Hmm ... Super Mario har sjömanskläder ... det betyder fiskpinnar!
- Hur många fiskpinnar vill du ha?
Han svarade inte på frågan utan började räkna taktslag i melodislingan i Super Mariospelet. När han räknat klart svarade han på frågan:
- Det blir fem fiskpinnar!
Klara besked i alla fall!
(null)Söndag 3 mars 2019

I fredags blev det mars, den första vårmånaden, det har Kalle lärt sig. Han har sett fram mot våren lika mycket som många ser fram mot julen eller sin födelsedag. Eftersom han har längtat så mycket till våren, var vi lite fundersamma över hur han skulle ta det faktum att marken var täckt av snö efter nattens snöfall. 
- Ååh, nej ... vem gjorde snö? var hans första fundering när han såg nattens bakslag.
Han tog det riktigt bra! Tur, eftersom det säkert kommer fler bakslag!
(null)


Lördag 2 mars 2019

Idag spelade Kalle sitt Super Mario Odyssey-spel. Man kanske inte kan säga spelade, eftersom det han gjorde mest var att byta kläder på Super Mario. När han hittat en bra outfit så letade han efter ett klipp på YouTube i mobilen, som passade Suoer Marios kläder. När han hittat ett klipp så startade han klippet och startade spelet. Själv härmade han Super Marios dans! Han som inte gillar musik och absolut inte dans. Dessutom såg han väldigt nöjd ut! Han dansade som clown, sjöman, fotbollsspelare, astronaut, skelett och flera andra figurer.
(null)

(null)

(null)


Fredag 1 mars 2019

Fredagsmys första vårdagen!
(null)


RSS 2.0