Söndag 31 juli 2016

Lego-drömmar
Idag var hela familjen ute på promenad. Mimmi och Maja spelade Pokémon Go. Kalle vill inte ha det spelet i sin mobil, men den stora kinagungan ville han testa. Han la sig tillrätta, blundade och lät sig vaggas fram och tillbaka.
- Jag drömmer om ... lego ... om S ... A ... N ... S ... det är Sans, förklarade Kalle från sin avslappnade position. En lång stund låg han och drömde sig bort i lego-landet.

Efter en lååång stund fortsatte vi vår promenad. När vi kom fram till en mosaik-klädd soffa blev Kalle beslutsam. Han tog av sig sin keps och svingade iväg den mot soffan.

Han drog ner dragkedjan i sin jacka och stoppade beslutsamt händerna i fickorna.
-Jag ÄR Sans, sa han nöjd.


Lördag 30 juli 2016

Besök
Idag kom Kalles storasyster Therese med familj på besök.
- Ååh ... neej! sa Kalle när han kramade Therese, när de precis hade kommit.
Vi tyckte att det var en lite konstig hälsningsfras, så vi frågade vad han menade. Han såg lite skamsen ut när vi frågade, men svarade med att peka på Thereses dotter, Kalles systerdotter, Nora, snart 9 månader. Han tecknade sen ordet "skriker". Han menade nog att det är jobbigt med bebisar som skriker.
Som tur var så infriades inte hans farhågor. Nora var nöjd och glad hela dagen, så morbror Kalle hade inte behövt vara orolig.


Fredag 29 juli 2016

Utmaning

När familjen åt sushi, så dukade vi fram pinnar även till Kalle. Vi hade såklart vanliga bestick i beredskap, men han accepterade utmaningen. Han fick en snabbkurs i hur man gör för att få pinnarna att "fungera". Det gjorde inte saken bättre att hans pommes strips var stenhårda så han kunde inte spetsa dem och äta dem på det sättet.

Han fixade det!


Torsdag 28 juli 2016

Mjölkförpackning

- Vad gör du? undrade vi när det såg ut som han tänkte äta upp gosedjurs-kossan.

- Jag ska barta dricka lite mjölk, blev svaret.

Check, han vet var mjölk kommer ifrån!

 

Onsdag 27 juli 2016

Oj, vad fort det gick! Trots det hann vi reagera och stoppa honom.

Vi satt till bords och alla började ta av maten. Kalle vill alltid börja med att hälla upp mjölk i sitt glas. Han hade tittat runt på bordet och inte hittat den. Det han hittade som var mest likt en mjölkförpackning var ett paket gräddfil. På en sekund tog han den till sitt glas och tänkte hälla upp. Som tur var såg vi och reagerade. Det hade säkert varit underhållande att se hans min när det kom gräddfil ur förpackningen, istället för mjölk.

Han skrattade lite åt sitt misstag och gick sen och hämtade mjölken i kylen, efter att vi bett honom hämta den.

 

Tisdag 26 juli 2016

Tack för talen!

Så fort Kalle har ätit klart så brukar han tacka för maten och gå. Idag sa vi till honom att han gärna fick sitta kvar en stund och prata med oss. Att sitta och småprata är vekligen innte hans grej. Han pratar när han har något att säga, inte bara för att vara social. Han suckade djupt och gick sin väg. Efter en kort stund kom han tillbaka med sin tidsklocka och ställde in den på 10 minuter.

- Räcker det? undrade han och det sa vi att det gjorde.

I 10 minuter satt han med oss och såg ganska nöjd ut, men han sa inget. Efter 10 minuter ringde klockan.

- Tack för talen, sa Kalle, tog med sig sin klocka och gick in.

 

Måndag 25 juli 2016

Problem att välja

Visst står man ofta inför val, som kan vara svåra?! Kalle var törstig och fick båda de öppnade burkarna i sin hand. Just i den stunden var beslutet väldigt svårt.

Zingo eller Ramlösa? Ramlösa eller Zingo? Eller ...

Han funderade en lång stund innan han tog beslutet. Båda! :-)
Ja, varför inte .... båda!

Söndag 24 juli 2016

Borta bra, men hemma bäst brukar man säga. Det håller nog Kalle med om. Han har gått omkring här hemma med ett leende på läpparna hela dagen. Han har badat och hoppat studsmatta, men framförallt byggt lego. Djupt, djupt koncentrerad har han i flera timmar letat rätt bitar till sitt bygge. Flera gånger har han varit färdig, för att en stund senare komma tillbaka och ändra en detalj. En riktig legodag har det varit!


Lördag 23 juli 2016

Hemresa
Idag lämnade vi vår semesterstuga i Skåne och åkte hem. Kalle sa hej då till husägarnas katt:

På vägen stannade vi och handlade. Vi tog de tunga kassarna och Kalle fick toapapperspåsarna.
- Nu känner jag mig ... eeh ... sliten, sa han efter en kort stund.
Vi skrattade gott!

Lördags-popcorn i bilen!

Det var trist att sitta så länge i bilen. Kalle började titta väldigt nära på vår GPS, antagligen för att se om han kunde klura ut när vi skulle vara hemma. När det var ungefär 10 mil kvar fick han den i handen. Han fick också veta att där det stod 96 (km) skulle det räkna ner och landa på 0 när vi var hemma.
- Toppen! utbrast Kalle som helt plötsligt fick kontrollen över resan.


Fredag 22 juli 2016

Tummen ner och awesome!
Idag åkte vi till Beddinge strand, en fin sandstrand vid havet. Kalle var inte helt nöjd, det var alldeles för mycket som var besvärligt. Solen var stark i ögonen, det blåste för mycket, vattnet var kallt och de dumma sandkornen var överallt och gjorde hela kroppen (framförallt fötterna) smutsig. Han badade en gång och gjorde sen det bästa av situationen:

På kvällen åkte vi till Simrishsmn och hälsade på morbror Mats med familj som hade seglat dit under dagen och låg vid gästhamnen med sin trimaran. Kalles ögon var stora av förtjusning när han kom fram till båten. Han gick en noggrann husesyn - båtsyn kanske det borde heta - både på utsidan och insidan av båten.
- Jag säger bara ett ord ... awesome, sa han som omdöme innan han gick in under däck och la sig i fören.


Torsdag 21 juli 2016

Köpenhamn
Idag tog vi Öresundsbron över till Köpenhamn. Vi hade innan bestämt oss för att åka till Ströget, som visst kallas för världens längsta gågata. Kalle var spänd och förväntansfull över att få komma till landet där de pratar danska.

På Ströget:

Vi hittade en restaurang alldeles nära Disney-affären. Kalle valde hamburgare, såklart.

Alldeles intill var det flera hundra fotbollssupportrar som festade. Vi hade dem alldeles nära, de sjöng och tjoade så att vi inte kunde höra något annat. Stämningen var på topp. Det var tryggt att äta under polisskydd. 😄

Efter maten hittade vi Lego-butiken. Där kunde man få sätta ihop egna lego-gubbar, 3 st för 59:95. Kalle ville köpa och började plocka med bitarna.
- Jag får ingen idé, sa han efter en lång stund, så det blev inga gubbar.

På vägen tillbaka till bilen var det massor av skum i fontänen. Kalle gick fram till den, men vägrade ta på skummet.
- Mina hörapparater ... kan gå sönder, sa han.

Gissa vad han gjorde på kvällen när vi hade kommit hem. Jo, i flera timmar läste han Anders And ( Kalke Anka på danska).


Onsdag 20 juli 2016

Sommarland
Idag åkte vi till Tosselilla nöjespark. Kalle har alltid varit avvaktande och alltid sagt nej till alla roliga åkattraktioner. Han har inte vågat!

Idag började dagen på samma sätt:
- Jag är för lång ...
- Jag blir blöt ...
- Det är farligt ...
Han vågade i alla fall hoppa på hoppkudden med alla små barn.
- Titta staty ... det är "sittande tänkare", sa han.

Klappa getterna, åka trampbåt och åka tåget runt parken var också helt ok!

Tarzanskogens hinderbanor fick igång honom. Efter dem kunde han prova nästan allt!

Till vår förvåning sa han "ja" till Segway och några hisnande karuseller. Han tänjde ordentligt på sina gränser.

Den roliga dagen avslutades med något han känner sig väldigt bekväm med - bad!


Tisdag 19 juli 2016

Mysdag i stugan
På morgonen berättade vi för Kalle att vi skulle åka till Malmö. Kalle nickade och var tyst en lång stund.
- Varför måste åka så mycket? frågade han efter sin långa tystnad.
Vi förstod att han bara ville ta det lugnt, så vi bestämde att han och pappa bara skulle åka till Malmö och släppa av oss andra i familjen och sen åka tillbaka och ha en mysdag i stugan.

Turning Torso hann de med i alla fall.

I bilen på väg tillbaka till stugan, fick Kalle uppgiften att bestämma lunchen. Efter säkert 10 minuters funderande hade han kommit på det - potatiskroketter.

Efter lunch provade han våra hyresvärdars studsmatta.
- Man kan inte ... den är inte min, sa han lite oroligt innan vi förklarade att de hade sagt att han fick låna den.
Han vågade också låna deras gunga och äta lite körsbär. Kalle Anka på danska hann han också med. Det var en bra dag!


Måndag 18 juli 2016

Kivik
Idag åkte vi till Kiviks musteri och Kiviks marknad.

Enligt Kalle var det bästa vid musteriet gungan, som hängde på 5-6 meter långa linor. Det kittlade nog en hel del i magen.

Marknader är nästan plågsamt för honom, men han slår av hörapparaterna (för att slippa alla höga ljud) och strosar med oss. Idag var det riktigt många hundar på marknaden så Kalle fokuserade på dem.
- Åååå ... guuulliig, sa han säkert 100 gånger.

Det var också roligt att klämma på pipande hundleksaker.

Allra, allra mest nöjd var han ändå när vi kom hem på kvällen, han fick en kopp te, torkade aprikoser och kunde fortsätta läsa de två danska Kalle Anka-pocketböcker som han fick igår. I flera timmar läste han och försökte översätta till svenska.


Söndag 17 juli 2016

Idag åkte vi till Svariges sydligaste spets, Smygehuk. Kalle poserar på hög höjd:

På marken fanns pilar med avstånd till några olika platser. Kalle såg skylten mot Köpenhamn, 61 km, och började ta stora kliv åt det hållet. Dit ville han gå!

Efter Smygehuk åkte vi hem till Sandra och hennes familj. Perfekt fika för honom, aprikoser. Han tog 9 stycken precis som han brukar - en för varje bokstav i ordet "aprikoser".

Efter fika gick han in och läste Kalle Anka pocket-böcker. Han gjorde det riktigt mysigt för sig.

Vi tog en skön promenad upp på en hög utsiktsplats, Sankt Hans backar. På ett ställe fanns en brant smal stig som ledde ner i snåren.
- Åå ... jag vill gå till Underlandet, sa Kalle och tänkte på Alice i Underlandet.

När vi kom tillbaka bjöds vi på en härlig 3-rätters middag, med mat som passade Kalle perfekt. Trots den goda maten så var nog dagens allra bästa händelse när han fick Kalle Anka - förlåt, jag menar Anders And - på danska. Med ett stort leende på läpparna läste han ruta för ruta och lyckades översätta en hel del till svenska.
- Hej då danska familjen, sa han när vi åkte hem.


Lördag 16 juli 2015

På resande fot
Idag åkte vi till en stuga som vi har hyrt. På vägen stannade vi för att äta lunch på Max. Kalle hade synpunkter på att hans hamburgare var så liten jämfört med pappas:

Vi gjorde ett stopp på vägen, hos vänner som bjöd på fika. Det fanns bland annat vattenmelon, som han inte brukar äta.
- I riktiga världen är vattenmeloner runda ... i Minecraft-världen är de fyrkantiga, konstaterade han och åt två bitar.

När vi kom fram rullade han in sig i sitt täcke och kallade sig för "en burrito". Det var mysigt att vara i en stuga!

Maja fick en mysig "burrito-kram"!


Fredag 15 juli 2016

Synligt missnöje
Oftast, om Kalle är missnöjd med oss som föräldrar, så gör han något för att "straffa" oss. Han brukar inte säga något, utan gör något istället. I morse när han vaknade var han irriterad redan från början. Klockan 00.30 i natt hade vi sagt till honom att sluta läsa Kalle Anka, släcka lampan och sova. Det gillade han inte, så han var sur redan när han vaknade.

Efter frukost gick han upp till sitt rum. Efter kanske en kvart kom Maja och sa att vi skulle komma och se vad Kalle hade gjort. Vi följde med till övervåningen. Alldeles vid trappans slut var alla våra sängkläder inklusive bäsdmadrasser. De var prydligt lagda bredvid varandra med lakanet över, kuddarna på rätt platser, täcken och överkast också utlagda på rätt platser. Kalle stod i dörröppningen med en bister min. Bakom honom var vår helt tomma säng.

Han kände sig nog lite skamsen för han gick och la sig på vår säng.

Tala om uppfinningsrikt sätt att visa sitt missnöje på. Vi kan absolut inte bli arga på honom. Synd att han inte väljer att visa sitt missnöje på ett enklare sätt som till exempel genom att prata ...


Torsdag 14 juli 2016

Telefon-test
Om Kalle fick bestämma skulle han alltid vara hemma. Han vill ytterst sällan följa med och handla eller uträtta ärenden. Idag skulle vi till Apoteket en snabbis och han ville verkligen inte följa med. Vi bestämde oss för att han skulle få vara ensam hemma. Han låg och läste Kalle Anka i vår säng så det skulle nog gå bra. Vi gav honom hans mobil och uppmanade honom att ringa oss om det var något. Han var med på noterna!

En kvart senare var vi klara på Apoteket och på väg hem. Vi tänkte att vi skulle kolla hur han hade det hemma. Maja ringde till hans mobil och efter ett par signaler klickades uppringningen av. Maja gjorde ett nytt försök, med samma resultat. Han la alltså på utan att svara. Hmm!

- Kalle, ringde din mobil när vi var borta? frågade vi när vi ett par minuter senare hade kommit hem.
- Jaa! svarade Kalle.
- Men du svarade inte? frågade vi.
- Neej ... det var så lite batteri, svarade han.
Det kan vi nog tolka som att allt var lugnt hemma!


Onsdag 13 juli 2016

Sommar!
Äntligen, nu är det sommar - på riktigt!


Tisdag 12 juli 2016

Tänt var det här!
Idag var vi hemma hos Kalles moster Susanne och hennes familj, som bjöd på middag.

Susanne frågade om han ville hjälpa henne. Kalle var med på det på en gång. Han ville få tända ljuset med tändstickor. Det är många år sen han gjorde det sist, eftersom vi brukar ha tändare istället för tändstickor. Han drog stickan ett tiotal gånger mot plånet innan den tändes. Under stor koncentration tände han ljuset.

Efteråt var han alldeles uppslukad och fascinerad över det "moderna" han just gjort, tänt ett ljus med en tändsticka. Han stod länge och tittade på lågan som vajade lätt fram och tillbaka.

Han gick också fram och tillbaka i matrummet och tecknade "tända", en lång stund. Han tyckte det var coolt!

- Jag sitter i Frankrike, sa han efter maten när han hade slagit sig ner i en fåtölj med en vy av Paris bakom sig.


Måndag 11 juli 2016

Mardröm
Det är speciellt, annorlunda, priviligerat och oförutsägbart att ha ett barn som Kalle. Vad som helst kan hända!

Smack! Rakt i ansiktet! Vad hände? Vad är klockan? 01.41. Mitt i natten. Jag tänder lampan och ser att det är mina kläder som har landat i mitt ansikte. Nyss låg de på ett skåp vid min fotände. Plötsligt kryper Kalle fram. Vad gör han vid min säng, mitt o natten och varför var mina kläder i mitt ansikte?
- Kalle, har det hänt något? undrade jag?
- Jag kan inte sova ... xxx snarkar högt! svarade Kalle uppgivet. Lustigt, han som tar av sig hörapparaterna när han ska sova, blev störd av snark-ljudet.
- Det hade varit bättre att putta lite på xxx så kanske snarkningarna hade slutat, svarade jag, det var ju inte jag som snarkade!
- Aha, svarade Kalle och gick och la sig.

Idag förklarade vi mer tydligt för honom hur han kan göra om det händer igen. Det vi sa var att inte kasta någons kläder i något ansikte, utan att försiktigt putta på den som snarkar.

Idag gick vi till platsen där det var tornerspel i lördags. Där höll de på att forsla bort all sand, eftersom tornerspelen var över.
- De tar bort sanden ... för det är "tack för idag", sa Kalle.


Söndag 10 juli 2016

Kvalitetskontroll
Kalle äter på ett lite annorlunda sätt. Väldigt ofta så trycker han maten mot sina framtänder innan han stoppar in den i munnen. Vi har många gånger frågat oss varför han gör så, men har inte riktigt fått något bra svar. Kanske är det för att testa om det är ok att stoppa det i munnen, en sorts kvalitetskontroll. Kanske är det som ett tics att han måste göra det innan han stoppar det i munnen. Vi har försökt att fråga, men han kan inte svara på det. Allt kanske inte behöver få svar?
 

Lördag 9 juli 2016

Tornerspel
Idag gick vi till Stadsparken och tittade på tornerspel. På en stor öppen gräsmatteyta hade de fyllt upp sand och gjort en arena med alla hinder som behövdes för att tornerspelen skulle fungera. Totalt hade 1500 människor samlats för att se riddarna duellera om äran. Med fart red riddarna fram och tillbaka och utförde olika uppdrag som en gycklare berättade om i högtalarna.
Kalle tyckte att det var lite otäckt så han tog skydd bakom mig. Han är numera så lång att jag inte riktigt lyckas täcka upp för honom helt och hållet. Han löste det genom att stå bakom mig.
Efteråt sa gycklaren att man fick "prata med hästarna och klappa på riddarna". Vi gjorde det, men nöjde oss med att klappa på hästarna.
 

Fredag 8 juli 2016

Power Meet
Ikväll åkte vi till bilträffen Power Meet och tittade på bilcruisingen. Kalle förberedde sig med att skriva en lapp med våra telefonnummer, som han la i sin byxficka. Han kom ihåg att han hade tappat bort oss förra året.

Vi satte oss på våra filtar på den smala gräsremsan, alldeles intill vägen. Det var varmt och skönt, mycket folk och aktiviteter av olika slag.

I flera timmar satt vi och tittade på bilar av olika modeller och alla människor som rörde sig på cykelvägen bakom oss där alla torgstånd var.

En god hamburgare fick tummen upp! 👍🏻

Senare på kvällen tog han fram mobilen och kollade på YouTube-filmer. När jag tittade så var det en lego-lastbil i filmen. Fordon på vägen framför honom och fordon i filmen han tittade på!


Torsdag 7 juli 2016

Marknad
Idag åkte vi på marknad.

Kalle är inte särskilt road, men hittar små "fynd" bland alla saker. Han hittade ett Lundby dockskåp som var kul eftersom dörrarna gick att öppna och stänga. Han hittade en Kalle Anka-tidning där Kalle och Kajsa kramades på framsidan. Det han gillade bäst var nog en handdocka.
- Det är Puppet Minnie, kommenterade han.
Ville han köpa något? Nej, tack!

Vi tappade nästan hakan när vi kikade in i en kamerabutik. Vi har aldrig sett så många gamla kameror samlade!

Dagens bästa var våfflan i gröngräset alldeles vid sjön. Mysigt!

Igår sa han W-O-O-L om hunden Jovas päls. Idag hade den här coola bilen "ull" som registreringsnummer.


Onsdag 6 juli 2016

Bad och hundmys
- Den ser ut som W-O-O-L, sa Kalle om golden retrievern Jova, med mycket päls.
- Ja ... som ull på får, fortsatte han.
Han gillade hennes mjuka päls och klappade henne som han brukar - med sitt ansikte. Båda gillade det!

Det fanns en pool där vi var. Vattnet var 23 grader varmt och de tre flickorna i huset badade. Kalle satte sig på kanten och doppade fötterna.
- Du måste koka vattnet .. behöver en maskin, förklarade Kalle och tecknade orden "koka" och "maskin". Han tyckte det var för kallt!

Trots det "kalla" vattnet så hoppade han i när de tre flickorna hade badat klart. Lusten att bada tog alltså över känslan att det var lite kyligt! 😄


Tisdag 5 juli 2016

Cykelutflykt
Idag cyklade hela familjen till en mataffär en halv mil bort, mest för att få lite motion och en utflykt. Kalle lärde sig cykla för tre år sen, men ramlade en gång och vägrar cykla själv efter det. Vi har en tandemcykel och då går det bra. Kalle tycker att det är ungefär som att åka berg-och-dal-bana. När det går fort lyfter han upp armarna i skyn och njuter. Trampa då? Nja, det är jobbigt i benen säger han. 😄

Vi stannade på bron över motorvägen och tittade på bilar och lastbilar som susade förbi.

När vi hade kommit fram gick Kalle flera gånger till hyllan med filmer. Han tittade varje gång på samma film, Lego Scooby Doo. Till slut frågade vi om han ville köpa den. Svaret blev:
- Nej tack ... nu har jag sett den klart!

Ett inköp lät han oss göra, en dricka till honom. Här visar han vilken dricka han valde. Han tecknar 7 med handen och sträcker armen uppåt = 7 up.


Måndag 4 juli 2016

Besök i polishuset
Kalle har förmånen att ibland få göra studiebesök i polishuset. Vi andra i familjen tycker det är mer spännande än han tycker.

Några av alla polisbilar i garaget.

Vi gick förbi ett trapphus där det stod "häktet" och en pil som pekade rakt upp. Vi hade lite roligt åt att häktet var i taket. Kalle tyckte vi var fjantiga!

Det var i alla fall liiite spännande att prova en skyddsväst.


Söndag 3 juli 2016

Junior
Idag fick vi besök av 2 familjer. Den ena familjen hade med sig sin nya familjemedlem, en berner sennen-valp, 9 veckor gammal. Junior tog Kalle med storm. Så mycket kärlek på så kort stund! 💜


Lördag 2 juli 2016

Lugn dag
Idag var det en lugn dag för Kalle, som inte mådde helt bra. Han gick och la sig på eftermiddagen och när han vaknade mådde han fortfarande lite illa. Han orkade spela Minecraft på sin iPad, så helt utslagen var han inte. En kort stund lämnade han iPaden och då var Rosie snabb att hoppa upp och lägga sig där soffan var uppvärmd.
Kalle kom snabbt tillbaka och skrattade högt när han såg henne.
- VA ... kan Rosie spela Minecraft!! sa han. 😄

Han gillar att mysa med henne. Hon är tyvärr lite reserverad men accepterar ändå en hel del.


Fredag 1 juli 2016

Fredagsmys
Det allra bästa sättet att umgås en fredagskväll är ändå ett familjebad. Självklart hade vi lite smått och gott att äta när vi badade:

Vi anade vilken skål som skulle bli den mest populära. Var det smågodis, torkade aprikoser, chips eller jordnötter? Vi gissade rätt! 😄


RSS 2.0