Onsdag 31 augusti 2016

"Mellan stolarna"
Att ha ett barn med speciella behov är speciellt. Vi föräldrar ställs inför situationer som många andra föräldrar aldrig behöver fundera över. Just nu så har vi hamnat "mellan stolarna". Kalle har börjat på ett ungdomsfritids som ligger några kilometer från skolan. Tanken är att han ska åka dit när skolan slutar, eftersom vi föräldrar arbetar. Problemet är att ingen vill ta på sig att ordna med transporten från skolan till fritids. Det betyder att vi föräldrar kan välja mellan att hämta honom från skolan och skjutsa honom till fritids, hämta hem honom eller betala för taxi till fritids. Vi har valt att hämta honom och åka hem. Vissa dagar har storasyster Mimmi möjlighet att hämta honom. För oss som familj är det här en stor anspänning och ett stressande pussel.

Om vi ska försöka hitta något positivt i det här, så skulle det kanske vara att Kalle får fler mysstunder med storasyster Mimmi än han brukar ha!

 

Tisdag 30 augusti 2016

En ny dag
- Men ... åååh ... varför väcker du mig, undrade Kalle i morse lite buttert när vi väckte honom och han verkligen inte ville vakna.
- För att det är en ny dag! svarade vi.
- Ja-haaa! svarade Kalle glatt och steg upp.
Det är faktiskt den vanligaste orsaken att vi väcker honom!

Idag hade han med sig en fin bild hem från skolan.
- Da-da! sa han och drog upp bilden från sin ryggsäck som om han var en trollkarl.
- Det är från Kalle klass 7, sa han och menade nog att han gjorde den förra läsåret.
Roligt att han ville ta hem en sak från skolan helt frivilligt och att han var stolt över den! 😄

 

Måndag 29 augusti 2016

Födelsedagskalas
Idag hade vi födelsedagskalas här hemma. Kalle var bjuden, precis som resten av familjen. För Kalles del var det nog det perfekta kalaset. Det krävdes inget socialt deltagande från hans sida, ingen läskig tårta som han inte ville smaka och det var över på mindre än 5 minuter.
Vem vi firade?
Jo, idag var det Rosies 8-årsdag. 💜

 

Söndag 28 augusti 2016

Stenar och fåglar
Idag åkte vi till Haken, en plats med ett rikt fågelliv, fina klippor och fin utsikt.

På ett ställe fanns det stenar som havet hade format i olika former. Vi hittade en sten som var en kvadrat.
- Kalle, ser du vilken form stenen har? frågade vi.
- Aha ... det är en Minecraft! såg han på en gång.
Man ser olika saker!

 

Kikaren blev en favorit under vår promenad. Han kikade på allt. Roligast var nog att titta på oss andra för att vi blev så suddiga, eftersom vi var så nära.

 

Lördag 27 augusti 2016

Morgonmys med Rosie:

Vi åt frukosten vid havet. Efter frukost utforskade Kalle stenarna utmed strandlinjen.
- Men ... va ... hur kan sanden bli så stor, undrade han och pekade på de stora stenarna. Han trodde att sanden hade växt och blivit stora stenar. Charmigt!

Vattnet var för kallt för ett dopp, tyckte Kalle.

Han sa "hej" till en kopparorm:

När vi handlade mat till kvällens grillning så la vi en stor Coca-Cola-flaska i hans korg. Han skrattade gott:

Mellanmålet blev blåbär plockade på sommarstugans tomt:

- Jag är en cowboy, sa han och drog ner kepsen som en cowboy gör när han vill ta en tupplur. Halmstrå i munnen hade han också, precis som det ska vara.

Lite kvällssurf vid vattnet!

Godnatt!


Fredag 26 augusti 2016

Ännu en utflykt
På eftermiddagen kom Kalle hem från skolläger. Han hittade den nya Kalle Anka-tidningen och la sig att läsa den. Ögonlocken blev lite tunga:

 

Vi packade om hans saker för att åka till Väddö. Vi är 4 familjer som brukar umgås och som ska vara här hela helgen.
Nöjd kille, som väntar på hamburgare på vägen till Väddö:

 

Framme i stugan.
Skål, det är fredag!

 

Tandborstning ute i mörkret. Godnatt!

 

Torsdag 25 augusti 2016

Rutin och skolläger
Kalles systrar pratar ibland om rutiner. Morgonrutiner, kvällsrutiner, träningsrutiner, sminkrutiner, hårrutiner, skolrutiner och alla möjliga andra rutiner. Kalle har helt andra rutiner än de har, men han har börjat med en ny rutin: gosa-med-Rosie-på-morgonen-rutinen.

 

Det har varit lite tomt här hemma ikväll. I morse åkte Kalle med sin klass och resten av högstadiet på skolläger. Vi fick en bild som visar en nöjd kille inuti sin sovsäck! 😄

 

Onsdag 24 augusti 2016

Packad och redo
Imorgon ska Kalle åka på skolläger till fredag. Han hade med sig ett häfte hem som beskrev precis allt de ska göra och vad han behöver packa. Han läste högt för oss.

 

Det var roligt att packa tillsammans med honom. Han prickade noga av alla saker och var väldigt nöjd när vi hade alla saker och de låg nerpackade i 2 väskor. Extra roligt var att han vågade packa en sak sim inte fanns med på listan - Kalle Anka-tidningar.

 

Tisdag 23 augusti 2016

Donald
Idag har Kalle varit med sin nya kompis i skolan, Donald. Den nya kompisen är tyst, lite annorlunda och gör roliga saker. När Donald skulle sova (!) var alla tvungna att vara tysta för att inte störa honom.
Här är en bild på Donald:

 

Måndag 22 augusti 2016

Skolstart
Idag var det första skoldagen efter sommarlovet, för Kalle. Nu har han börjat klass 8!

Han berättade glatt om skoldagen när han kom hem. Han ville visa en sak han hade gjort, så han tog fram sin iPad och öppnade YouTube. Han skrev in "cute puppy" och visade en film på en söt valp. Kanske var det en sån hund han hade klappat på rasten.

 

När skoldagen var slut hittade han en del saker i sin ryggsäck, som han hade gjort i sjunde klass. Han blev lite irriterad eftersom han aldrig vill ta hem saker som han gjort i skolan. Storasyster Mimmi hämtade honom efter skolan och lyckades övertala honom:
- Kalle, jag vill ta hem dem till mig!
Det var ok!

 

Söndag 21 augusti 2016

Vandring bland grottor och stenblock
Idag åkte vi till ett naturreservat med grottor och stenblock som formats under istiden. Häftig natur!
 
 Kalle laddar för en vandring, med att boxa på björken!
Vår "kanin" framför några stenblock.
 
 Ibland var det trångt, ibland vasr det brant!
Vildvuxna tallen, kan det vara mer spännande att klättra i?
Det var lätt att komma upp, men HUR kommer man ner?! 
Bergakungens sal!
En härlig dag, nu är han laddad för skolstart imorgon!
 

Lördag 20 augusti 2016

Pride
Idag gick vi till Stadsparken för att titta på pridetåget. Helt plötsligt hade Kalle en prideflagga som han stack ner i halsringningen.

Efter att den ramlat ner i fontänen och blivit alldeles mosig intog Kalle en speciell pose.
- Jag är en soldat! sa han.

Han stack ner pinnen i nacken - och där fick den stanna.

Det var mycket roligare att gå balansgång vid fontänen än att titta på pridetåget, tyckte Kalle.

När vi gick omkring på området blev Kalle orolig att han skulle komma bort. Det löste han genom att ta ett fast grepp runt mig och gå tätt omslingrad. Mys-promenad!


Fredag 19 augusti 2016

Taktik
Vi har märkt att fjärrkontrollen har börjat ligga på alla möjliga konstiga ställen, men sällan på bordet där den alltid har varit förut. Den har varit under en kudde, under en filt, bakom en blomkruka eller på något annat otippat ställe.

Idag såg vi att Kalle hade den liggande bredvid sig i soffan, alldeles vid hans högra armbåge, när han satt där med sin iPad och tittade på YouTube.
Han log lite när han förstod att vi hade sett den.
- Varför ligger fjärrkontrollen där? undrade vi.
- Eeh ... jag ... vill vinna! flinade han lite generat.

Roligt att han visar att han kan planera lite framåt och agera. 😄

 

Torsdag 18 augusti 2016

Väckarklocka
Igår kom Sandy och Sally till oss och ska stanna i en vecka. Det är fler än vår egen hund, Rosie, som gillar deras sällskap. Kalle ligger ofta på golvet och leker och myser med dem.

Idag, efter fritids, var Kalle trött och gick och la sig i soffan. Han somnade på en gång. Vi lät honom sova en stund, men när vi försökte väcka honom var det nästan omöjligt. Vilken tur att vi har så bra "väckarklockor"! När vi lyfte upp lilla Sandy vaknade han till nästan på en gång. Vilken perfekt, alldeles tyst väckarklocka!

 

Onsdag 17 augusti 2016

Språkfynd i TV-tablån
Vilket "fynd" Kalle gjorde i TV-tablån idag. Han brukar ofta säga saker på engelska och sen översätter han dem till svenska. När han hittade ett TV-program på svenska och direkt efter samma program på engelska, så intog han rollen som vår lärare och visade oss och förklarade att det var samma program fast på olika språk.

"Farbror farfar" och "Uncle grandpa":


Tisdag 16 augusti 2016

Rolig mening
Det är inte helt rätt av oss att inte korrigera Kalle när han ber om mjölk vid matbordet, men vi tycker att hans sätt att säga det på är lite charmigt.
- D ... få ... mjölk! säger han och tecknar ett "D", "att få" och "mjölk".

D:

Få:

Mjölk:


Måndag 15 augusti 2016

Veckomatsedel
Idag gjorde Kalle ett veckomatschema för skolluncherna. Han fick bilder på allt man kan tänka sig som han valde mellan. Vi försökte ha en dialog med honom om hur man kombinera olika saker, men han bad oss vara tysta, han visste vad han ville. Matsedeln blev ganska lik den han hade förra läsåret. En nyhet blev det - pannkakor!

De flesta av oss skulle säkert tycka att det var trist med samma mat vecka ut och vecka in ett helt läsår. Kalle gillar det, han gillar att veta vilken mat det är och att det är samma väldigt ofta. Alla är olika!


Söndag 14 augusti 2016

En social dag
Idag var vi bjudna till Hamnkrogen på lunch för att fira Kalles kusin Lovisas konfirmation.

 

Kalle fick en plats alldeles vid fönstret med utsikt mot vattnet och alla båtar. Han hade mycket att titta på.

 

Han satt bredvid sin kusin Rebecka. Kalle brukar ofta sitt tyst i sin egen värld när det är många runt ett bord, men idag öppnade han på locket och pratade, skrattade, visade filmer på mobilen, gjorde skuggor och till och med gnuggade näsa flera gånger med Rebecka. Roligt att han plockade fram sina sociala sidor idag!

 

Efter lunchen åkte vi hem till morbror Mats och hans familj. De håller på att bygga ett nytt hus, som vi inspekterade. Vi konstaterade att det var lite dragigt (inga fönster än så länge), men att det kommer att bli riktigt bra!

 

Trött efter en rolig dag!

 

Lördag 13 augusti 2016

Artiga fraser
Det finns många små ord och fraser som är en del av det sociala samspelet och som alla använder. Det är inte alltid så lätt att veta hur de ska användas och vad de betyder. Kalle gör försök att använda de här orden och fraserna. Ibland blir det fullträffar och ibland blir det lite roligt.

Idag åt hela familjen mat på en restaurang.
- God morgon! sa Kalle plötsligt, högt och tydligt vänd mot Mimmi.
Det tog ett tag innan vi förstod varför han sa så till henne.

Mimmi hade just gäspat = trött = känslan Kalle har på morgonen = den tiden på dagen som vi säger god morgon till honom.

Det var ett bra försök, men inte den vanligaste frasen vid 14-tiden på dagen.

Kalle intog en pose vid restaurangen.


Fredag 12 augusti 2016

Kan det bli mer tydligt?
- Åååh ... neeej, sa Kalle och drog filten över huvudet, när han såg att han skulle bli hämtad från fritids. Han ville vara kvar = ett gott betyg för fritids. Som en struts som gömmer huvudet i sanden. 😄

Perfekt, tydlig kvällsmat!


Torsdag 11 augusti 2016

Spelregler
Måste man följa spelregler?
Kalle spelade ett spel på fritids där man skulle göra mackor med pålägg. Kalle utvecklade spelet så det fick helt andra spelregler. Hans regler gick ut på att han först la ihop en smörgås med pålägg och sen gömde han den i kylen. Personalen på fritids fick uppgiften att leta reda på mackan. När de hittade den lyste han upp. När vi kom och skulle hämta honom fick vi också "spela spelet". 😄


Onsdag 10 augusti 2016

Rätt ord
Vid kvällsmaten varje dag brukar vi be Kalle berätta om sin dag. Han tycker det är svårt men har utvecklats mycket så nu behöver vi bara ställa lite stödfrågor.

Ikväll bad vi honom som vanligt att berätta om sin dag. Vad gjorde han först? Vad var det till lunch? Var han ute något? Åt han mellanmål? Vad heter kompisarna? Många frågor och lika många svar.

Vi fastnade vid mellanmålet. Han hävdade hela tiden att han inte hade ätit mellanmål. Vi frågade om och om igen och till slut sa han att han druckit en kopp te. Då förstod vi - vi hade ställt frågan fel. Han hade inte ÄTIT mellanmål, han hade DRUCKIT mellanmål. Man ÄTER inte en kopp te! Det gäller att ställa rätt frågor!


Tisdag 9 augusti 2016

Omsorg
Det var härligt att se hur mycket Kalles förståelse för andra individers tankar och känslor har utvecklats, även om det var sorgligt att höra vad han hade upptäckt.

Han la sig ner på köksgolvet och började gosa med Rosie.
- Du är så rädd för mig ... jag är inte farlig ... jag är snäll ..., viskade han till henne samtidigt som han klappade henne.
Rosie accepterade hans närgångna klappningar, men hon var på sin vakt. Hon känner sig inte helt säker när Kalle är i närheten.

Hans tankar om hur hon tänker om honom stämmer alldeles säkert! Han har utvecklats!


Måndag 8 augusti 2016

Tids-plan
Vi använder ofta Kalles klocka för att hjälpa honom att få kontroll över hur mycket tid det är kvar av det han håller på med. Vi har den vid frukosten, när det är sovdags och alla andra tillfällen när det kan hjälpa honom. Han gillar den!

Antagligen tyckte han att han ville hjälpa oss med tiden idag. Efter kvällsmaten satte han den på 20 minuter.
- När den ringer ... NI kan bada, förklarade han och satte sig att surfa iPad.
Vi var väldigt spända på vad som skulle hända när klockan ringde. Skulle bara vi bada? Skulle han också bada?
När klockan ringde bytte vi om och hoppade i badet. Kalle satt kvar! Det tog kanske 5 minuter så kom han också

När klockan ringde bytte vi om och hoppade i badet. Kalke satt kvar!
Det tog kanske 5 minuter så var han också ombytt och ville vara med och bada.

Roligt att han börjar använda klockan själv!


Söndag 7 augusti 2016

Krusbär
Idag gick vi över till grannen och "pallade" deras krusbär. De hade bett oss ta dem, för de ville inte ha dem. Kalle fick en egen bunke att plocka i. Rosie följde med och hittade ett par stenar med bra utsikt.

Det var roligt att se hur Kalle gjorde för att plocka bären. Han tog ett noga utvalt bär, tittade på det och la det i sin bunke. Efter varje bär gick han ett varv, kanske 10 steg innan han gav sig på nästa bär. Han hade fullt fokus och verkade väldigt nöjd med uppgiften. Att det bara var lite bär på botten av bunken när min var full, bekymrade inte honom. Han var helt nöjd med sitt arbete.


Lördag 6 augusti 2016

Lördagsgodis
Det är så roligt att se hur glad och tacksam han blir för små saker. Idag fick han "lördagsgodis", en ny Minecraft-tidning. En tidning blir han hundra gånger mer glad för, än om det var godis.
Han la sitt ansikte på tidningen som för att visa att det var en bra present.
- Det här var en "ultimatisk" tidning! sa han och satte sig och läste i ett par timmar.
Verkligen ultimatiskt! 😄


Fredag 5 augusti 2016

Fritids
Nu drar det igång igen. Skola, arbete, fritids, rutiner. På måndag börjar vi jobba och Kalle ska till fritids. Vi mjukstartade med 4 timmar där idag. Kalle var förväntansfull och glad när vi lämnade honom på förmiddagen.

När vi 4 timmar senare hämtade honom så var han nöjd med dagen.
-Jag gjorde ALLT ... ALLT ..., sa han och tog sats för att berätta vad ALLT innebär.
- Jag gjorde lego ... ett hus ... och iPad ... och legofilm ... åt lunch ... hamburgare och pommes frites, berättade han.

På måndag blir det heldag på fritids.
Skönt att han gillar sitt nya fritids!

Kalle vinkar "hej då" alldeles utanför fritids!


Torsdag 4 augusti 2016

Bonnie
För tre dagar sen rymde en kanin från en granne fyra hus bort från vårt hus. Idag fick vi syn på den under vår närmaste grannes studsmatta.

Operation "rädda-grannens-kanin" inleddes. Vi utrustade oss med en transportbur och med försiktiga steg närmade vi oss kaninen som lugnt åt av gräset. Han var alldeles lugn och vi fick utan problem in honom i transportburen. Vi gick hem med honom och ringde till kaninens matte, som kom efter en liten stund.

- Ååh ... heeej ... Bonnie, sa Kalle och klappade kaninen.
Vi blev lite förvånade att han verkade veta kaninens namn. Ingen annan i familjen visste det.

Vår hund Rosie tyckte det var roligt med lite sällskap. Trist att det var ett så kortvarigt besök!

- Ååh Tudor, sa matte när hon kom och hämtade honom. Det var alltså inte Bonnie.

Slutet gott, allting gott!


Onsdag 3 augusti 2016

Ketchup-figurer
Ikväll åt familjen sushi, men Kalle fick 2 hamburgare. Varje gång han får hamburgare "målar" han dem med någon figur av ketchup. Dagens figurer krävde halva ketchup-flaskan, men han var vääääldigt nöjd när de var klara!
-Oj ... en med mycket ... en med lite, kommenterade han sitt verk.
Vi hade lite svårt att se att det var lite på en av dem.
Kan du se vilka figurer det är?

Det ska föreställa Ghostbusters!


Tisdag 2 augusti 2016

Farmors födelsedag
Idag lämnade vi våra grannars sommarstuga för att åka till Kalles farmor och fira hennes födelsedag,
I bilen tittade han på ett kort klipp med en katt som sa "hej". Han tittade om och om igen på det och skrattade så att tårarna rann på honom.

Kalle gillade att mysa med hans farmors hundar, Fiffie, Lady och Lassie.

Äta mat i soffan!? Wow!

Efter maten kände Kalle sig trött. Han ville lägga sig i soffan med en filt över sig och kanske slumra en stund. Problemet var bara att det inte fanns någon filt. Han såg sig omkring och funderade en stund. Han hittade den perfekta istället-för-filt-ersättaren. Ett långt presentpapper från ett paket låg på bordet. Det fick duga!


Måndag 1 augusti 2016

Sommarstugan
Idag åkte vi till våra grannars sommarstuga, med adress "Sommarstugan 3".

Det var så mysigt att se hur Kalle gillade att komma till sommarstugan. Han hade hela tiden ett stort leende på sina läppar.
Leendet var extra stort när vi kom fram och han fick åka med i deras fyrhjuling, tillsammans med vår packning.

Han kände sig lite trött så han fixade en filt och la sig i soffan. 2 av familjens 4 hundar tog gärna en liten tupplur tillsammans med honom.

Efter tuppluren följde han med ner till havet för att titta till segelbåten. Leendet blev större när han fick syn på en traktor som stod parkerad vid havet. Coolt!

Ett ännu större leende fick han när han fick hoppa ombord på segelbåten och gå husesyn. Han var bra nöjd när han kunde avsluta båtkontrollen med en pose från filmen Titanic.

Det var en nöjd kille som kröp ner i sängen i det pyttelilla sovrummet en trappa upp i Sommarstugan 3. 😄


RSS 2.0