Fredag 30 september 2016

Läxa
Det var en del suckar när Kalle gjorde läxan om planeten Pluto. Han suckade lite över att det var så många ord att skriva.

 

Hur jobbig läxan än var, så blev han intresserad av Pluto och andra planeter. Han satt en bra stund och googlade. Det roliga var att sökorden hela tiden var på engelska. Det här kom när han sökte på "cube planet". Han tänkte nog på Minecrafts kuber.

 

Torsdag 29 september 2016

Post-byte
Idag var det 2 saker i brevlådan. Den ena var ett paket med sminkprodukter till storasyster Mimmi och den andra var en Kalle Anka-tidning till Kalle. Vi busade med Kalle och gav sminklådan till honom samtidigt som Mimmi fick Kalle Anka-tidningen. Mimmi förstod på en gång, men Kalle blev uppgiven.
Glädjen var desto större när vi bytte och han fick den nya tidningen!

 

Onsdag 28 september 2016

Skräckfilm
Idag var Kalles pappa på blodgivning och kom hem med bandage runt armen. Kalle fick uppdraget att ta bort bandaget.
-Är blöden slut? frågade han oroligt innan han började nysta av det från armen.
Försiktigt, försiktigt drog han bort varv efter varv.

 

-Det var en skräckfilm, kommenterade han när han var klar. Det syntes att han var lättad!


Tisdag 27 september 2016

Resor
Till slut, efter nästan 3 månader, har vi fått beslutet om färdtjänst beviljat. Vi skickade in det i början av juli, eftersom förhandlingarna om vem som skulle stå för resorna mellan skolan och ungdomsfritids inte gick så smidigt. Både skolan och kommunen håller fast vid att det är den andra parten som ska stå för resorna. Vi står mitt emellan och känner oss som slagpåsar. Eftersom vi nu har fått färdtjänst beviljat så kan Kalle börja åka till ungdomsfritids från och med nästa vecka. Det känns skönt att det löser sig, men vi känner oss absolut inte nöjda med lösningen eftersom det är vi föräldrar som måste stå för kostnaden för färdtjänst. Det är inga andra föräldrar som behöver göra det. Hoppas att Förvaltningsrätten kan komma fram till hur det ska lösa sig, så fort som möjligt.

Idag hämtade storasyster Mimmi honom efter skolan. På vägen hem småpratade de om vad han hade gjort i skolan. Plötsligt kände Mimmi att hon pratade med ingen. När hon vände sig om, var det vääääldigt svårt att hitta honom. 😄

 

Måndag 26 september 2016

Kontaktperson
Idag hade vi ett möte på LSS ( Lagen om särskilt stöd för funktionshindrade) fritid. Vi har fått beviljat en kontaktperson 8 timmar per månad för Kalle.

 

Vi fick träffa Henrik, som har fått uppdraget att vara "kompis" med Kalle. Meningen var att Henrik och Kalle skulle prata lite om vad de skulle kunna göra, när de träffas, men det blev alla utom Kalle som pratade om alla möjliga roliga saker de kan hitta på. Han var mer road av att rita.

 

Vi bestämde att de ska träffas en första gång nästa fredag hemma hos oss. Det ska bli spännande att se hur det kommer att fungera.


Söndag 25 september 2016

Skugg-lek
Idag hade vi en hemmadag och Kalle hoppade på studsmattan i flera timmar. Ibland stannade han upp och gjorde rörelser med spretiga händer som vi inte riktigt förstod.

 

Till slut trillade poletten ner - han klappade Rosie med sin egen skugga!

 

Lördag 24 september 2016

Kärlekspilar
Idag åkte vi till sommarstugan för att plantera lite växter och fixa smått och gott. Kalle fick ett uppdrag: att hålla koll på Sandy. Så mycket som han fick springa efter henne, har han inte sprungit på länge. Det var bra motion!

 

Lite senare började han göra charader, som gick ut på att han tog en pil från ett tänkt koger på ryggen. Med säkra rörelser skickade han iväg den tänkta pilen mot ett föremål eller mot någon av oss. Han skickade säkert iväg ett hundratal pilar.
- Det är kärlekspilar, förklarade han.
Vi blev verkligen överösta med kärlek! 💜

 

Fredag 23 september 2016

En svår fråga
Idag hämtade Kalles storasyster Mimmi honom efter skolan. Hon hade med sig en kompis Julia.
- Kalle, vad heter hon? frågade Mimmi och pekade på Julia.
Svaret - eller ska man kanske säga reaktionen - var de nog inte beredda på:


Torsdag 22 september 2016

Hund-sysslor
En del uppgifter med hundarna är mer populära än andra.
- Kalle vill du följa med och gå ut och gå med hundarna?

 

... eller vill du vara kvar hemma?

 

Allra roligast är att få bjuda Rosie, Sally och Sandy på varsin, liten godisbit!

 

Onsdag 21 september 2016

Övningskörning
Idag kom våra handledarbevis för att få övningsköra med Kalles storasyster Maja. Det var en riktigt stor dag för Maja som har längtat till den här dagen. Hon har fått köra en hel del på vägen vid vår sommarstuga eftersom den är en privat väg, med grind, så hon är ganska van. Kalle fick följa med en åktur idag. Maja var förväntansfull att se hans reaktion, när det var hon som hoppade in bakom ratten. Lika förväntansfull som hon var, lika oberörd var han! Vilka kontraster det kan vara i känslor!

 

Tisdag 20 september 2016

Osynlig film
Tänk om man kunde få kika in lite i Kalles tankar och vara med på hans osynliga filmvisningar! Han kan ofta spela små sketcher, skratta högt och samtidigt vara helt avskärmad från omvärlden. Idag hade han en sån stund direkt efter skolan, på studsmattan.
- Na-na-na-naaa! nynnade han på Berthovens femma samtidigt som han låtsades spela piano. Vi förstod på en gång att det var ett filmklipp med Mr Bean som han "tittade" på.

 

Måndag 19 september 2016

Slut
- Ljudet är slut, konstaterade Kalle lite tjurigt. Han satt och tittade på tecknad film och var märkbart irriterad. Han pekade på sina hörlurar.
- Det är slut, sa han igen och tog av dem.
Tanken att hörlurarna skulle hålla för en viss mängd ljud och att de sen skulle vara slut, var lite charmig.
Det visade sig att det var glapp i kontakten så vi får ordna ett par nya hörlurar.

 

Söndag 18 september 2016

Badrums-vanor
I flera år har vi försökt att få Kalle att använda deodorant varje gång han har duschat. Det har inte varit lätt, han har glömt hela tiden. Skam den som ger sig, för nu rollar han på sig lite deo varje gång han byter kläder, alltså några gånger per dag. Detaljen att duscha eller tvätta sig innan deo har han visst missat! 😄

 

Dagens roligaste misstag!
- Den hoppade själv! sa Kalle.

 

Lördag 17 september 2016

Cykelutflykt
Idag cyklade vi till sommarstugan, knappt 1,5 mil fram och tillbaka.
När vi var framme fick Kalle uppdraget att lägga på duken på bordet. Ett uppdrag han gick in för till 100 %.

Flera gånger under cykelturen sa han ordet "hemskt". Frågan är vad som var värst.
Var det de elstängsel som omgärdade kohagarna:

Eller var det koblajorna på vägen:


Fredag 16 september 2016

Lasermannen
Inland blixtrar det till och Kalle njuter av att interagera med andra människor. Idag var en sån dag. Han upptäckte att hans klocka gjorde solkatter på väggen. Han försökte visa Rosie, men hon var inte så intresserad.

Efter en stund kom Mimmi och Maja. De började också att göra solkatter. Det var härligt att höra deras dialog och att också se hur Kalle anpassade sig efter deras solkatter - eller laserstråle som Kalle sa.


Torsdag 15 september 2016

Missförstånd
I 4 veckor har vi kommit ihåg att hämta Kalle när han slutar skolan, mellan 14.00 och 15.30 varje dag. Sen mitten av juni har vi kämpat för att få till en lösning på "ingen-vill-ta-ansvaret-för-transporten-från-skolan-till-fritids-problemet". Just nu har vi dialoger åt alla möjliga håll inom kommunen och med skolan. Allt har strandat och det känns riktigt hopplöst. Till råga på allt så blev det ett missförstånd idag, så ingen av oss hämtade honom när skolan slutade så han blev kvar på skolgården i 45 minuter.
- Var har du varit ... du är tråkig, sa han när jag kom. Han menade nog att det hade varit tråkigt att vänta.
 
Frågan är vad som skulle hända om vi "glömde" att hämta honom varje dag nästa vecka? Tanken har gått genom huvudet några gånger, men flugit iväg lika snabbt eftersom det skulle drabba Kalle. Han om någon är verkligen oskyldig!
 
 
 
 

Onsdag 14 september 2016

Äppel-provning
I alla år har Kalle gillat en speciell sorts äpplen, Royal Gala. Till vår förvåning gillade han en för honom ny sort, Transparent Blanche, när vi fick en påse av goda vänner för några veckor sen. Nu har de tagit slut och vi hade några Royal Gala och några gröna äpplen hemma. Kalle förklarade att han inte längre kan äta dem, för de är för hårda! Eftersom det är bra att han tar med frukt att äta i skolan så funderade vi hur vi skulle lösa det. Vi bestämde oss för att "palla" äpplen hos våra grannar. Vi gick till 2 olika grannar och lät Kalle testa om deras äpplen var bra. Han tog en tugga på varje sorts äpple och kunde konstatera att alla var för hårda. Äpplen från 6 olika träd blev underkända. Hur de smakade? Det ingick inte i hans kvalitetskontroll så det är svårt att svara på.

Han gillade i alla fall utseendet på det här äpplet som han kallade "äpple med sallad"!

 

Tisdag 13 september 2016

Lättlurade föräldrar
Kalle måste tro att vi är väldigt lättlurade. På kvällen när det var dags att gå och lägga sig så höll han händerna för magen, som för att dölja något.
- Jag är fvock (tjock), förklarade han och försökte se oskyldig ut,
Det var inte svårt för oss att förstå att den fyrkantiga magen var hans mobil som han smusslat med sig i smyg.
Gissa om han blev förvånad att vi förstod vad han gömde!

 

Måndag 12 september 2016

marf-hco-kaB
Om du lyckades läsa överskriften så har du säkert förstått vad det är som roar Kalle just nu. Han sitter ofta och fnittrar högt för sig själv. När vi frågar så säger han olika ord bak-och-fram. Vi upptäckte att vi kan säga ord och med ganska kort betänketid vänder han på dem och säger dem bak-och-fram. Han har alltså utvecklat en ny förmåga!
Gissa om han gillade de skrivna frågorna han fick. Svaret om ålder tyckte han blev extra roligt! 😄

 

Söndag 11 september 2016

Kalle körde styrketräning med maten vid lunchen. Två köttbullar och en pommes - perfekt!

 

Idag klippte vi Kalles hår. Han bestämde att det skulle göras kvart över 3, så det gjorde vi.

 

Han hade en rolig kommentar när han såg sig själv i spegeln, efter klippningen:
- Va ... hur gjorde du brun? Förut vit ... nu brun!
På första bilden i det här inlägget ser man hårfärgen innan klippningen. Så här såg det ut efter klippningen:

 

Lördag 10 september 2016

Chokladsmask?
Idag hittade vi lite maskar när vi grävde i jorden. Kalle fick några på studsmattan som han kollade på. Han försökte länge hitta maskens ögon, men gav upp. Det kanske var klokt eftersom de inte har några ögon.
- Maskar luktar choklad, konstaterade han efter sin stund med maskarna.

Vi har länge tränat Kalle att han alltid ska börja med att säga namnet på den han vill prata med vid matbordet, innan han ber om något, till exempel mjölken.
Det blev lite roligt idag när han skulle be om dricka och glömde säga namnet på den han ville prata med.
- Kan jag be och få ... Mimmi ..., sa han.
- Javisst sa Mimmi och gjorde som han bad om - han fick Mimmi, hon ställde sig bredvid honom.
Kalle skrattade åt det tokiga, det var ju dricka han ville ha.


Fredag 9 september 2016

Smått och gott
Nu vet vi vad Kalle vill göra i framtiden. Det här gjorde han i skolan idag:

 

3 dagar i rad har det varit en snäcka på samma ställe på vårt hus, när Kalle har kommit hem från skolan. Idag snärtade han till den med sitt pekfinger. Resultatet var inte roligt:

 

Torsdag 8 september 2016

Morgonmys:

 

Vi är barnsligt roade av att "tänja" lite på Kalles gränser. Han gillar kokt potatis och morot, men skulle han gilla vårt lilla bus?
Han såg maten, tittade på oss, suckade lite och pillade sen ut morotsbitarna ur potatisen.
Var sak för sig, aldrig blanda!

 

Onsdag 7 september 2016

Dagens trolleri
Någon gång ibland tar Kalle kontakt och vill visa något. Eftersom det inte händer så ofta så får han alltid vår fulla uppmärksamhet. Idag tog han kontakt och ville visa något.
- Kolla ... jag trollar! sa han och förde ner fjärrkontrollen bakom kudden så att den försvann.

 

Vilken tur att han efteråt visade hur "trolleriet" hade gått till, så att vi kunde förstå det. 😄

 

Tisdag 6 september 2016

Nya familjemedlemmar
Idag fick vår familj tillökning. Två kaninhonor flyttade in. Den stora bruna är en fransk vädur och heter Amarone. Den lilla ljusa heter Karma och är en dvärgvädur. Många "åååh" och "naaw" med ljusa röster kunde vi höra under kvällen.

 

Måndag 5 september 2016

Avslöjad
När det var dags för Kalle att gå och lägga sig, så såg vi att han gömde något bakom ryggen och att han sprang och la det under ludden i sängen. Att vi skulle kunna förstå att han gjorde något lurigt, hade han nog inte en tanke på. När han gick och borstade sina tänder så passade vi på att kolla under hans kudde. Mycket riktigt, vi gjorde ett fynd. Hans mobil!

Vi skojade lite med honom och la mobilen i hans gosedjurs famn och la tillbaka den på kudden. Oj, vad roligt det var att se hans förvånade min när han hittade vårt "bus".
- Va ... hur gjorde räven? undrade han.

 

Söndag 4 september 2016

Dagens utmaning!
427 trappsteg, 200 meter lång. Trappan var dagens utflykt!
- Oj ... det var jobbigt! sa Kalle men var ändå långt framför oss hela tiden.

 

Uppe på toppen fanns en konstutställning "Konst på hög". Vi gick runt och tittade på verken.

 

Hollywood? Nej, Johansson!

 

Vi tyckte Kalle pratade om "blodspår", men vi hängde inte riktigt med i hans tankar. Till slut tecknade han "blomma + skål". Blodspår var alltså blomskål. Tur att han kan förtydliga med teckenspråk. "Blomskålen" var upp-och-ner tyckte han. Och den var lite trång!

 

Spök-kyrka tyckte Kalle:

 

På en parkbänk hittade han några kompisar:

 

Efter konstutställningen tog vi de 427 trappstegen ner igen.
När vi kom ner så fikade vi alldeles nära trappan. Där kunde vi se hur en del motionärer försökte "besegra trappan", genom att ta sig upp och ner 10 gånger!

 

Lördag 3 september 2016

Hitta Doris
Hela veckan har Kalle lämnat ett krypterat, muntligt meddelande till oss.
- Jag måste leta efter Doris! har han upprepat.
Vi har översatt hans mening till "jag vill se bio-filmen Hitta Doris". Idag fick han sin önskan uppfylld.

 

Efter filmen hittade han en pose som han gillade och använde resten av dagen. Vitvalen Pannan gjorde så när han funderade över var kompisarna var. Samtidigt som han satte sina pekfingrar mot pannan så sa han "oohh"!

 

Fredag 2 september

Fredagsmys
Popcorn + bad = det bästa fredagsmyset
Rosie höll sig nära Kalle. Chansen fanns att han skulle tappa ett popcorn.

Maja fick en fredagskram! 💜

Efter badet satte han sig i soffan.
- Godispapper ... då? undrade han.
Vi funderade vad han menade, men kunde inte komma på det.
- De heter lockolock, sa han.
Då förstod vi! Förra veckan fick han en påse "flygande tefat" i bilen när vi åkte till Väddö. Han åt dem inte i bilen så vi hade lagt dem i vårt skafferi. Nu kom han på att det var fredagkväll och att det var läge att äta dem. Tur att han själv har koll på när det är fredagsmys!


Torsdag 1 september 2016

Engelska-lektion
Det var härligt att se Kalles engagemang ikväll. Han hade en mycket givande engelska-lektion med sig själv i 1,5 timmar. Han tittade på en 4 minuter lång tecknad film på YouTube som var textad på engelska. Så fort det kom en ny textrad så stoppade han filmen, tog sin mobil och skrev in meningen på engelska i Google translate. Den svenska meningen läste han upp högt och skrattade nöjt varje gång han översatt en mening. Han hade inga problem alla att hålla koncentrationen uppe trots att han höll på i 1,5 timmar. Vilken bra engelskalektion!

 

RSS 2.0