Torsdag 31 januari 2019

Inköpet i tisdags är testad och godkänd. Den fick till och med högsta betyg av Kalle. Vi är väldigt nöjda att inte behöva väcka honom innan kvällsmaten. Vilken bra förebyggande åtgärd!
(null)


Onsdag 30 januari 2019

- Kan jag slänga dem? undrade Kalle och höll upp kalsongerna med Super Mario på som han fick i födelsedagspresent i lördags. 
- Va, vill du kasta dem? Var de inte bra? undrade vi lite förvånat. 
Kalle tog sig för pannan, skakade på huvudet och suckade. Han var väldigt missnöjd med vår knasiga fråga. 
När vi hade diskuterat, ritat och skrivit om ordet "slänga" så förstod vi att han egentligen menade "lägga". Nu vet han att man lägger i tvättkorgen och slänger i papperskorgen. 
(null)


Tisdag 29 januari 2019

Vi har länge haft funderingar över hur vi ska få Kalle att inte lägga sig i sängen för att läsa sina Minecraft-tidningar när han kommer hem från skola och fritids. Att han vill läsa är jättebra, men den lilla detaljen att han somnar varje dag är mindre bra. Det blir så mycket svårare att somna för natten några timmar senare. 
Idag köpte vi en begagnad skön fåtölj som vi tänker skulle kunna vara bra som alternativ till sängen. Han verkade nöjd så vi får hoppas det blir bra.
(null)


Måndag 28 januari 2019

Av en slump hittade vi honom på bänken ovanför tvättmaskinen, sittande med dinglande ben och med en Minecraftbok i handen. Resten av böckerna låg i en hög bredvid honom.
- Sitter du här? utbrast vi förvånat. 
- Ja ... pappa är i mitt rum ... det är upptaget, konstaterade han enkelt. 
Han vill verkligen vara ensam, han väljer ofta att dra sig undan. Det var kanske ett lite udda val av läshörna!
(null)


Söndag 27 januari 2019

Idag slog vi till! Lite sent men bättre sent än aldrig!
(null)
(null)
(null)
(null)


Lördag 26 januari 2019

Idag firade vi Kalles 17-årsdag!
Frukost på sängen:
(null)
(null)
(null)
Provade det nya Nintendo Switch-spelet:
(null)
Kalle valde sin favoritrestaurang till lunchen:
(null)
Hela eftermiddagen spelade han sitt nya spel och läste Minecraft-boken. På kvällen valde han sin favoritmat hemma, kebabtallrik:
(null)
Efter kvällsmaten tittade vi på filmen Superhjältar 2 med popcorn.
(null)
(null)
Praktiskt att fylla år på en lördag, hela dagen blev ett enda firande!
Fredag 25 januari 2019

Tyst överenskommelse en vanlig fredagkväll:
Kalle: jag äter mina popcorn i lugn och ro
Rosie: jag sitter nära och ser ut att vara ointresserad av hans popcorn, fast jag i själva verket har full koll och ser på en gång om han bredvid tappar ett popcorn.
(null)
(null)


Torsdag 24 januari 2019

Kalles storasyster Mimmi har börjat jobba på Kalles skola. Otur för honom att hon råkade se hur illa han betedde sig i matsalen idag mot sin lärare. På kvällen hade vi ett bra samtal med honom om hur man kan göra istället för att slåss. Vi skrev ner olika alternativ och ritade rött vid de alternativ som inte är bra och grönt runt det bästa. Kalle såg väldigt glad ut efter samtalet och nu vet han att han vill säga förlåt till fröken imorgon. 😄
(null)

(null)


Onsdag 23 januari 2019

Kalle är klurig när det gäller kommunikation, det svåraste han vet. Kanske är det hans språkliga svårigheter som gör att han kommer på alternativ till att prata!
- Kalle, vill du ha en kopp te? frågade jag på teckenspråk.
Till svar rätade han på sig och pekade på tröjan. Svaret var enkelt, ord behövdes inte!
(null)


Tisdag 22 januari 2019

Check! 
Kalle har nu skrivit på sin gymnasieansökan. 
(null)


Måndag 21 januari 2019

På lördag firar Kalle sin 17:e födelsedag. För ett tag sen bad vi honom fundera över vad han önskar sig i present. Ikväll frågade vi om han har kommit på vad han önskar sig. Det hade han:
- Jag vill ha en Minecraft-bok!
Det var allt!
Han har redan ett 10-tal böcker om Minecraft. Han har verkligen inga höga krav på materiella saker! 
(null)
(null)


Söndag 20 januari 2019

Vi brukar kalla honom "Picasso" eftersom han "målar" sina mackor med smör som om de var tavlor. Det är med stor noggrannhet han penslar dem så att de fullständigt täcks. Som en konstnär som målar oljemålningar!
(null)


Lördag 19 januari 2019

Med en ny (begagnad) popcornmaskin så var det ett spännande äventyr att poppa kvällens popcorn. Vi fyllde skålen med olja och majskorn och väntade. 
(null)
Efter en stund fylldes botten med poppade popcorn, men nästan hälften av majskornen hoppade ner till botten utan att poppas.
(null)
Kalle fyllde på med en ny omgång olja och majskorn, eftersom det blev så lite av den första laddningen.
(null)
Kalle gillade maskinen, han tyckte det var som på bio. Tyvärr kommer vi att lämna tillbaka den till second hand-butiken, eftersom den inte fungerade så bra. Det var roligt så länge det varade!

Fredag 18 januari 2019

Idag firade vi Kalles storasyster Maja som klarade uppkörningen och har fått körkort. Vi gick till en restaurang och åt god mat. Innan vi gick dit funderade vi länge på hur vi skulle göra med Kalles mat. Vi visste att restaurangen vi ville gå till inte  hade en enda maträtt som Kalle skulle äta. Vi löste det med att han fick äta mat hemma innan vi åkte. På restaurangen drack han en Fanta, en Sprite och surfade mobil. Vi var supernöjda och han var också helnöjd. Allt bra!
(null)
(null)Torsdag 17 januari 2019

När man pratar kan man använda rösten på olika sätt för att förstärka det man vill säga. Man höjer rösten, sänker rösten, pratar med ljus eller mörk röst, släpigt, hetsigt och på massor av andra sätt. På teckenspråk förstärker man också på olika sätt med ansiktsuttryck, större eller mindre tecken, tecknar långsammare, snabbare och på många andra sätt. Kalle förstärkte idag på ett lite annat sätt än man brukar: han såg Rosie och tecknade "gullig", men med båda händerna. Han menade verkligen att hon är gullig!
(null)


Onsdag 16 januari 2019

Halva familjen har varit bortrest sen i måndags och i eftermiddags kom vi hem. 
- Men ... heeej mamma, sa Kalle och la en hand på min axel. 
Vilket välkomnande! Han som knappt brukar notera vilka som är hemma eller inte. 
Lite senare visade det sig att han hade fått hjälp på traven att säga hej, men han gjorde det i alla fall på ett fint sätt.
(null)Tisdag 15 januari 2019

Det är kul att testa var Kalles gräns går. Han brukar tacka nej till läsk på vardagar. Läsk dricker han på fredag- och lördagkvällar. När vi nu en helt vanlig vardagkväll tog fram både mjölk och läsk och glas på fot så var vi spända på Kalles val av dryck. Glas på fot brukar betyda läsk, men hur skulle han göra nu? 
Han funderade inte ens - självklart blev det mjölk! I glas på fot! 😊
(null)
(null)


Måndag 14 januari 2019

Vid kvällsmaten igår kväll åt Kalle nästan ingenting, klagade på att han mådde illa, gick och la sig - och somnade. När vi fyra timmar senare gick och la oss sov han djupt så vi drog bara av honom byxorna och lät honom sova vidare. Vi var säkra på att vi skulle ha en sjukling i morse när vi väckte honom. Helt fel! Han vaknade utvilad i sin pyjamas! Det visade sig att han hade vaknat halv tre på natten, bytt om till pyjamas och borstat tänderna!
Haha, hur många 17-åringar skulle kliva upp mitt i natten för att borsta tänderna?!  Rätt ska vara rätt!
(null)


Söndag 13 januari 2019

Idag hittade Kalles pappa Stefan bilder på sig själv och sina systrar när de var små. Kalle såg bilden:
- Va ... det är jag! sa han.
- Nej, svarade Stefan, det är jag och Gunilla och Kerstin. 
- Oj ... förlåt! sa Kalle och tyckte det var konstigt att han trodde att det var han själv. 
Visst finns det likheter!
(null)Lördag 12 januari 2019

Alla har olika sätt att skriva sms på. En del använder många emojis, en del inga alls, en del har många förkortningar, andra nästan inga alls, en del skriver väldigt korrekt och formellt, andra skriver vardagligt. Det finns många varianter!

Idag skickade Kalle och hans kontaktperson Henrik sms fram och tillbaka för att bestämma om de kunde ses imorgon. Vi lät Kalle svara precis efter eget huvud. Han är verkligen inte den som skickar långa, beskrivande sms:
(null)Fredag 11 januari 2019

Kalle fäller sällan kommentarer om maten. Mat är mat och han äter sällan för att det är gott utan för att man ska äta. Eftersom han så sällan kommenterar maten så var det roligt att höra att maten var bra idag;
- Oj ... det var en överraskning, sa han mycket nöjd när han kom till matbordet. 
(null)


Torsdag 10 januari 2019

Fördelar med vatten: Kalle tvättar sig noga efter maten, duschar länge, håller sig alltid ren.
Nackdelar med vatten: Allt han vill hålla rent tål inte vatten och tvål. Vi har kommit på att orsaken till att hörapparaterna inte verkar funka ibland är att han tvättar dem med vatten och tvål. Idag uppräckte vi att han tvättar sina hörlurar till mobilen med vatten så de vägrade fungera. De får en chans att återhämta sig genom att tillbringa natten på avfuktaren i källaren. Vi håller tummarna! 
(null)


Onsdag 9 januari 2019

Vi försöker få Kalle att alltid komma till oss och säga "hej" när han kommer hem med taxi från fritids. Han vill egentligen alltid gå till badrummet och göra rent öronen (!) innan han kommer och säger "hej" och det har varit svårt att övertala honom att ändra ordning. Vad som inte har varit svårt är att hälsa på Rosie det första han gör när han kommer hem. Vi är brädade av Rosie!
(null)
(null)
(null)


Tisdag 8 januari 2019

Idag började skolan efter jullovet. På vägen till skolan har de börjat riva ett fint gammalt hyreshus. Kalle tycker det är obehagligt, det låter väldigt högt. 
- Jag vet att det inte är en dinosaurie ... det är bara en grävskopare! konstaterade han och gick så långt från huset som möjligt.
(null)


Måndag 7 januari 2019

Kalle har börjat tvätta munnen noga efter maten. Han har också börjat spotta när han tvättar munnen. Han blev lite irriterad när vi frågade varför han spottar. När irritationen lagt sig så svarade han kort och gott:
- Jag är en lama!
(null)


Söndag 6 januari 2018

Två veckor jullov har rusat förbi och det är dags att komma in i de vanliga rutinerna igen. Kalle har hela lovet haft koll på dagarna och är beredd. Imorgon är det fritids hela dagen. Han verkar ganska nöjd med det, han gjorde nästan tummen upp!
(null)


Lördag 5 januari 2018

Idag kastade vi ut julgranen, eller rättare sagt eldade upp den. Kalle blev lite filosofisk:
- Det är inte en julgran ... det är en eldgran!
(null)
(null)
- Vad är bäst, julgran eller eldgran? frågade vi.
Han funderade en bra stund, innan han till slut svarade ett tredje alternativ:
- Minecraft-julgran!
Han visade oss hur en Minecraft-julgran ser ut, i sin iPad:
(null)


Fredag 4 januari 2019

Kalles synnedsättning märks oftast inte. Det svåraste för honom är när det är lite dov belysning, för honom är det mycket mörkare än för oss andra. Ibland märks det också att han inte ser saker som antagligen är i synfält som han inte ser.

När han sköt en av sina Minecraft-pilar och den hamnade på mattan i köket så böjde han sig ner för att hitta pilen. Hur han än tittade så såg han den inte.
(null)
Det roliga är att han är så tålmodig och vänder sina svårigheter så att det blir lite komiskt:
- Har jag druckit den osynliga brygden (i Minecraft), utbrast han när han inte såg pilen fast den låg alldeles framför ögonen.

Torsdag 3 januari 2019

Idag kom Kalles storasystrar Therese och Denise och deras familjer till oss. Kalle fick ett paket av Denise, som verkligen var mitt i prick. Han log stort när han såg t-shirten med lego-loggan, fast med hans namn. Denise är påhittig!
(null)
Denise hade också tryckt en ny års-lapp till tygkalendern. Det har varit lite svårt för Kalle att acceptera att inte kunna skriva rätt årtal. Nu har han fått både 2019 och 2020. Perfekt!
(null)
Det allra bästa idag var nog ändå de två fyrbenta gästerna Tyra och Freja. Så tålmodiga och snälla!
(null)
(null)
(null)
(null) 
(null)
Onsdag 2 januari 2019

Kalle har nog världsrekord i att ta god tid på sig när han ska duscha och klä på sig! Idag gick han och duschade direkt efter frukost. När det efter några timmar var dags för lunch, så var han fortfarande inte klar! Han hade lagt sig i sängen för att  torka ordentligt och låg och läste Kalle Anka. Han blev lite ställd när han fick låna pappas morgonrock och fick veta att det var dags för lunch, men följde med till matbordet.
(null)
Paniken kom efter en kort stund när han kom på vad han inte hade hunnit göra innan maten:
- Jag har inte borstat tänderna, utbrast han och ville gå och göra det. Han vill att allt ska göras i rätt ordning. Efter dusch vill han klä på sig innan han borstar tänderna. Idag blev det tokigt, men med lite (läs mycket) övertalning så gick det bra!
(null)
Tisdag 1 januari 2019

Idag firade vi in det nya året med en nyårsmiddag. Kalles mormor Ann-Marie och moster Susanne med familj kom.
(null)
Till Kalles förvåning hade båda med sig paket till honom. Han fyller år i slutet av januari så han hade inte riktigt räknat med uppvaktning idag.
- Jag tror det är choklad, sa han när han öppnade paketet från mormor. 😄
Nu är han "tät", både på choklad och pengar!
(null)
I det andra paketet var det en penna med osynligt bläck som blev synligt när man lyste på det skrivna med pennans lampa. Det fanns också spionglasögon som hade speglar på insidan så man kunde se bakåt. Sakerna tilltalade verkligen spionen i honom!
(null)
(null)
(null)
Gott Nytt År

(null)
(null)RSS 2.0