Lördag 30 september 2017

- Det var Italien! förklarade Kalle när han kom hem från restaurangbesöket med sin kontaktperson Henrik. De hade varit på en pizzeria och Kalle hade beställt en helt ”naken” pizza - bara tomatsås och kebabkött. Han höll sitt löfte att ta en bild när han var på restaurangen. Här är bilden:Fredag 29 september 2017

Idag var det studiedag på Kalles skola, så han hade lov. Han var hemma med sin storasyster som såg till att han fick frukost och lunch, att han klädde på sig och borstade tänderna.  Allt gick bra!


När jag kom hem frågade jag om dagen hade varit bra.
- Jag vaknade ... åt frukost ... kläder ... tandborste ... sen ingen skola ... vad hände? sa Kalle.
Han hade glömt att det var lov och hur fel är inte det att vara hemma en vanlig fredag!?

En miniongodis blev en del av fredagsmyset. Förutom den var det också en stor skål med popcorn


Torsdag 28 september 2017

Så glad och överraskad han blev när han fick sms från sin kontaktperson Henrik som frågade om de skulle kunna gå på restaurang på lördag. Det var klart han ville!


Deras konversation var mysig att läsa. Henrik använde Kalles favoritspråk - olika länder:


Onsdag 27 september 2017

På rasterna brukar Kalle gunga eller gå balansgång. Rast efter rast, år efter år har han gjort på samma sätt. Därför var det extra roligt att få höra att han hade cyklat både på förmiddags- och lunchrasterna. Dessutom hade han cyklat tillsammans med en annan pojke. Han som alltid vill vara ensam! Roligt!


Tisdag 26 september 2017

Kalle har en pyjamas med texten ”I’M THE BOSS”. Vi frågade om han visste vad det betyder.

- Jag är chefen! svarade han på en gång.
- Vad är en chef? undrade vi.
Kalle började sucka, blev lite irriterad och ryckte på axlarna. Han hade ingen aning.
Vi pratade fram och tillbaka om olika yrken, samtidigt som Kalle blev mer och mer irriterad över det ointressanta samtalet.
- Du gör mig så jobbig!! sa han, men menade att vi var jobbiga. 
Vi förklarade lite kort vad en chef gör och avslutade samtalet.
- Tack! sa Kalle och syftade på att samtalet var slut, inte att han fick veta vad ordet betydde.


Måndag 25 september 2017

När Kalle skulle prata om potatisen vi åt i lördags, så fick han tänka till. Han visste inte namnet på den och inte heller hur man tecknade den, så han gjorde ett eget tecken. På en gång förstod vi - han pratade om hasselbackspotatis!


Söndag 24 september 2017

Idag var vi bjudna på släktkalas hos Kalles morbror Mats med familj. De hade dukat upp en jättestor brunch med massor av godsaker. Kalle gjorde sitt bästa att hitta något att äta. Mot slutet av bordet började han misströsta och visade det med att rycka på axlarna.

Vi hade tagit med några tortillasbröd och Tacoköttfärs, som han hade missat. Det blev perfekt!

Som han alltid gör när vi träffas många och det är hög ljudnivå - han tog en tupplur mitt bland alla släktingar.

Det var en som tyckte att han hade sovit klart efter en stund. Kalles kusin Rebeckas whippet-valp gjorde vad hon kunde för att få honom att vakna. Hon gjorde det bra!


Lördag 23 september 2017

Idag såg Kalle fram mot att klockan skulle bli halv 4. Då startade bion Lego Ninjago som han skulle se tillsammans med sin kontaktperson Henrik. 


På förmiddagen åkte vi till mataffären och Kalle lyckades hitta lego som passade för dagens biobesök.

Efter bion kunde han konstatera att han tyckte att filmen Bilar 3 var bättre! Lego Ninjago fick 4 legobitar av 5 möjliga av Kalle, så den var i alla fall sevärd.


Fredag 22 september 2017

Idag kom Kalles pappa hem från en veckas kurs med jobbet i USA. Han hade köpt med sig några presenter. Kalle fick en emoji-keps. Det var ingen tvekan om att det inte var något för honom:

- Va ... en bajs-keps ... den vill inte jag ha, sa Kalle helt neutralt. 
Säga vad man vill, men han är ärlig!


Torsdag 21 september 2017

Idag gjorde Kalle något han aldrig gjort förut - han skickade sms till en person utanför familjen. Det var hans kontaktperson Henrik som fick Kalles sms med fråga om de skulle kunna gå på bio imorgon och se den nya Lego-filmen som har premiär. Efter en konversation fram och tillbaka bestämde de att de ska se den på lördag. Det var så kul att se Kalles reaktion varje gång Henrik skickade något - han skuttade, skrattade och ville på en gång visa oss. Det var riktigt bra träning att få prova att ha en konversation med någon utanför familjen! 

Det var lite roligt att han kallade Henrik för Henry och det blev lite rebus för Henrik när han kallade sig själv för Donald!😄 


Onsdag 20 september 2017

Idag kom Kalle hem från skolresan. Han skuttade glatt hem, på mycket bra humör. 😄

Vad tror du var det allra, allra första han gjorde när han kom hem? Det var inte vad vi troligtvis skulle gjort!


Så fort han klivit innanför ytterdörren så packade han upp all packning. Allt plockades upp ur ryggsäcken och systematiskt la han varje sak på sin rätta plats. Ordning och reda!


Tisdag 19 september 2017

Idag fick vi ett sms från Kalles assistent om hur dagen har varit på skolresan. Vi gillar assistentens val av perspektiv. Han ser det som hände som lärorikt istället för besvärligt. Att välja ett bra perspektiv kan betyda så mycket!


Här är hans sms:
"Hej! Ville bara berätta lite om dagen. Imorse åt vi hotellfrukost, och de serverade våfflor och han blev helt galen, men det var så mycket att han inte orkade äta upp. Men mätt och belåten hade vi bråttom för att ta bussen och ingen av oss tänkte på morgonrutinerna såsom tandborstning osv. Båda satte oss i bussen och åkte till skolan, där vi skulle in till stan och gå runt och titta på kyrkan och lite annat. Mitt i hela promenaden slår det honom att vi har glömt att borsta tänderna, så han ville att vi skulle vända till hotellet och det var full fart i honom och han började springa åt motsatt håll vi skulle till. Jag stoppade honom och föreslog att vi skulle köpa tandborste och tandkräm men det skulle vi inte. Fast besluten att vi skulle till hotellet och fixa det. Så jag ringde taxi och avbröt hela våran tur i Lund för att åka till hotellet och borsta tänderna. När vi kom in till vårt rum borstade han tänderna direkt och när han var klar kom han till mig och gav mig en kram och frågade om jag var nöjd nu. Jag svarade att jag var nöjd och är du också det, fick jag tummen upp, och vi åkte tillbaka till stan med taxi till klassen och åt Burger King, efter det har han varit nöjd med dagen, förutom det med tandborstningen, då var han riktigt irriterad. 

Och det är så kul att jobba med honom för man får lära sig så mycket nytt varje dag. Att något sådant litet som jag hade kunnat skippat för en dag är så viktigt för honom tänker man inte på. Så man får verkligen tänka till varje gång!

Men än så länge har allting gått bra!"

En bild från dagen:


Måndag 18 september 2017

Förväntansfull!

Med packad ryggsäck och ett gott humör, poserar Kalle strax innan avfärd på skolresa i två dagar. 

Enligt rapport från lärare så har allt gått bra. Det enda är att det är väldigt ovant och tomt här hemma!


Söndag 17 september 2017

Idag packade Kalle för en 2-dagars skolresa. Han börjar få rutin att pricka av packlistor, det här är andra resan med skolan på en månad med övernattning.

Spännande!


Lördag 16 september 2017

Ikväll hade Kalle alla kommunikationsvägar öppna vid kvällsmaten och vi hade en underbar dialog. Det började med att vi hade köpt hämtmat, bland annat 2 kebabtallrikar, alltså kebabkött och pommes. Kalle åt snabbt upp en kebabtallrik och vi frågade om han var mätt.

- Jag vet inte, svarade han och sneglade på den andra kebabtallrikar som var nästan orörd. Vi började prata om att alla äter olika mycket och att alla kroppar är olika. Vi såg hur Kalle lite i smyg tecknade "konstig". När vi frågade vad han menade så svarade han att hans kropp är konstig för han är så lång och smal. Det blev en lång diskussion om att alla kroppar är perfekta, det spelar ingen roll om de är långa eller korta, tjocka eller smala.
- Hur är din kropp, Kalle? undrade vi.
- Bra! svarade Kalle och hällde upp nästa kebabtallrik på sin tallrik.
- Hur är mammas kropp? frågade vi.
- Eehh ... ingen aning, sa Kalle.
Hihi, vi var visst inte helt övertygande om att alla är perfekta!
Kebabtallrik nummer två slank ner utan problem!

Trots att han ätit två kebabtallrikar, slank en hel skål med popcorn ner.


Fredag 15 september 2017

Vi har fått låna en robotdammsugare. Rosie är inte helt förtjust i detta oberäkneliga, gröna monster som rör sig fram och tillbaka och låter illa. 

Det var härligt att se hur hon tog sin tillflykt till tryggheten hos Kalle. Han som förr i tiden var lika oberäknelig som robotdammsugaren, har blivit hennes trygghet! 💜


Torsdag 14 september 2017

Varje kväll brukar Kalle få frågan om han vill ha en kopp te. Ibland vill han ha, ibland inte. Ikväll fick han frågan som vanligt.

- Hmm ... torsdag ... jaaa tack! svarade han.
Jaha, torsdagar är alltså tedagar. Vi var ju tvungna att fråga varför just torsdagar.
- Jo ... det är inkommande i fredag, förklarade Kalle. 
Kalles torsdagsmys är alltså en slät kopp te! 😄


Onsdag 13 september 2017

Ikväll hörde vi hur Kalle började prata med någon i hallen. Det hördes som att det var något han berättade. Det lustiga var att alla som var hemma var i köket. Vem pratade han så mycket med? Vi blev lite fulla i skratt när vi gick och kollade - det var vår hund Rosie.

- Det är ett ... trasigt hål! förklarade jan för henne och visade upp den trasiga strumpan där tån stack ut. Tyvärr var hon inte särskilt road! 😊


Tisdag 12 september 2017

Varje dag brukar vi fråga Kalle vad han har gjort på dagen. Varje dag brukar han mekaniskt rabbla upp vad han har gjort och vad han har ätit. Vi tänker att det är bra träning att kunna prata om sin dag. Ända till idag har det gått bra, även om han har suckat en del.

- Men ååhh ... svår dag! sa han och blev tyst. 
När vi frågade lite mer så förklarade han att måndag var lätt och fredag ganska lätt. Tisdag, onsdag och torsdag däremot, de var svåra. 
Positivt: han visade att han är medveten om att dagarna är olika! 😄


Måndag 11 september 2017

I fredags var Kalle hemma från skolan eftersom han hade lite feber och var snuvig. I helgen var febern borta och han var inte lika snuvig. Idag när han kom hem från fritids gick han på en gång och la sig och somnade. Hade vi skickat iväg honom för tidigt?


- Kalle, mår du inte bra? undrade vi efter att vi försiktigt hade väckt honom.
- Jo då ... det var bara upptaget i soffan, svarade Kalle yrvaket. 

Typiskt honom, han väljer aldrig att sitta i samma rum som någon annan. Den här gången blev det nog en liten miss att han råkade somna!


Söndag 10 september 2017

Idag var Kalle och hälsade på i storasyster Mimmis hus som snart är klart att flytta in i. Han gick direkt upp på loftet och verkade tycka att det var riktigt mysigt. Han poserade glatt - både vanligt och upp-och-ner.


Lördag 9 september 2017

Wiwwi har Kalle kallat sin storasyster Mimmi ett tag nu. Vi har förstått varför han säger så, han spegelvänder bokstäverna och M blir W. Inte så konstigt!


När Kalle skrev Wiwwi med Kapla-stavar fick han en aha-upplevelse. Det blev inte Mimmi när han vände på det, utan det blev Immim. 

För en gångs skull struntade han i att det blev fel, han fortsatte säga Wiwwi!


Fredag 8 september 2017

Idag var Kalle hemma från skola och fritids med snuva och lite feber. Det märktes vid kvällsmaten att han var lite tagen. Han fick en kebabtallrik och åt trots allt med god aptit. 

- Jag hittade en sallad ... vad ska jag GÖRA med den? undrade han och höll upp fyndet han gjort på sin tallrik. I vanliga fall skulle han bara lagt den åt sidan, men idag var den ett hinder! 😄


Torsdag 7 september 2017

Det hör inte till vanligheterna, men ikväll kunde Kalle erkänna att han nog inte var helt frisk. På kvällen hade han fått lite feber och näsan rann. Han som in i det längsta brukar dementera att han är sjuk.


Kalle tecknar "sjuk":


Onsdag 6 september 2017

Nytt personbästa: 1,5 timmar


Idag kom Kalles kontaktperson Henrik hem till oss. Han hade med sig 3 olika sällskapsspel, jenga, råttfällan och domino. De spelade, ibland med regler, ibland med Kalles regler och ibland helt utan regler. I 1,5 timmar spelade de och Kalle verkade nöjd. Roligt!


Tisdag 5 september 2017

Kalle fixar själv morgonrutinerna i badrummet. Vi ställer klockan på en halvtimme, som är den tid han brukar behöva. Pyjamasen lägger han alltid på en pall bredvid duschen. 


Vad händer om pallen inte står på sin plats?

Jo, det blir som det blev idag. Kalle blev stående med pyjamasen i sina händer, obeslutsam om vad han skulle göra. Klockan ringde utan att han hann få på sig sina kläder och hela morgonrutinen höll på att gå åt skogen!
Det löste sig snabbt - pallen flyttades tillbaka och allt blev som det skulle!


Måndag 4 september 2017

Kalle har ett specialintresse när det gäller tecknade filmer. Han har full koll på vilket företag sim producerat dem. Ikväll satt hela familjen runt matbordet och vi frågade Kalle om vem som gjort olika filmer. Vi googlade samtidigt för att se om han svarade rätt. När vi hade frågat om ett tiotal filmer hade han fortfarande rätt på alla.

- Vem gjorde Madagaskar? frågade vi.
- DreamWorks, svarade Kalle.
- Fel, det är Universal, sa vi.
Kalle protesterade högljutt, men vi var säkra eftersom vi hade googlat. Samtidigt var vi förvånade, han brukar ju ha rätt. Vi googlade igen och upptäckte att det var VI som hade fel, det VAR DreamWorks som hade gjort filmen. Hur kunde vi misstro hans kunskap!


Söndag 3 september 2017

Varje kväll är rutinen exakt densamma. När Kalle ska byta om till pyjamas lägger han alla sakerna i ordning från vänster till höger i den ordning han tar av dem. Han börjar 

alltid med hörapparaterna och klockan. 
- De är ... som ett hjärta! konstaterade han när han tittade på hörapparaterna.
Kalles egna hjärta!


Lördag 2 september 2017

Lördag, hemma och fint väder = hoppa studsmatta!


Varje gång vi tittade till honom på studsmattan så intog han samma position.
- Vad betyder det när du står så? frågade vi.
- Det är Tung ... han är från Ryssland ... som heavy på engelska ... det var min idé, förklarade han.
God fantasi kan man säga! 😄


Fredag 1 september 2017

Oj, vad Kalle har längtat till 1 september. Äntligen!


Idag hade Pixar-filmen Bilar 3 bio-premiär. Kalle har vetat det i mer än ett år. Tålmodigt har han väntat och äntligen var dagen här! Hela dagen har han varit uppspelt, nästan som julafton. Efter att ha varit på bio och sett filmen, var han fortfarande lika glad. Den fick en mycket stark "tummen upp"!


RSS 2.0