Onsdag 31 maj 2017

Igår somnade Kalle redan halv 8. En vanlig kväll lägger han sig 10, men brukar inte somna förrän runt 11-12-tiden. Igår lät vi honom sova, trots att han hade sina vanliga kläder. Det skulle vi aldrig gjort!


I morse var han mycket besviken på oss. Han var upprörd och förklarade det tydligt för oss.
- Du väckte inte mig klockan 10! sa han ilsket.
Han hade förväntat sig att vi skulle väcka honom klockan 22, eftersom han alltid byter till pyjamas och borstar tänderna då. I natt hade han vaknat vid midnatt, gått upp och fixat det - 2 timmar för sent. Hur fel som helst!

Pyjamasen väntar på att Kalle ska byta om!


Tisdag 30 maj 2017

Ikväll ringde "sovklockan" väldigt tidigt! Redan halv 8 på kvällen låg Kalle i soffan med filten uppdragen och ögon som klippte och knappt kunde vara öppna. 

- Du får lägga dig i sängen om du vill sova, sa vi och var helt säkra på att han inte ville sova så tidigt. 
Till vår förvåning reste han sig och vinglade till sängen och la sig.

Han sover fortfarande men det ska bli spännande att se hur natten blir! 😄


Måndag 29 maj 2017

Kalle brukar få välja vilket påslakan han vill ha när vi byter lakan i hans säng. Det brukar ta några minuter för honom att välja vilket påslakan han vill ha. 


Idag blev vi förvånade när vi bad honom välja påslakan. På en sekund tog han fram påslakanet med Disney-figuren Blixten McQueen. 😄

Det roliga var att han ville förklara varför han valde det. Han gick till sin väggalmanacka, vände till juni och pekade på fredag 16 juni. Där fanns hans enda "anteckning" för juni. Det var om biopremiär av den tredje Disney-filmen om Blixten McQueen, Bilar 3. Han förbereder sig alltså för biopremiär!Söndag 28 maj 2017

Det roliga när han klargjorde siffrorna på ketchupflaskan, var att han var så stensäker.

- Trettonhundratjugo ... det var en gammal ketchup, konstaterade han. 
Vi förklarade att det inte var ett årtal utan det talade om hur mycket ketchup som fanns i flaskan. 
Han lyssnade uppmärksamt och kontrade:
- Aha ... det är trettonhundra meter och tjugo kilo!
Det är svårt och lite obegripligt med olika enheter.


Lördag 27 maj 2017

Vi brukar träna Kalle att svara på svåra frågor. En av de svåraste har vi frågat honom många gånger idag. Frågan har varit: Vad tänker du på? 


Varje gång har han funderat länge och sen ryckt på axlarna, frågan var för svår. Vid kvällsmaten fick han frågan igen.
- Kalle, vad tänker du på? frågade vi.
- Jag vet, sa han efter bara några sekunder. Ska jag berätta på svenska eller engelska? undrade han.
- Vad roligt, berätta på svenska, svarade vi.
- Shrek! svarade han och var riktigt nöjd att han kunde svara på frågan.


Fredag 26 maj 2017

För 3 veckor sen hoppade Kalle det sista hoppet på studsmattan. Mitt i ett hopp gick benen av stålrör av på mitten och hela studsmattan kollapsade. Allt gick bra som tur var!


I 3 veckor har han vandrat rastlöst fram och tillbaka, han har saknat studsmattan och det lugn som den har gett honom.

Äntligen! Idag köpte vi en ny. Den är lite mindre och lite lägre än den gamla, men Kalle är nöjd. Väldigt nöjd!


Vi har också ett skyddsnät som passar till studsmattan. Vi frågade Kalle om han vill ha det. Han funderade länge, länge, säkert 1 minut innan han svarade sitt fylliga svar med den härliga gesten:

- Ääh!


Torsdag 25 maj 2017

Trött, frusen, lite loj och snuvig. Så har dagen sett ut för Kalle. Före lunch kollade vi tempen och han hade 1 grad högre än han brukar ha. Vi gav honom en alvedon brustablett som han var väldigt tveksam till. Han fick rådet att ha mjölkglaset i andra handen och ta en klunk mjölk direkt efter.


- Huua ... medicindrickan smakade bättre än doktor Peppar, sa han och grinade illa. Det tog ett tag innan vi förstod att han menade läsken Dr. Pepper, som han smakade för någon vecka sen. Det var inget vidare bra omdöme sett ur Dr. Peppers ögon. 😊


Onsdag 24 maj 2017

Idag var det friluftsdag för Kalle. Han hade tagit med sig hem ett tydligt schema över alla saker som skulle hända idag. Vi gick igenom det så han visste allt som skulle hända. Vi tyckte vi var väldigt tydliga, men vi missade en sak.


På morgonen följde han de vanliga rutinerna - först klä på sig och sen frukost. När han kom till frukostbordet såg han lite upprörd ut.
- Konstiga kläder, tecknade han och tittade ilsket på mig.
Just det, vi glömde tala om att han skulle ha idrottskläder hela dagen, något han aldrig har annars. Efter en tydlig förklaring så accepterade han det och kunde äta frukost. Vad lätt det är att missa en detalj!

De sprang 5 km.

Alla fick medalj, men Kalle hade sagt "nej tack".

De grillade hamburgare.

När han kom hem drack han upp resten av vattnet i flaskan, innan han lämnade tillbaka den. 


Tisdag 23 maj 2017

Kvällsmat. 10 pommes kvar i skålen. Av alla runt bordet var det 2 som ville ha dem. Antingen delar man broderligt och tar hälften var eller så gör man som Kalle tyckte - spelar sten, sax, påse. Sagt och gjort, så blev det - med risk att förlora. Efter 3 försök var det fortfarande 0 - 0. Fjärde försöket gick Kalles väg och han vann. Vi får se om han vågar försöka fler gånger med risk att förlora allt!Måndag 22 maj 2017

40 minuter för att byta till pyjamas och borsta tänderna.Det är inte många 15-åringar som tar så god tid på sig som Kalle. Det är inte heller många 15-åringar som är så noggranna som han. Det är rörande hur mycket arbete han lägger ner på att vika sina kläder fint och lägga dem i perfekta högar, alltid på samma platser. Han ser verkligen nöjd ut han är klar. Han har ännu inte reflekterat över vart kläderna tar vägen över natten, när vi tar dem och byter ut dem mot rena kläder. 


Söndag 21 maj 2017

Idag firade Kalle sin mormors födelsedag. Han gjorde det på sitt favoritsätt - med en tupplur i soffan. Han är verkligen bra på att koppla av i lite "stökiga" miljöer!


Lördag 20 maj 2017

Han är rolig när han vill visa att han är irriterad på något - han säger inget, utan gör något för att "hämnas". Idag fick hans pappa veta att han var irriterad på något. Stefan, Kalles pappa, satt och drack kaffe när Kalle kom. Utan förvarning tog han fram sina badbyxor och trädde dem över huvudet på sin pappa. Han såg riktigt nöjd ut över tilltaget. 

- Vad händer? frågade pappa.
- Du väckte mig! svarade Kalle som tyckte han kunde fått sova längre än till klockan 10. 

Efter "markeringen" var allt bra och han tog ett bad, trots att det bara är maj. Han sa för några dagar sen att det måste bli juni innan han kan bada. Tur att han kunde ändra sig!


Fredag 19 maj 2017

Vilken luring! Ikväll ville vi se finalen av Talang, men fjärrkontrollen var borta. Efter lite letande hittade vi den bakom Kalle som satt med sin iPad.

- Den är min ... du har den varje dag ... varje vecka ... varje månad ... varje år, förklarade han för oss. 
Så fort han var klar med sin utläggning gav han oss fjärrkontrollen och fortsatte sen med sin iPad. Han vet nog innerst inne att det är han som brukar få ha TV:n de flesta dagarna, men att fostra sina föräldrar en aning kan inte skada.


Torsdag 18 maj 2017

ÄNTLIGEN hävdes bevattningsföebudet och vi kunde fylla vatten i vår lilla pool. Vi visade Kalle att det äntligen går att bada, speciellt eftersom det ska bli varmt i helgen. Vi var inte helt förberedda på hans reaktion:

- VA ... man kan inte bada ... det är bara maj ... bada sen i juni! svarade han upprört.
Vi får se hur det blir! 😊


Onsdag 17 maj 2017

Idag var det kontrasternas dag för Kalle. Dagen inleddes med en spruta mot stelkramp, difteri och stelkramp.  Han gjorde det jättebra. Han bad mig krama honom samtidigt som han fick sprutan. Han satt blick stilla men var jättespänd.

- Pheew! sa han flera gånger när det var över. 
 

Direkt efter sprutan åkte klassen och tittade på ett "kosläpp", när de släppte ut kor på grönbete efter vintern. Kalle blev kompis med lammen som också fanns där. Han lät dem smaka både på kepsen och jackans snören! 😄


Tisdag 16 maj 2017


Vi har försökt att övertala Kalle att duscha direkt efter kvällsmaten hur många gånger som helst. Han väljer alltid att duscha senare, för han vill sitta någon timme med mobilen eller TV innan duschen. Vi har sagt att han kan duscha först och göra mobil eller titta på TV efter duschen. Vi har inte lyckats övertala honom!

Ikväll tog vi ett nytt grepp och pratade med honom på hans favoritspråk - bilder. Han hade inga problem att välja de nedre bilderna, så kanske han kan duscha direkt efter kvällsmaten nästa gång. 


Måndag 15 maj 2017

Kalle visade glatt sin whiteboardtavla.

- Eye luv u! sa han och visade tecknet för "I love You" med handen.
- Å, vad gulligt, svarade jag. Vet du vad det betyder?
Han tecknade "jag tycker om dig" på teckenspråk.
- Helt rätt, sa jag, men vet du vad "älskar" betyder.
Han skakade på huvudet.
- Det betyder att man tycker om jätte-jätte-jättemycket, försökte jag förklara och kände att det var svårt att förklara skillnaden mellan "tycka om" och "älska".


Söndag 14 maj 2017

- Jag vill ha en kram, sa Kalle när vi var ute på promenad med Rosie.

- Javisst, sa jag lite förvånad och tog ett steg närmare honom. 
- Det var en perfekt kram, sa han i nästa sekund och omfamnade sig själv.
Där blev jag snuvad på konfekten! 🙃


Lördag 13 maj 2017

Ikväll var vi bortbjudna. Kalle hängde glatt med.

Det fanns saker som var perfekta för Kalles intressen. På väggen hade de en flera meter stor karta. Han pekade och visade massor av saker från hela världen.

De hade också 3 hundar, en stor och 2 små. Den stora, Dalgo, och Kalle är kompisar.


Fredag 12 maj 2017

Kalle gillar inte musik. Ibland blixtrar det ändå till och han råkar snubbla över någon låt i en tecknad film som han börjar tycka är ok.


- Får jag armen! sa han till sin pappa. Han började trycka och släppa på armen i takt med något han hade i hörlurarna.
- Hörde du vad det var? frågade han när han var klar. 
Det var ju helt omöjligt att förstå vilken låt det var av några tryck på armen.
- Det var MLJ, svarade han utan att vänta på svaret. 
Ännu en rebus att fundera över.
Som tur var svarade han själv att det var "Moves like Jagger" med Maroon 5.
Kalles partytrick en fredagkväll!


Torsdag 11 maj 2017

Kalle har ett starkt behov av att ha kontroll. Hans kontrollbehov gör att ibland krånglar han till det för sig. 


Idag när han kom hem från fritids så såg han att vi var på taket. Han la ifrån sig ryggsäcken och gick fram till stegen och tittade upp. 
- Vill du komma upp och titta? frågade vi.
Han nickade och gick och hämtade ryggsäcken. Han krängde på sig den och gick fram till stegen. Vi försökte övertala honom att ta av ryggsäcken och lämna den på marken, men det ville han inte lyssna på. Den skulle med upp! Onsdag 10 maj 2017

Aprilväder brukar man prata om, men när majvädret är lika ombytligt som det har varit nu så finns inget namn. 


Kalle har lagt märke till att det både regnat, snöat och haglat de senaste dagarna. Inte mycket, men det har funnits i luften. Hans kommentar var inte så tokig, när han kryssade dagens datum i väggalmanackan.
- Aha ... nu förstår jag ... det kan vara fjädrar ELLER snö i fågelns näbb ... maj har båda!


Tisdag 9 maj 2017

Vsd är det som gör Rosie till Kalles allra bästa vän som han gärna berättar saker för, klappar, avbryter andra saker för att gosa med? Är det att hon alltid är lojal, alltid väntar, aldrig avbryter när han pratar, aldrig stör?

Eller är det helt enkelt för att hon låter honom duscha hur länge han vill utan att klaga?


När vi sa till efter 30 minuter i duschen, så skrev han "no" på duschväggen. 
Säga till att det var färdigduschat  skulle Rosie aldrig göra!


Måndag 8 maj 2017

- Men ... va ... var är den, muttrade Kalle och lyfte på allt vid sin plats vid matbordet. Han letade efter något, men hittade det inte. Han kröp ner på golvet och fortsatte leta. Han sa några ord till Rosie, som troget "hänger" nedanför hans plats när han äter. Chansen att få i sig något ärbart är störst under hans stol. Han reste sig upp och såg uppgiven ut. Det han letade efter var borta. 

- Vad letar du efter? frågade vi.
- Hörapparaten! svarade Kalle som visste att den ena låg på bordet. Det var den andra han letade efter.
- Du har den i örat, svarade vi lite roade av situationen.
- Aaahh ... där är den ju! sa Kalle och skrattade högt åt det tokiga.

Det klassiska är ju att man letar efter sina glasögon, som man har på sig. Det här var en variant på det! 😊


Söndag 7 maj 2017

Som första psalm vid dopet av kusinbarnet Arvid, sjöng vi Tryggare kan ingen vara. Kalle följde med i texten hela sången, men så fort sången var över kom han på den briljanta idén att lägga mobilen på psalmboken - då såg det ju ut som han läste psalmer. 😄

Vi bjöds på smörgåstårta efter dopet. Kalle gjorde tummen upp att det fanns korv med bröd och ketchup. Han åt fyra korv med bröd och ketchup - utan korv. 6 hallongrottor blev det också.

Kalle och Arvid


Lördag 6 maj

Nu är det mycket pollen ute. Kalle äter sina allergitabletter varje morgon men det räcker inte på långa vägar. Idag började han gno med handen i sitt högra öga för att det kliade. Det blev väldigt rött och svullnade upp. Det såg ut som han hade gråtit tre dagar i sträck. Vi visade honom hur han kunde tvätta ögonen med vanligt vatten. Han tvättade länge och noga och fick en ren handduk att torka med. Han fick sen en ren servett för att torka snuvan med, men han valde att lägga den över ansiktet.

- Den kan torka ögonen och näsan samtidigt, kommenterade han och låg en stund och väntade på att servetten skulle göra sitt arbete.
Han har det tufft med allergin men tar det så bra! 💜


Fredag 5 maj 2017

När Kalle kommer hem från fritids med färdtjänst, så märker inte vi det alltid. Han går in genom dörren, tar av ytterkläder och smiter in till s

in iPad. Han säger inte "hej, jag är hemma nu" till någon av oss. Han vet ju själv att han är hemma så varför ska han berätta det för oss, verkar han tycka.
Idag berättade vi för honom att vi vill att han kommer och säger "hej" när han kommer hem. Han funderade en stund på det vi hade sagt och sen kom han med ett motförslag:
- Kanske kan vi göra det på japaniska (han uttalar det med ett i), sa han och ställde sig i rätt pose.
Tja, varför inte?!


Torsdag 4 maj 2017

Den sista tiden har Kalle börjat protestera när han ska duscha i skolan. Både personalen i skolan och vi hemma har funderat och försökt klura ut var problemet ligger. 


Idag kom han hem från skolan och idrottskläderna var oanvända och han hade inte duschat. När vi frågade honom så kunde han svara: han gjorde allt han kunde för att inte bli svettig för då behövde han inte duscha.

Varför vill han inte duscha då? Det hade han svar på:

Han förklarade att problemet var inte duschen, problemet var att hinna till nästa aktivitet - engelska eller taxi. Nu vet vi var problemet ligger och kan arbeta utifrån det!


Onsdag 3 maj 2017

I morse smusslade Kalle med sina hörapparater. Han trodde att det inte märktes att han la dem i jackfickan iistället för att sätta dem i öronen. Det är hur lätt som helst att upptäcka det - han märker ju inte ens att man pratar med honom när han inte har hörapparaterna i.


När han kom hem från skolan så såg vi att han inte hade dem i öronen, så vi frågade honom vad som hänt.
- Äh ... jag hörde inte ... jag kastade batterierna, svarade han.
Hela dagen hade han varit utan hörapparaterna i skolan, sa han. Det hade gått bra, det funkade med teckenspråk. 😊

Vi satte i nya batterier, så nu är hörseln återställd!


Tisdag 2 maj 2017

Idag var Kalle på den årliga tand-kontrollen. Tandläkaren sa flera gånger: "Oj, så välskötta tänder. Allt är rent och fint. Inte ens en antydan till hål" Skönt!


När vi gick därifrån bad jag Kalle stanna så jag kunde ta en bild. Hihi, han visade tänderna mer än han brukar! 😄


Måndag 1 maj 2017

I alla år har Kalle tittat bort när vi visat honom bilder från när han var liten. Det har verkat som att han tycker att det är lite obehagligt att man förändras så mycket, från ett litet knyte på 50 cm till en knappt 2 meter ung man. 


Idag hjälpte den unga, långa mannen oss att skyffla ut tio ton grus. Han grävde och hällde, hällde och grävde. Han jobbade jättebra!

Gissa om vi lyssnade extra noga när han sa:

- När jag var liten ... spade samma som duplo-gubben... jag är en duplo-gubbe!
Han fortsatte att prata om duplo-gubben han fick när han car 5 år och som hörde till en sopbil. Gubben hade en spade som såg ut ungefär som den spade Kalle använde till gruset. Han intog en duplo-gubbe-pose och var väldigt nöjd. 

Vi var alldeles överrumplade både över att han pratade om det och att han kom ihåg saker som hände för 10 år sen!


RSS 2.0