Tisdag 31 maj 2016

Utmanande mat
Vi brukar ganska ofta utmana Kalle i hans snäva matvanor. Potatis i de flesta former - inte mos eller gratäng - äter han så gott som varje dag.

Dagens potatis var en riktigt svår utmaning. Vi hade köpt en lila potatissort sem hette "Double fun". Han fick själv avgöra om han skulle våga ta av dem. Det gjorde han, men de fick absolut inte snudda vid köttbullarna.
Han var väldigt, väldigt misstänksam mot den konstiga potatisen.Han smakade 2 små tuggor och kunde konstatera att det smakade helt vanlig kokt potatis. 
Potatistestet fick tummen ner!

Vi andra i familjen åt potatismos sv samma typ av potatis. Det hade en riktigt lila färg, det såg nästan ut som om det var färgat!

Måndag 30 maj 2016

Ungdomsfritids
Idag fick Kalle besök i skolan av den person som kommer att bli hans fadder på det ungdomsfritids som han ska börja på i höst. Han fick med sig en folder hem med information och bilder på lokalerna och personalen. Han kunde med stor möda peka ut Anna som blir hans fadder. Det enda han kunde berätta om henne var att hon pratade svenska! 😄
Vi har en bordsalmanacka med små, fyndiga texter och bilder varje dag. Dagens bild fångade Kalles intresse. 
- Jag tror clownen är ledsen ... det är måndag! förklarade han. 


Söndag 29 maj 206

Mors dag och mormors födelsedag
Han var nästan lite förlägen, när han skulle uppvakta på Mors dag.
- Grattis ... mamma-dag idag! sa han med ett stort leende och sträckte fram blomman.
Senare på dagen åkte vi till Kalles mormor för att fira både hennes födelsedag och Mors dag. Hon bjöd på mat och tårta. Kalle fick välja vilken dessert han ville ha. Valet var lätt!
Tummen upp!
I en låda hittade han gamla leksaker från förr. Han var lite bekymrad över att han inte kunde se vilket fabrikat det var på tåget. Troligtvis är det Brio, men antagligen ser de annorlunda ut nu.

Lördag 28 maj 2016

Städa vatten
Igår fick jag undervisning av Kalle om hur man räknar plus och minus på miniräknaren. Idag gav han en lektion i hur man städar i vatten. Han var bra mallig när han visade hur "dammsugaren" skulle fyllas med vatten och sen sättas fast där vattnet sugs ut. 
När det har blivit drag i slangen var det bara att suga bort alla vissna syrenblommor och annat som har hamnat i vattnet.


Det är en sån stor ära att få vara med på en "lektion" som Kalle håller i. Han brukar vara ganska återhållsam med dem och nu har han haft 2 dagar på raken. Vi får se om det blir någon imorgon. 💜

Fredag 27 maj 2016

Från motstånd till nöje
Fredag eftermiddag = göra läxa!

Lycka är att se hur det helt plötsligt blev väldigt roligt att göra läxan, när han fick använda miniräknare. Han såg så stolt ut när han var helt säker på hur han skulle göra. Han passade också på att ha en mini-kurs med oss om skillnaden mellan att räkna med + eller med -. 😄

Torsdag 26 maj 2016

Tvättbalja
I det tomma glaset bakom tekoppen har det varit aprikoser som Kalle åt upp först. När sista aprikosen var uppäten så stoppade han ner sina fingrar, ett i taget, i tekoppen. Vi undrade såklart vad han höll på med. Svaret var inte det vi trodde, att han ville känna hur varmt det var. Kan du gissa vad han gjorde?
- Jag är kladdig aprikos bara lite, förklarade han och torkade fingrarna torra. 
Att använda tekoppen som tvättbalja har vi aldrig varit med om tidigare! 😄

Onsdag 25 maj 2016

Dagens skräckfilm:

Tisdag 24 maj 2016

Klassresa
Idag åkte alla 7:or på klassresa. Efter lite övertalning så gick Kalle med på att ta med sin mobil så att han skulle kunna ta några bilder. Han ville inte ta några bilder men det var ok att lägga mobilen i ryggsäcken.

Det allra första han gjorde när han kom innanför dörren hemma var att ta upp sin mobil och börja titta på bilderna.
Det visade dig att han hade tagit mer än 50 bilder, han som inte ville ta några bilder alls. Bilderna var ett jättebra stöd för honom när han skulle berätta vad han hade gjort. Här är hans egna ord om varje bild.

Ett skepp:

Hav-dräkt:


Europa:

Flaggor:

Fina fiskar:

Nemo (från filmen Hitta Nemo), om man tittar noga mitt i bilden:

Doris (från samma film):
Den lilla detaljen att han sov både på ditresan och hemresan tog han inga bilder på. 😄

Måndag 23 maj 2016

Längst
Idag lämnade Kalle in läxan han tog med hem i fredags. Han skulle mäta alla i familjen och skriva måtten. Han mätte också hur "lång" Rosie är.

När han skrivit in alla längder så skrev han längderna i ordning. Han har vuxit ytterligare 2 cm sen vi mätte sist för någon månad sen. Nu är han verkligen längst i familjen! 


Söndag 22 maj 2016

Omvända roller
Idag fick vi besök av 2 familjer till lunch. Vi hade förberett Kalle på att det skulle komma besök. Kalle blev uppspelt och jätteglad när de kom, trots att han egentligen inte känner dem så väl. Pappan i den ena familjen är en lång man på 208 cm. Den långa mannen fick en bamsekram och en rolig kommentar, som Kalle själv har fått höra många gånger de senaste åren.
- Oj, vad lång du har blivit, utbrast Kalle.
Hihi, jo han har nog varit lika lång i säkert närmare 30 år, det är nog bara Kalle som inte har tänkt på det förut.
 
När Kalle var med sina systrar ute och gick med Rosie, så fick han uppdraget att ta bajspåsen. Det var nog en av de svåraste uppgifter Kalle någonsin har fått. Att både gå och bära bajspåse på samma gång, det kräver en hel del. 😄


Lördag 21 maj 2016

Jobbigt tjat
Kalle tycker att det är svårt att tugga med stängd mun när han äter mat. Vi ber honom ofta att tugga med stängd mun. Han gör sitt bästa, men ganska snabbt öppnas munnen igen när han tuggar.
Idag fick han en tillsägelse. Hans blick mörknade innan han åtgärdade problemet på ett annat sätt än han brukar. Han tog helt enkelt tallriken med sig och fortsatte äta maten i TV-rummet. Rosie följde honom tätt i hälarna, det fanns ju en chans att han skulle tappa något. Han fortsatte äta, samtidigt som han muttrade att vi var tråkiga.
Smart att göra något åt problemet!

Fredag 20 maj 2016

Nästan 
När vi frågade Kalle vad han hade gjort idag, så förklarade han att de hade firat en klasskamrat som fyllde år.
- Åt du tårta? frågade vi. 
- Eehh ... nästan! svarade Kalle.
Ett ganska diffust svar som vi ville att han skulle förklara lite närmare. Vi försökte på alla möjliga sätt, men han förklarade inte vad han menade.

Några timmar senare kunde han förklara att han hade ätit blad och en ros. 
Haha, tala om att välja lyxdelarna på tårtan.
Nästan äta tårta = äta marsipanrosen. 😄

Direkt när Kalle kom hem från skolan vid 14.00 måste Skalmans mat- och sovklocka ringt att det var dags att sova. Raklång i soffan.

Torsdag 19 maj 2016

En stor kram
- Kan jag få krama mig! sa Kalle och kramade sig själv vid matbordet. Han hade precis lagt upp spagetti och köttfärssås på sin tallrik, så lite lustigt var det. 
Han satt så en stund innan han suckade, vi förstod ju ingenting! Han förklarade vad han ville. Det var den här han ville ha:


Onsdag 18 maj 2016

POPCOOOORN!
Igår fick Kalle en burk med popcorn, trots att det inte var "popcorndag" (fredag). Storasyster Mimmi hade kompisar hemma på grillfest och det blev en burk popcorn till Kalle, när hon poppade till sig och sina kompisar.

Idag, när jag var i köket, hörde jag Kalle ropa jättehögt från vardagsrummet.
- POPCOOOORN! skrek han.
Nej, inte popcorn, det var ett undantag igår, tänkte jag.
- POPCOOOORN! skrek han jättehögt en gång till.
Jag började gå mot vardagsrummet där han satt i soffan och läste en ny Kalle Anka-tidning, som hade kommit idag.
- POPCOOOORN! skrek han ännu en gång precis när jag kom till dörröppningen. 
- Mamma ... titta ... det är ... POPCOOOORN! sa han med ett stort leende och visade upp en bild i sin tidning. 
Han ville inte ha popcorn, han bara läste! Stora bokstäver = läsa högt! 😄

Tisdag 17 maj 2016

Fira sången
Vilken överraskning!
Ikväll hade Kalles storasyster grillfest med 10 kompisar. Efter maten poppade de popcorn. Det blev en stor burk och en lite mindre burk med popcorn. Kalle fick välja först och han valde faktiskt den lilla.
Han såg ganska paff ut när det vankades popcorn en helt vanlig tisdag.
- Är det för att det är sång? undrade han och syftade antagligen på partymusiken som dånade på uteplatsen.

Nöjd kille!

Måndag 16 maj 2016

Språk-jämförelse
Nu har vi gått kursen! Kalle har lärt oss vad den tecknade figuren Postis Per heter på 6 olika språk. Vi kan villigt erkänna - vi hade faktiskt aldrig grubblat över den saken tidigare. 


Söndag 15 maj 2016

Tid
För några veckor sen köpte vi en stor, tydlig klocka som räknar ner en timme. Den visar tydligt med en bred, grön markering hur mycket tid som är kvar. Den är jättebra vid frukosten på vardagar, när vi har en tid att passa. Kalle känner sig också trygg när han vet hur mycket tid det är kvar.
Det bästa med klockan är att den förutom att larma, också blinkar med ett rött sken. Perfekt tyckte vi, så att Kalle skulle kunna se ljuset när klockan larmar när det är sovdags och han sitter med sin iPad och hörlurar.
Hmm, det funkar kanske inte helt perfekt:

Lördag 14 maj 2016

Angry Birds
Idag var Kalle på bio för första gången med bara sina systrar, utan föräldrar. De såg filmen Angry Birds som hade premiär igår. Han har haft full koll vilken dag det var premiär, eftersom det har varit tv-reklam om det.
Redan när han vaknade i motse var han uppspelt, som om det var julafton idag. Han längtade!
Vi skojade med honom om att vi kunde åka och köpa nya skor istället för att gå på bio. Han bara skrattade åt oss, vi var så tokiga.

Förväntansfull innan filmen:
Kalle gav filmen 4 ⭐️ av 5 möjliga! 😄

Fredag 13 maj 2016

Multitasking
Tala om att ha många bollar i luften:
- krama Maja
- lyssna på TV i hörlurarna
- läsa Kalle Anka

Torsdag 12 maj 2016

Så charmigt!
Vid kvällsmaten pratade vi om de vuxna personer som har funnits vid Kalles sida i skolan, genom åren. Vi frågade honom om han kom ihåg några olika lärare och assistenter. Till slut kom vi fram till den assistent han har  nu. Vi vet att han tycker väldigt mycket om henne och det förstod vi av hans charmiga svar när en av hans systrar frågade om han är kär i henne.
- Eehh ... hhmm ... nu blir jag röd på kinderna ... ser du va? svarade han allvarligt och höll fram sin ena kind så att vi tydligt skulle se att den var röd.
Han svarade varken ja eller nej på frågan, men att kärlek och rosiga kinder hör ihop, har han visst lärt sig!
 
Kalle kramar om henne vid skolavslutningen för snart ett år sen!

Onsdag 11 maj 2016

Dum fråga
Kalle fortsätter att vara trött. Kanske är det allergin som spökar, allergitabletterna gör honom trött. Han sover lite nästan varje dag i skolan. Idag berättade han att han hade blivit trött på mattelektionen, gått till soffan i klassrummet, lagt sig och dragit filten över sig. Han sa att när han vaknade var det "tack för idag" nästan på en gång. Han måste ha sovit hela engelskalektionen också.
- Men vad säger dina lärare när du sover på lektionerna? frågade jag.
- Jag vet inte ... jag sover! svarade Kalle allvarligt.
Vilken dum fråga, det är klart att man inte kan prata med någon som sover.
 
Han körde den lite avslappnade stilen när han kom hem också.

Tisdag 10 maj 2016

Avsked
Idag åkte våra två "bonushundar" Sally och Sandy hem, efter en dryg vecka hos oss. Kalle myser verkligen när de är hos oss. Sally är lite äldre än vår hund Rosie och väldigt, väldigt lugn. Hon låter sig klappas, precis hur länge som helst. Sandy är lite yngre än Rosie och har hur mycket bus som helst i kroppen. 
Finare lekkamrater finns inte om man vill få nåde närhet och bus. När Sally och Sandy är hos oss blir det närhet och bus x 3.

Kalle kramar hej då:Måndag 9 maj 2016

Supersvårt ord
I några veckor har det varit torkade aprikoser som Kalle bett om, till sitt kvällste. För två veckor sen skrev han "apritosen". Hyfsat lika den "vanliga" stavningen. 
Vi anar att han tycker att det är ett väldigt svårt ord, svårt att lära sig. Ikväll gjorde han 2 försök att skriva aprikoser. Det var långt ifrån den vanliga stavningen. 
Han kände själv att det inte stämde så han vände på sitt papper och gjorde ett nytt försök:
Vi fixade båda beställningarna, men han valde att äta bara aprikoserna.

Söndag 8 maj 2016

Språkintresse
En sak är säker - att ha en språkstörning och att vara ointresserad av språk, det är två HELT olika saker.
 
Idag har det verkligen varit en härlig sommardag, trots att det fortfarande kallas vår. Vi letade fram några uppblåsbara madrasser för att ha och "guppa" på i vattnet. Kalle var med men var inte särskilt intresserad av att hjälpa till och blåsa. På madrasserna fanns det däremot något som verkligen fångade hans intresse. En varningsruta med texten "VARNING! Inget skydd mot drunkning!". Han var väldigt fascinerad över att det var så många olika språk samlade på en och samma sak. Han var desto mindre fascinerad över att vi inte kunde tala om vilka alla språken var. Vi kan mycket, men vi behärskar inte alla språk, tyvärr!

Lördag 7 maj 2016

Smått och gott
Morgonbestyr:
Solen tog lite för mycket igår så idag blev det solskyddskräm med hög skyddsfaktor på ryggen. Tur att han själv inte såg den vita salvan som han antagligen inte hade känt sig bekväm med om han hade varit medveten om den.

Kvällsskoj:

Fredag 6 maj 2016

K och D
Vi har börjat fråga Kalle vad han vill göra under dagen. Vi tänker att det är bra att träna på att planera framåt. 
När vi hade pratat lite fram och tillbaka så  landade det på att han först ville K och sen D. Sakerna han ville göra stavades lika förutom just bokstäverna K och D.
Han började med att vara med och baKa kolasnittar:
När kolasnittarna var klara var det dags för D = bada. Sandy var inte alls lika road som Kalle och Maja. Hon stod i ett hörn och tryckte.
Kalle kom på att de allergiska besvären i ögon och näsa kändes bättre när han sköljde ansiktet i vattnet.

Torsdag 5 maj 2016

Glasstest
Det är inte ofta han säger att han vill, men idag ville han - köpa glass. Han tyckte det var svårt att välja ur de två frysboxarna med glass från GB och Triumfglass. Till slut föll valet på glassen Frost med motiv från filmen. Självklart var den slut, då han fick börja om. Istället blev det Twister men det fanns olika Twister och det var svårt att välja, så han fick köpa båda.

Den med jordgubb/vanilj fick tummen upp och den andra gav han till sin pappa. 
Nöjd! 😄


Onsdag 4 maj 2016

Björkpollen
Nu har det slagit till med full styrka. Pollenrapporterna säger samma sak. Björkpollen gör livet lite jobbigare för Kalle. Just nu är det rött på pollenrapporten.se när det gäller björkpollen. Det märks, han är väldigt påverkad.

 Han har förberett kroppen med tabletter i en månad, får nytvättade kläder varje morgon och vi låter bli att ha öppna fönster. Vi frågade om han visste vad allergi är.
- Snuva ... prosit ... varm ... klia ögonen, svarade han.
- Varför? frågade vi.
- Det är björk ... träd ... blir sjuk, svarade han.
Han har koll!

Näsan är röd och irriterad av all snuva. Storasyster Maja gav honom lite salva så att det kanske kan kännas lite bättre.

Tisdag 3 maj 2016

Tråkigt blir roligt
Idag fick Kalle ett brev adresserat till honom.
- Men ... allvarligt! sa han när han såg det.
Brevet var en inbjudan till en fest med musikuppträdande, som Svenska kyrkan ordnar för ungdomar som ska börja 8:an till hösten och som kanske vill konfirmera sig.
Kalle var ljummet intresserad, det verkade tråkigt. Många människor OCH musik = dubbelt jobbigt. Det var också ett armband med som man skulle sätta på armen som biljett för att få komma in på festen. 
Till vår förvåning sa han ok till att gå på festen.
En stund senare tog han kontakt och ville fråga en sak:
- Får jag ta med Kalle Anka-tidningar?

Tidningar eller iPad är hans strategi för att klara av jobbiga tillställningar med mycket människor och musik.
Han såg lättad it när vi sa att han inte behöver gå på festen.

Måndag 2 maj 2016

En oväntad förklaring
Ibland är Kalle trött, väldigt trött. Den sista tiden har han varit mer trött än han brukar. Speciellt på måndagar, efter lunch har John Blund besökt honom. Idag upprepade det sig, han sov en stund efter lunch.

Vid kvällsmaten ville vi kolla med honom varför han hade sovit. Vi förväntade oss inget svar men ställde ändå frågan.
- Kalle, har du sovit i skolan idag? Vad hände?
Han tig emot frågan, och började fundera ut ett svar. Med blicken snett upp i taket satt han i säkert en minut innan han hade lyckats formulera ett svar.
- Jag gjorde svår SO-bok ... sen få ont foten ... här, sa han och kastade upp foten på matbordet bredvid sin tallrik med mat. Han pekade på fotsulan. Han berättade att det hade gjort så ont att han var tvungen att lägga sig i soffan med filten över fötterna. Han menade att det var de onda fötterna som gjorde att han sov en stund. Han var helt allvarlig när han gav sin oväntade förklaring.

Vi tror mer på teorin att tröttheten kan hänga ihop med att han har väldigt svårt att somna på kvällarna, ibland först vid midnatt. 

Söndag 1 maj 2016

Vår
Vilken härlig vårdag!
På eftermiddagen var vi ute och njöt av naturen runt vår sommarstuga. Kalle fick uppdraget gå ut och gå med Rosie. Vi var hela tiden med, men han tog sin uppgift på fullt allvar. 

Nu efteråt kan vi konstatera att det var ombytta roller. Det var Rosie som var ute och gick med Kalle för han följde hennes steg vart hon än gick.RSS 2.0