Måndag 31 oktober 2016

Fira födelsedag
Idag firade vi Kalles storasyster Maja som fyllde 17 år. Kalle var väldigt nöjd med att han fick vara ansvarig för saxen när det var paketöppning.

 

Han var också väldigt nöjd att paketen inte var till honom. Det räckte med att lukta på, blunda för och krama hennes presenter.

 

Bäst av allt var nog att Maja valde att äta kvällsmaten på Max som även bjöd på fotbollsmatch.

 

Dagens citat i kalendern passade bra. Kalle förstod ganska snabbt att Maja är vår näsduk!

 

Söndag 30 oktober 2016

Hopp
Idag gick Kalle ut och hoppade studsmatta en lång stund. Det var fint väder, men ganska kyligt i luften.
- Kalle, du får sätta på dig jackan. Det är lite kallt i luften, sa vi.
- VA ... skojar du ... haha ... kaniner har inte jacka, sa han och fortsatte hoppa och höll händerna som om han var kanin.
Det har han förstås rätt i, att kaniner inte brukar ha jacka.


Lördag 29 oktober 2016

Gullig hambis
- Kom Kalle, vi ska åka och äta hambis, sa vi.
Kalle såg ut som ett frågetecken och frågade sen vad hambis var för något. Vi förklarade att det var ett annat ord för hamburgare.
- Åååhh ... det var gulligt, log Kalle och följde villigt med till Max för att äta en gullig hambis.

 

Fredag 28 oktober 2016

En fråga
Det är inte alltid så lätt att förstå vad Kalle menar när han gör olika saker. Idag knackade han på en dörrpost och tecknade sen fyra tecken: "bio ... men ... för ... sent" Om och om igen knackade han på dörrposten och tecknade samma fyrs tecken, men han var noga med att inte synas. Först när vi reagerade med att fråga vad han menade, så tog han ett steg fram.
- Kanske ... bio med Henrik (Kalles kontaktperson)? förklarade han.
Han blev nöjd när vi svarade att det blir bio nästa vecka, på höstlovet.


Torsdag 27 oktober 2016

Bus
Vi har jobbat ganska hårt med att få Kalle att sluta med en dum ovana - att peta näsan offentligt. Nu är han väldigt medveten och vet att man inte gör det var som helst. Med tanke på alla de gånger vi har sagt "nej, inte här" så var det lite kul bus han gjorde.
- Nu ska jag peta näsan (eller näkan som han uttalar det), sa han log stort och gjorde det här:

 

Onsdag 26 oktober 2016

Promenad
Idag hade vi möjlighet att följa med Kalle ut för att jaga Pokémons. Det var roligt att se hur ivrig han var!

Han gjorde spelet helt på sitt eget sätt, inte alls som de flesta andra som strävar efter att hitta nya Pokémons, gå upp i nivå eller ta över gym. Han spelade memory med pokestoppen, gick så nära dem att bilden i mobilen och det han hade framför sig hade exakt samma motiv.

Det näst roligaste var att försöka få med någon av oss på bilden, när han fångade en Pokémon.

Det här kommer vi att göra om många gånger! 😄


Tisdag 25 oktober 2016

Plötsligt händer det!
När Kalle var 6-7 år hade han en period när han rymde hemifrån. På en sekund kunde han vara borta, på väg mot någon lekpark eller annat han hade bestämt sig för. Som längst gick han en knapp kilometer till storasyster Majas skolgård, för att leka innan vi hittade honom.
Sen dess har han alltid stannat i vår närhet och aldrig gått hemifrån utan att vi har varit med.
Idag bröt han den trenden! Vi hörde hur ytterdörren slogs igen och vi tänkte att det var någon av Kalles systrar Mimmi och Maja som hade gått ut. Av en slump tittade vi ut och får se hur Kalle går på en tvärgata kanske 100 meter hemifrån. Vad har han på gång?!
Vi springer ut och kommer snabbt ikapp honom. Vad gjorde han? Jo, han ville göra Pokémon go! Han som har vägrat att ens ladda ner appen. Plötsligt händer det!

 

Måndag 24 oktober 2016

Tvilling
Idag åkte vi och köpte nya fodrade kängor till Kalle. Vi passade också på att handla lite annat. På ett ställe fanns det massor med otäcka halloween-saker. De var så otäcka att Kalle nästan inte klarade av ens att titta på dem.

 

Det roligaste var nog ändå att vi hittade disktrasan Kalle för 10 kr.
- Min tvilling, skrattade Kalle.

 

Söndag 23 oktober 2016

Pumpan Kevin
Idag skar vi ut ett ansikte på en pumpa. Kalle visste på en gång hur han ville att den skulle se ut. Han hittade en bild på sin mobil som han visade oss.

 

Han tyckte att det var lite läskigt att plocka ut kärnorna, de var så kladdiga.

 

Innan de skar ut ansiktet ritade de upp det med svart penna. Kalle tappade snabbt intresset och satt djupt försjunken i sin mobil istället.

 

Han var nöjd med det färdiga resultatet som han gav namnet Kevin.

 

Lördag 22 oktober 2016

Pokémon go
Idag kom Kalles kontaktperson Henrik och hämtade honom för en promenad med Pokémon-jakt. Kalle har vägrat låta oss installera appen Pokémon go i hans mobil, men nu gjorde vi det ändå. Kalle var motvilligt med på att ta med mobilen på promenaden. Efter en och en halv timme kom han tillbaka. Han smet snabbt till soffan och tog med sig mobilen. När vi kom och bad att få se vilka Pokémon han hade hittat, blev han lite generad. Det visade sig att han hade raderat appen. Han vände sig bort och började klappa Rosie för att komma från ämnet.

Vi fick tillåtelse att ladda ner appen igen och allt fanns kvar. Han hade gått upp 5 nivåer och hittat 16 Pokémons. Efter lite övertalning har han nu lovat att inte ta bort appen igen.


Fredag 21 oktober 2016

En händelserik dag
En del dagar suger mer energi än andra. Idag var det först en vanlig skoldag som avslutades med gympa. Direkt efter var det utvecklingssamtal med Kalles lärare och assistent. Efter en lite trög start på terminen börjar han komma igång. Direkt efter utvecklingssamtalet åkte vi och tittade på en husbil, ett av Kalles största fascinationer. Han njöt!

Det måste ha tagit på krafterna för han gjorde något han aldrig brukar göra, inte ens om det är mitt i natten och resan tar flera timmar. Han somnade i bilen!


Torsdag 20 oktober 2016

Mat- och sovklocka
Bamses kompis Skalman och Kalle har en stor likhet. Båda har en inbyggd mat- och sovklocka. Om vi frågar Kalle om han är hungrig så gör han något helt annat än de flesta, som kanske skulle känna efter om de var hungriga. Han tittar på klockan. Vi äter inte alltid på exakt samma klockslag, så frågan är hur klockan kan tala om för honom att han är hungrig. Om vi frågar honom om han är trött så gör han på samma sätt, han kollar klockan. "Halv 10, då är jag inte trött. Jag blir trött 10.00" verkar han tänka.

 

Onsdag 19 oktober 2016

Lilla Halloween-dagen
Idag kom en ny Kalle Anka-tidning i brevlådan, en Halloween-special-tidning med bara läskiga historier.
Kalle var nöjd!

Lite senare kom Sandra och bjöd oss alla på varsin Halloween-bakelse som var bakade på hennes gymnasiums bageriprogram. De var riktigt goda!

-Är det Halloween idag? undrade Kalle som blev lite uppslukad av allt det spännande.

Här visar han hur man tecknar ordet Halloween:

 

Tisdag 18 oktober 2016

Huvud-lampa
Idag fick Kalle en inbjudan av storasyster Mimmi att följa med henne in i garderoben. Lite lustig inbjudan, men han följde med.

 

I garderoben hade Mimmi bytt ut den vanliga lampan mot en UV-lampa. Effekten när tröjan, håret, tänderna och till och med läsken blev självlysande var fascinerande. Kalle fnittrade.
- Det var en huvud-lampa, sa Kalle efteråt.
UV-lampa och huvud-lampa låter ganska lika.

 

Måndag 17 oktober 2016

Frukt-val
Nästan sen skolstarten har Kalle haft med sig två frukter, oftast äpplen, till skolan varje dag. Lärarna har sagt att han jobbar bättre i skolan om han får två "fruktstunder" varje dag. Det lustiga är att han oftast har kommit hem med båda frukterna och direkt satt sig i soffan och ätit upp dem. Hur mycket vi än har förklarat för honom att det är meningen att han ska äta dem i skolan så har de ändå följt med hem. Idag fick han välja frukt själv och det blev ett äpple, precis som det brukar. Åt han det i skolan? Nej, men han åt det på fritids.

Han valde inte lime som tur var!

 

Söndag 16 oktober 2016

Fab 1
Vi har en stor samling med leksaksbilar och alla är Rolls Royce. Det är flera hundra små bilar i 4 vitrinskåp. Här är hälften av bilarna:

 

I morse vaknade Kalle till Barnkanalens TV-program. Han såg ett program han inte sett förut, men han såg på en gång att han kände igen bilen i programmet. Han ropade på Stefan, hans pappa, som direkt kunde säga vad det var för bil. Mycket riktigt - bilen det handlade om var en speciell rosa Rolls Royce som var med i en serie som sändes på 1960-talet och som nu hade gjorts i en mer modern tappning. Kalle hade sett att bilen såg ut som en bil i skåpet, längst ner till vänster. Den heter Fab 1 och kan massor med konster. Den fick vara med vid frukostbordet och kunde både klättra på mjölkpaket och flyga över dem.

 

Lördag 15 oktober 2016

Lite skoljobb, lite bus
Idag förberedde Kalle sig för utvecklingssamtal i skolan nästa vecka. Utan tvekan kunde han välja rätt bild till varje skolämne. Bra med tydliga frågor!

På kvällen var det bus med storasyster Mimmi:


Fredag 14 oktober 2016

Bio med "kompis"
Idag var Kalle för första gången i sitt liv ute med en "kompis", hans nya kontaktperson Henrik. De var på bio. Han fick med sig sin ryggsäck med 3D-glasögon, popcorn och Ramlösa. Det var häftigt att se hur han gjorde sitt yttersta för att det skulle funka.

Efter 3 timmar kom han hem igen. Vi frågade såklart om han hade haft roligt. Han svarade lika fylligt och målande som han brukar - med en ja-nickning!


Torsdag 13 oktober 2016

Olycka eller soppa
Idag fick vi meddelande från Kalles fritids att han av misstag hade råkat trampa i en annan ungdoms "olycka" och att han skulle komma hem i strumplästen.

Han var inte särskilt bekymrad över att komma hem utan strumpor, men enligt hans uppfattning hade han trampat i något helt annat.
- Det var soppa ... eller sås ... den ramlade ner, förklarade han.

 

Onsdag 12 oktober 2016

Arga leken
Kalle är expert på att leka "Arga leken". Han kan hålla sig för skratt nästan hur länge som helst och han håller sig till reglerna.

Om vi någon gång skulle vara det minsta arga, blir han väldigt orolig och mår dåligt. Han vet inte riktigt hur han ska bete sig. Han har ett så annorlunda, men avväpnande sätt att "häva" den jobbiga situationen.
Vad gör han? Jo, han går riktigt, riktigt nära och sätter sitt ansikte tätt mot den som är arg. Det som händer är att han inte kan se det arga ansiktet. Det är svårt att vara arg när han kommer så nära. Smart!

 

Tisdag 11 oktober 2016

Skräckfilm
Det tog en bra stund innan Kalle vågade titta på storasyster Mimmi, som hade "sminkat" sig.
- Är det en skräckfilm? frågade han på fullt allvar.

 

Måndag 10 oktober 2016

Prata utan ord
Kalle gör mycket gester och mimik, som betyder lika mycket som om han pratade med ord. Ganska ofta missar vi att han "säger" saker med gester. Vis kvällsmaten intog han den här posen. Kan du se vad han sa?

 

Enkelt: vänster hand säger gaffel och höger hand säger kniv. Lätt som en plätt!


Söndag 9 oktober 2016

Misstag
Idag åkte vi till stugan för att fixa lite. Bland annat skulle vi elda upp en del trädgårdsavfall. Det var vara 12 grader i stugan, så vi slog på värmen och sen började vi elda i en tunna.

 

Kalle var kvar i stugan och när vi gick in hittade vi honom i sängen med 5 (!) täcken över sig. Han tyckte det var supermysigt!

 

Nästa gång vi gick in i stugan så hade han somnat - så mysigt var det! Han missade allt det roliga med att elda i tunnan!


Lördag 8 oktober 2016

Trasig tid
Igår hände en olycka. Kalle råkade tappa sin armbandsklocka på klinkergolvet i badrummet, så att glaset spräcktes. För honom är klockan jätteviktig, utan den blir han inte färdigklädd.

Idag åkte vi till en klockaffär, för att köpa en ny. En ny klocka, trodde jag. Ett nytt glas till klockan, ville han.

 

När vi frågade om det gick att laga klockan fick vi veta att det nog skulle kosta mer, än att köpa en ny klocka. Kalle fick fria händer att välja precis vilken klocka han ville. Gissa om han blev glad när han hittade en precis likadan klocka, som den han har haft i flera år. Den ville han ha!
Ordningen återställd!

 

Fredag 7 oktober 2016

Kontaktperson
Idag kom Kalles nya kontaktperson Henrik hem till oss för att träffa Kalle och börja lära känna honom. Vi började med att fika. Kalle intog rollen som pajas. Vi skojade om det och sa att hans nya persontecken skulle kunna vara "clown".

Han ställde sin stol en bit från bordet och satte sig på en luftstol. Hur hans ben orkade så länge som de gjorde är konstigt.

Efter det skulle han sätta sig vid bordet, men han vände stolen bak-och-fram.

Efter fikastunden frågade Kalle om Henrik ville gå ut och gå med Rosie, så det gjorde de. När de kom in hade Henrik en överraskning till Kalle, en Kalle Anka-pocket, som de läste tillsammans.
- Kalle, nu måste jag gå, sa Henrik efter en stund.
- Men ... ååh, sa Kalle lite besviket.

Det verkar som att det gick bra idag


Torsdag 6 oktober 2016

Hemmadag
Igår fick vi meddelande från skolan att Kalle var snuvig och behövde vila. Vi visste att han var snuvig, men inte febrig eller hängig. Vi hämtade hem honom, lite mot hans vilja för han ville jobba med matte.

Idag fick han vara hemma med storasyster Mimmi. Mysdag med storasyster kan innebära en hel del roliga fotostunder! 😄

 

Onsdag 5 oktober 2016

Hej och hej då!
Idag lockade imman på bilrutan Kalle att rita en figur.
- Det är Sans, berättade han.

 

Vi åkte till skolan med Sans kvar på rutan. Precis när vi var framme vid skolan tryckte han på knappen så att rutan åkte ner och Sans suddades ut. Oftast brukar han sudda ut sina målningar direkt när han har varit klar med dem. Den här gången fick figuren i alla fall följa med till skolan.
- Hej då Sans, sa Kalle.

 

Tisdag 4 oktober 2016

Ansikte
Kalle lägger ofta upp maten som ett ansikte. Han är noga med att de olika delarna inte nuddar vid varandra. Så här såg dagens kvällsmat ut:

 

-Du gjorde ett ansikte. Vad heter det? frågade vi.
- Kära nån ... det var svårt! sa han.
Han började fundera med rynkad panna.
- Nu vet jag ... han heter Billy, sa han och började äta.


Måndag 3 oktober 2016

Färdtjänst
Idag var det första dagen Kalle fick komma till fritids sen skolan började för 6 veckor sen. Vi har fått färdtjänst beviljat från kommunen! Det betyder inte att problemet är löst, eftersom vi föräldrar får betala för det. Inga andra föräldrar behöver göra det. Vi fortsätter förhandlingarna med både skola och kommun.

Han såg så nöjd ut när han kom i den vita "taxibussen" (som han kallade den).

 

Söndag 2 oktober 2016

Protest
Kalle kom springande och var lite irriterad. Mobilens laddning var nästan slut och laddaren var borta.
- Ta det lugnt, du behöver inte vara sur, jag hjälper dig, sa pappa lugnt och hjälpte honom.
De fixade laddaren och Kalle gick till sitt rum och läste Kalle Anka.

Någon timme senare kom storasyster Mimmi och undrade varför Kalles pappas säng inte hade något täcke. Det visade sig att Kalle hade protesterat mot att pappa hade sagt ordet "sur", genom att lägga hans täcke och kuddar under sängen. Han är kreativ!

 

Vid maten var han fortfarande lite upprörd, så han hade med sig tre kompisar som stöd. Det var Sans, Papyrus och Frisk. De stöttade honom, humöret vände!

 

Lördag 1 oktober 2016

50-årsfest
Idag var vi på morbror Mats 50-årsfest. De hade ordnat en buffé med libanesisk mat, i mängder. Vår första tanke var "det här blir en utmaning att få Kalle att smaka". När vi såg alla röror och maträtter så kände vi att det skulle bli svårt att få Kalle ens att smaka av något, men han vara RIKTIGT modig och smakade på flera saker. Han bestämde sig för att han kunde äta av brödet och potatisbitarna, trots att de var orangea av kryddor.
Lite vila efter maten!
Ännu mer vila!
Desserten tittade han på, men tackade artigt nej!
Mobilsurfande var roligare än fika!
Han var bra på att koppla av trots att vi var över 30 personer.
Vi andra lyssnade till några tal, gick en tipspromenad och gjorde några olika tävlingar. Kalle var med på en deltävling och kastade boll i en liten hink. Förutom den aktiviteten var han väldigt nöjd över att få gå in i sin egen värld!
 

RSS 2.0