Lördag 27 juni 2015

Vad har du gjort idag?
"Vad har du gjort idag!" är en ganska vanlig, enkel och social fråga, som vi (och säkert många med oss) använder sig av titt som tätt. Vi är intresserade av vad alla i familjen har gjort, vi är intresserade av varandra.
Det är inte alla i familjen som tycker att det är en enkel fråga. När Kalle får frågan (vilket han får ganska ofta, eftersom det är bra träning att berätta om vad man har gjort) suckar han oftast och tar någon minuts betänketid innan han börjar berätta. För honom är frågan mycket mer en fråga om att rabbla allt, verkligen allt, han har gjort under dagen. Han gör det lite besvärligt för sig, men har ännu inte lärt sig att summera och ta dagen i stora drag.
Idag fick han frågan vid kvällsmaten och det syntes att han hade svårt att få ihop hela storyn:
- Jag vaknade ... äta frukost ... borstade tänderna ... bytte kläder ... eehh ... åkte kasta saker ... eeehh ... köpa tvättmaskin ... åka hem ...  sen ... hoppa boii-iiing (studsmatta) ... äta 4 smultron .. nej, fel ... jag glömde, sa han och kom på att han hade glömt bort att han hade ätit lunch innan han hoppade studsmatta.
Hur löste han det? Jo, han började att rabbla allt från början igen.
- Jag vaknade ... äta frukost ... borstade ...
Vi avbröt honom och förklarade att han inte behövde säga allt igen utan att vi förstod att det var spagetti och köttfärssås mellan "åka hem" och "hoppa boii-iiing".
Vad han gjorde under resten av dagen hjälpte vi honom med. Han var fortfarande lika noga med att allt skulle komma i rätt ordning.
Visst kan man förstå att frågan "Vad har du gjort idag?" är en svår och besvärlig fråga. Vi måste börja hjälpa honom att göra en summering av det viktigaste.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0