Måndag 19 augusti 2013

Utvärdering av sommarlovet
Idag var det skolstart efter ett långt och skönt sommarlov.
När vi tänker tillbaka så inser vi att det har hänt en hel del i Kalles utveckling, under sommaren.
Vi kan bocka av flera saker som han har börjat med under sommaren och som är steg i hans personliga utveckling.
 
Ganska många gånger har han ställts inför nya smaker, både mat, dryck och sötsaker.
Trots att han ofta tvekar och tar ett extra andetag så har han vågat smaka på nästan allt som vi har bett honom smaka på.
Vi har varit noga med att inte missbruka hans förtroende. När vi säger att vi tycker att han borde smaka för att han nog skulle tycka om det, så har vi också menat det.
Här smakar han på en dallrig fruktpudding med hårda fruktbitar i. Han tog till och med 3 tuggor innan han sköt bort den och visade att det inte var något för honom.
I många år har vi jobbat för att han ska kunna klä på sig själv på morgonen och att byta till pyjamas själv på kvällen. När vi har följt med honom till kläderna eller pyjamas och plagg för plagg berättat för honom vad han ska göra så har han kunnat göra det.
Den här sommaren har han gjort det på helt eget initiativ. Direkt efter frukost har han gått till kläderna som har varit framlagda på bänken i badrummet. När han har bytt om till kläder så har han alltid borstat tänderna. Han kan inte tänka sig att klä på sig utan att borsta tänderna. Det hör liksom ihop.
 
Om vi ska sätta upp några nya mål för morgon- och kvällsrutiner så är det att klara av att hämta kläder själv i garderoben. De gånger vi har missat att lägga fram kläder så har han vandrat fram och tillbaka på mellan badrummet och sitt eget rum, utan att veta hur han ska lösa problemet "det-finns-inga-kläder-framlagda-på-bänken".
Ett annat mål är att klara av att sätta i hörapparaterna själv på morgonen och att komma ihåg att stänga av dem när han tar ut dem på kvällen.
Små detaljer, men nog så viktiga.
Att ligga på den här madrassen med kläder på är en utmaning! Den tippar jättelätt!
Det var nära att det blev ytterligare ett klädbyte den här dagen, men med blöta kläder.

Kommentarer
Postat av: Helena i Ljungsbro

Hej!

Har Kalle förstått att han har lärt sig så mycket? Det är ju flera ganska stora steg.

Kram

2013-08-20 @ 09:15:10
URL: http://livetssinuskurva.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0