Tisdag 10 maj 2011

Roligt - till slut!
Sen Kalle var riktigt liten fram till han var 5 år, gick vi hela familjen till badhuset, så gott som varje fredag eftermiddag. Kalle har alltid ÄLSKAT vatten. Han har inga begränsningar, förutom de allra värsta vattenrutschbanorna, som han gärna avstår.
De sista åren har vi inte gått och badat lika regelbundet, men ibland på fredag eftermiddagar går vi till badhuset en stund. Det är en skön start på helgen.
 
Till en början använde han ärmpuffar.
Plötsligt en dag, när han var nyss fyllda 4 år, bestämde han sig. Han tyckte att det var dags att prova att simma, utan puffarna. Han tog av dem och kastade sig i, utan betänketid. På det djupaste i bassängen. Vi höll andan ett tag och var beredda på att hoppa i, för att hjälpa honom. Efter några sekunder kom hans huvud upp med ansiktet ovanför vattenytan. Det stora leendet gick inte att ta miste på. Han hade lyckats. Efter den dagen har han "simmat". Han har inte rätt armtag eller bentag, men han tar sig fram och håller sig ovanför vattenytan utan problem. Det är skönt att veta att han klarar av att komma upp igen om han hoppar i.

För ungefär en vecka sen aviserade Kalles lärare att de skulle gå till badhuset, idag.
Kalle fick också veta det. Han har inte varit till badhuset, med skolan förut.
- På tisdag ska ni gå till badhuset, med skolan. Vad roligt! har vi sagt för att förbereda Kalle.
- Inte badhuset! Inte roligt! har Kalle svarat varje gång.
Vi vet att Kalle har som en vana att svara "nej" till mycket i en första fas och sen ändra sig till att vara helt med på noterna, så hans svar var ganska naturligt.

Vi har ändå spekulerat i om han skulle bada eller inte.
En anledning till att vi har funderat, är att han har olika vanor hemma och i skolan. 
I skolan har det varit problem med att duscha efter gympan. Han har totalvägrat. En period vägrade han att byta om till gympakläder. Det gick så långt att han till slut vägrade att gå in i gymnastikhallen.
Nu har han börjat att acceptera att byta om till shorts och att duscha av fötterna efter lektionen. Små framsteg, som kan vara början på större framsteg.
Hemma gillar han att duscha och nu i björkpollentider, har han duschat upp till tre gånger per dag. Han känner att det är skönt för ögonen med duschen. Det slutar att klia.  
Alltså har han helt olika sätt att se på saker hemma och i skolan. Duschar gör man hemma - inte i skolan.
Det är anledningen till att vi har spekulerat i om han skulle vara med och bada eller om han skulle vägra.

Hur gick det då, badade han eller inte?
Jo, när det var dags att gå hade Kalle ställt in sig på att de skulle till badhuset. Efter diskussion i klassrummet om att det inte fanns något badhus i skolan utan att de skulle gå iväg till ett badhus, var han ivrig att gå. De hade fantiserat lite om var de skulle kunna bada i skolan och att bada i handfatet i hemkunskapen var ju helt tokigt. :-)
- Kom igen nurå! sa han otåligt.
På de bilder vi fick efter badhusbesöket, så ser vi, att han ser väldigt nöjd och glad ut.

På kvällen sa vi nästan samma mening som innan badhusbesöket.
- Idag var ni i badhuset med skolan. Var det roligt! sa vi.
- Jaaa (på inandning) roligt! svarade Kalle.

Kalle berättade att han hade haft "vattensolglasögon" i badhuset.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0