Söndag 3 april 2011

Fel felsökning
Vi brukar byta batterier i Kalles hörapparater, med tre veckors mellanrum. Oftast så håller de ett par dagar till, men för säkerhets skull så byter vi. Om han har vistats i bullriga, "ljudrika" miljöer så tar de slut snabbare än om de är i en tystare miljö. På somrarna brukar de räcka längre om det är badväder, eftersom han måste ta ut dem om han ska bada.
Vi skulle ju kunna byta batterier när de tar slut, men då är risken stor att vi inte har batterier med oss. Den situationen vill vi inte utsätta varken oss eller Kalle för.

Kalle har aldrig själv försökt att felsöka hörapparaterna om de krånglar. Tidigare han har tagit ut dem ur öronen och lagt ifrån sig dem. I gräsmattan, i fruktskålen, i legolådan eller där han har varit. På frågan var han har lagt dem, har han inte kunnat svara. Det är för att han helt enkelt inte har vetat var han la dem eller att han inte förstod frågan.
Det här har varit ett stort problem, så därför har vi - både hemma, på fritids och i skolan - försökt att visa Kalle att han ska ge dem till oss om de krånglar.
För något år sen var den ena borta i en vecka. Vi vände upp-och-ner på hela huset - men den fanns inte. Till slut, hittade vi den, av en slump, i hans stora legolåda!

Idag tog han problemet och felsökte själv. Hans ena hörapparat började att krångla och ljudet försvann.
Han tog ur hörapparaten ur sitt öra och öppnade batteriluckan. Han tog ur batteriet och la det i batteriholken som vi skrev om 4 mars.
- Titta, ingen batteri ... den slut, visade han oss stolt.
- Har du tagit ur batteriet, var ligger det? frågade vi.
- Han la ... batteriholken, visade han stolt.
Vi tittade in i batteriholken och insåg att det var omöjligt att hitta just det batteriet, bland ett hundratal batterier.
Vi hade bytt batterier i hörapparaterna igår, så vi visste att batteriet inte var slut.
Vi hämtade ett nytt och Kalle hjälpte till att sätta i det.

Anledningen till att ljudet hade försvunnit i hörapparaten var inte att batteriet var slut, utan en vaxpropp i hörapparatens propp. Vi gjorde rent proppen.
Eftersom det är vaxproppar i hörapparatens proppar så gott som varje dag, så får vi hoppas att Kalle inte tar initiativ till ett batteribyte varje dag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0