Söndag 17 oktober 2010

Samspel är svårt
Det är bara en vecka sen, 10 oktober, som vi skrev om Kalles relation till våra marsvin. Kalle har verkligen utvecklats i sitt sätt att möta dem. Nu kan han till och med börja klappa dem, utan att vi säger till honom att han kan göra det. Han börjar känna sig mer bekväm i deras närvaro. 
Idag satt Kalle på sitt golv och lekte med lego. Vi hämtade marsvinen till honom. Han brukar vara neutral mot dem och inte lägga märke till dem. Idag lyfte han direkt upp dem och tog med dem till hörnet där hans Lego Creator-hus står. Han visar hur man kan lyfta av taket och han visar hela byggbeskrivningen.
Till sist ber han om deras uppmärksamhet genom att peka lätt på dem, båda två. När han uppfattar det som att de ser vad han vill visa, så pekar han tydligt på de två saker som hör till huset, en bil och en helikopter, som finns i byggbeskrivningen. De två sakerna önskar han sig väldigt mycket.
Under hela visningen säger han ingenting, utan har mest koll på att de är där. Han vet antagligen att de varken använder talspråk eller teckenspråk - så då tar han till kroppsspråket istället. 


Efter kanske 15 minuter råkar Toulouse ha ner ett träd på byggplattan.
Kalle blir bestört.
- Du har förstört dom, säger han flera gånger till Toulouse.
Han börjar försöka fösa iväg dem från huset, så att de inte ska förstöra ordningen mer. När han drar bort den ena så tar den andra några steg framåt mot huset. Metodiskt drar han iväg dem - varannan gång Toulouse, varannan gång Tingeling. Till slut tar han tag runt magen på Toulouse och lyfter bort henne. Tingleing följer då med.
Kalle suckar högt, nu är faran över - för den här gången!

Det var så mysigt att se hur nöjd han var över att Tingeling och Toulouse bara var där, utan att ställa några störande frågor eller ge kommenatarer. De allra bästa att visa saker för, är de som inte stör hans eget framförande.
Samspel är svårt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0